KAKO JE 70-IH NASTALA LEGENDARNA GOLEMA TORTA 'Radilo se i po noći, nismo brojali prekovremene'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gastro manifestacija Good Food Festival sinoć je zaključena gala večerom u hotelu Rixos Libertas, a tom je prilikom predstavljena golema torta koja je rađena po uzoru na onu iz 1974. godine, visoku preko sedam metara!

Događaju je nazočio član ekipe koja je pripremala tortu Rade Bodiroga koji je tih 70-ih godina bio zamjenik šefa kuhinje u hotelu Libertas, a koji je za Dubrovački dnevnik izjavio kako se uopće rodila ideja o golemoj slastici o kojoj se i danas priča.

„Tadašnja direktorica Natalija Gržetić je imala raznih ideja. Razgovarali smo s tadašnjim šefom kuhinje Stijepom Turanjaninom i tražili smo ideju jer smo htjeli napraviti nešto neviđeno u Dubrovniku. Pokojna Natalija Gržetić je bila puna ideja, inovativna, baš kao i pokojni Stijepo. U tom projektu sam i ja sudjelovao i došli smo na ideju da napravimo veliku tortu. Gospođa Natalija je bila oduševljena. Prešli smo na skice i dogovore s tehničkom službom. Imali smo odlične majstore, od metalaca do drvodjelaca. Branka Japunčić je bila tadašnja šefica vešeraja i ona je sa svojim krojačicama napravila donji dio torte. Ogroman posao napravio je tadašnji šef slastičara Mato Orepić sa svojom vrijednom ekipom,“ prisjetio se Bodiroga.

Kako kaže, na projektu je sudjelovalo 30-ak ljudi koji su bili puni entuzijazma. S obzirom na to kako je torta bila visoka 7,8 metara te težila 650 kilograma, bilo je potrebno izraditi čvrstu, željeznu konstrukciju i drveno postolje, na što je stavljena ogromna masa torte koja se nakon toga ukrašavala.

„Nisam vjerovao kako će se i danas pričati o toj torti, ali smo znali kako je takvo što u Dubrovniku još neviđeno. S tim ciljem smo i radili. Bili smo mlada ekipa, sposobna, puna želje za dokazivanjem. Osjećali smo kako to radimo za sebe, ne za nekoga drugoga. Nismo gledali radno vrijeme, radilo se po noći i danu, nismo pisali prekovremene sate, a još manje naplaćivali,“ rekao je Bodiroga.

Inače, za tortu koja je sinoć predstavljena u Rixosu koristilo se 380 kilograma čokolade, 1 445 jaja, 150 kilograma brašna i 250 litara vrhnja. pobrala je brojne pozitivne komentare, no ona iz 1974. godine je ipak ta koja je ušla u legendu.

Popularni Članci