PROPAST DIVLJE LIGE Legendarnu ekipu još legendarnijeg kapetana ove godine nećete gledati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Portal Oko
Špilja neće igrati Divlju ligu, ali možda ne bude jedina velika momčad bez ovogodišnjeg nastupa

Jedan od najboljih strijelaca Divlje lige u povijesti i legendarni kapetan Marin Kovačić Kova ovo ljeto, po prvi nakon 21 godine, neće povesti svoju Špilju 94 Danče u pohod na Divlju ligu. Kako doznajemo, ekipa dvostrukog osvajača Divlje lige, ove se godine neće prijaviti na natjecanje.

Nažalost, Špilja možda neće biti jedina velika ekipa koja će propustiti Divlju ligu. Po Gradu se šuška da ove godine neće biti ni bivših pobjednika Palacea, ni Solituda. Još otprije kultna kupališta poput Banja, Buže ili Porporele nemaju niti jednu ekipu, a svojedobno su se čak tri momčadi s austrougarskog lukobrana natjecale u najpoznatijem amaterskom vaterpolo natjecanju na svijetu.

Što se ovo događa s Divljom ligom, koja svake godine ima sve manje momčadi, a prije samo 10-15 godina obarala je rekorde? Razloga je više – turistička sezona u kojoj mnogi rade bez slobodnog dana, roditeljske i druge poslovne obaveze svake godine sve više Dubrovčane odmiču od morskih radosti.

Sve je to potpuno jasno i prirodno, ali gdje su mladi? Gdje su poletarci koji bi trebali preuzeti ekipe kada stariji više ne mogu? Špilja je pokušala pomladiti momčad, dovela je brojne juniore, te su im rekli da će se stariji skroz maknuti kako bi oni mogli nastaviti – važno je samo da ime i tradicija ostanu – ali ta mladost nema dovoljno igrača za ekipu.

I stvarno, kada se pogledaju igrači koji nastupaju u Divljoj ligi, čovjek bi pomislio da je riječ o listi čekanja za upis u starački dom, a ne za sportsko natjecanje. Naime, brojni igrači koji su godinama igrali Divlju ligu i još uvijek nastupaju, imaju preko 4 banke, a oni koji imaju samo 35 godina među najmlađima su u natjecanju. U posljednjih nekoliko godina, pojavila se samo jedna mlada ekipa vrijedna pažnje  - Kokoti. Sve druge ozbiljne momčadi, dobro su poznate stare ekipe u kojima su i dalje ponajbolji igrači starčad, koji na utakmice dolaze uz pratnju medicinskog osoblja.

Ako se ovako nastavi, uskoro će organizatori morati Divlju ligu prebaciti u bazen Opće bolnice na Medarevu da budu odmah nadohvat doktora. Što je s tim mladima, gdje su oni, i zašto ne igraju Divlju ligu?

Teško je odgovoriti na to pitanje – možda bi pravo rješenje dala jedino skupina vrhunskih antropologa, filozofa i drugih znanstvenika – mi možemo samo nagađati. Mogli bismo reći da mlade sport više ne zanima kao prijašnje generacije, ali to nije točno. Dok s jedne strane Divlja liga polako, ali sigurno umire, s druge, malonogometni turniri cvjetaju, kao korupcija prilikom izmjena GUP-a.

Jedini logičan odgovor zašto Divlja liga umire je da ljude više vaterpolo ne interesira kao prije. Evo, nedavno je Jug osvojio sve što se osvojiti moglo, ali u Gradu nije bila bogzna kakva proslava.

-Jebo ti sport u kojem ne možeš proturiti loptu kroz noge – davno je onaj rekao, i ima biti da je donekle bio u pravu.

Nažalost, ako se nezainteresiranost mladih ljudi za vaterpolo i Divlju ligu nastavi, uskoro bi – kad većina aktivnih igrača pomre, jer su u ozbiljnim godinama – moglo doći do gašenja legendarnog natjecanja o kojemu su pisali najveći svjetski sportski mediji.

Brojna legendarna kupališta s kojih su dolazile velike ekipe Divlje lige, pretvorena su u komercijalne sadržaje i tamo se vaterpolo odavno ne igra, a ne postoje ni tereni, ali čak i ona kupališta koja se nisu 'prodala', poput Danača, imaju sve tamniju vaterpolsku budućnost. Nekoć su na Dančama bile tri, četiri aktivne momčadi, a sada jedva jedna – Turčin.

Legendarni Kova ne može vjerovati u što se sve ovo pretvorilo – nema tome davno da su stotine gledatelja padali u trans nakon što bi kapetan Špilje zavaljao golmana – a sada ista ta legenda Danača nema suigrača koji bi ga izbacio u kontru.

Tu i tamo kupajući se zavikne „Svim srcem i plućima...“, da vidi hoće li tko odgovoriti na borbeni poklič koji je pune dvije decenije bio urezan u genetski kod Danača, ali umjesto odgovora „Za Špilju“, čuje se samo tišina.

Legendarni kapetan ostao je sam, nema koga povesti na dva metra.

Maro Marušić

Popularni Članci