SPORTSKI KOMENTAR Sumnjivi penal za podjelu bodova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: http://hajduk.hr/
Hajduk i Rijeka odigrali su na Poljudu rezultatom 1:1, a takvim ishodom najzadovoljniji može biti Dinamo čiji je zaostatak za vodećom Rijekom smanjen na četiri boda.

Bijele je u vodstvo doveo Gambijac Hamza Barry u 31. minuti, dok je za goste izjednačio Roman Bezjak iz jedanaesterca u 81. minuti. 

Poluvrijeme iz snova za Hajduk

Nakon očajne igre i poraza protiv Osijeka, trener Hajduka Joan Carillo odustao je od igre s dva napadača pa je u ovoj utakmici u vrhu napada započeo s Mađarem Futacsom, ali i jačom sredinom terena što se pokazalo kao dobra odluka. Bili su uraganski započeli utakmicu ostavivši u prvih 15-ak minuta mnogo bolji dojam od gostiju iz Rijeke. Igrači Hajduka bili su brži, agresivniji, kompaktniji, očito željni dokazati navijačima da je prošlotjedni poraz u Osijeku bio samo loš dan.

Bolja igra u prvom poluvremenu nagrađena je vodstvom u 31. minuti utakmice. Nakon dugačkog ispucavanja vratara Stipice, borbeni Ante Erceg osvojio je loptu na Rijekinoj polovici i gurnuo je do Hamze koji šalje dubinsko proigravanje za Futacsa. Nije visoki Mađar uspio doći do te lopte, ali nisu ni Prskalo ni Martić koji se sudaraju u pokušaju da otklone opasnost pred gostujućim golom. U nastavku akcije lopta dolazi do Barrya koji postiže pogodak za delirij naa poljudskim tribinama na kojima se ovoga puta skupilo nešto više od 15 tisuća gledatelja.

Do kraja poluvremena Rijeka je uspostavila ravnotežu na terenu, ali Hajduk zasluženo odlazi na odmor s golom prednosti.

Dva prekida i jedan sumnjivi penal za konačnih 1:1

Očito je Matjaž Kek očitao propisnu lekciju svojim igračima jer nakon odmora gledali smo neku sasvim drugu Rijeku, mnogo borbeniju i konkretniju prema naprijed pa ni ne čudi da je prva velika prilika za goste stigla nakon deset minuta nastavka. Igrači Hajuduka neoprezno su izgubili loptu na gostujućoj polovici, Riječani su istrčali brzu kontrum, a u najboljoj prilici za goste našao se Gavranović čiji udarac lijepom paradom brani Stipica koji je u ovoj utakmici, za razliku od gostovanja u Gradskom Vrtu, bio na visini zadatka.

Samo minutu iza igrači su bili prisiljeni na prvu pauzu nakon velike bakljade Torcide koja je trajala dobrih pet minuta.

Prisilna pauza kao da je više odgovarala igračima Hajduka koji se bude i stvaraju nekoliko prilika od kojih je najbolja ona Futacsa iz 63. minute. Mađarski gorostas još je jednom pokazao da je razina više i što se Hajduka i što se ostatka lige tiče kada je sam sebi stvorio priliku prošavši kroz tri riječka igrača i izbivši pred golmana Prskala. Ipak, nakaon sprinta od trideset metara nije mu ostaalo snage za bolju završnicu i rezultat je u tim trenucima još uvijek 1:0.

A onda 80. minuta i situacija o kojoj će se sigurno razgovarati u danima pred nama. Erceg i Futacs konstant su radili nered u riječkoj obrani i baš nakon jednog od brojnih Hajdukovih napada Riječani izlaze u kontru, lopta dolazi do Franka Andrijaševića koji se malo iskosa sjurio prema vratima domaćina. Na njega starta kapetan Hajduka Zoran Nižić koji izbija loptu uslijed čega olazi i do kontakta s Andrijaševićem koji pada i sudac Zebec bez razmišljanja pokazuje na bijelu točku.

Siguran realizator je Roman Bezjak i rezultat na Poljudu je 1:1.

Imali su nakon toga i Hjaduk i Rijeka svoje prilike, ali najzanimljivija situacija nije vezana uz nogomet, barem ne izravno. Igrala se prva minuta sudačke nadoknade kada u teren s Torcidine tribine utrčava maskirani navijač i počinje gestikulirati prema sucima koji se spremno daju u bijeg. Nakon toga odlazi na tartan stazu, radi mini performans pred sjevernom tribinom da bi ga poslije gotovo tri minute policajci izveli sa stadiona.

Nezasluženi bod Rijeke i remi kojem se najviše veseli Dinamo.

Sve u svemu, bila je to zanimljiva i sadržajna utakmica i zbog toga najviše i žalosti činjenica da će se i ovoga puta najviše razgovarati o sucima.

Hajduk je prikazao vrlo dobru igru, pogotovo u prvom poluvremenu i splitska momčad može žaliti što u ovoj utakmici nije došla do sva tri boda. Bili su Bijeli brži, kompaktniji, agresivniji, disciplinirani u obrani i konkretni u napadu i doista danas nije bilo slabog pojedinca u momčadi španjolskog trenera. I danas se vidjelo koliko Hajduku vrijedi brzi i borbeni Ante Erceg, a osim njega vrijedi izdvojiti jednako borbenog Futacsa kao i strijelca Barrya.

S druge strane Rijeka može biti presretna i s ovim jednim bodom jer po prikazanoj igri, momčad Matjaža Keka nije zaslužila više od minimalnog poraza na Poljudu. Nedostajali su slovenskom strategu Vešović i Ristovski i to se odmah odrazilo na igru riječkog sastava koja je bila spora i bezidejna s mnogo dugih ispucavanja i preskakanja linija.

Ovim remijem riječka prednost nad drugoplasiranim Dinamom smanjena je na četiri boda, a ako uzmemo u obzir da se ovi suparnici sastaju još dva puta u sljedećih 12 kola, nema sumnje da nas do kraja prvenstva očekuje neizvjesna utrka za naslov.

Davor Novevski

Popularni Članci