USPRKOS KIŠI Zec najbrže pretrčao stonske zidine (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Ivan Zec (24) iz Metkovića prvi je pretrčao stonske zidine i to za 20 minuta i 5 sekundi u utrci rekreativaca. Zec je i prošlogodisnji pobjednik Ston Wall Marathona.

'Prošle godine sam bio bolji, ove godine sam došao nespreman, praktički iz autobusa na utrku. Vrijeme je dosta dobro s obzirom što sam očekivao', kazao je Zec koji je prošle godine zidine pretrčao za 19 minuta i 45 sekundi. 

Šveđanka Camila Lindstrom bila je najbrža u utrci rekreativaca u konkurenciji žena. 

Njemac Joerg Planner bio je najbrži u utrci na 15 kilometara dok je Metkovac Ante Živković iz Atletskog kluba Dubrovnik bio drugi.

Ston Wall Marathona jedinstveni je  sportsko-turistički događaj, pokrenut od nekolicine atletičara entuzijasta, koji se trči po Stonskim zidinama, najdužem očuvanom obrambenom zidu u Europi. Uz podršku Društva prijatelja dubrovačkih starina i Turističke zajednice općine Ston i Dubrovačko-neretvanske županije, prerastao je u ekskluzivni događaj s maratoncima iz cijeloga svijeta. Odlična organizacija u prijateljskoj atmosferi, ljubazni domaćini i netaknuta priroda poluotoka Pelješca jamstvo su da je svake godine maraton  poseban užitak u gomili svjetskih maratona.

Maratonska je staza naporna, ali dobro osmišljena. Najteži dio, Stonske zidine, trče se na samom početku, nakon laganog prvog kilometra, pripremljenog tijela i duha. Nakon zidina i prolaska kroz Ston, staza pruža priliku za odmor dvokilometarskim trčanjem ravnom stazom pored mora. Prijelaz preko prijevoja vodi u svijet veličanstvenih vizura na otok Mljet i uvalu Marčuleta. Povratak daje još jednu priliku za odmor nizbrdicom i ravnicom uz more do Stona, nakon čega slijedi razmjerno lagano valoviti put preko stonskog polja i Hodilja do okreta u Dubi Stonskoj odakle ostaje još sedam kilometara do ulaska u cilj u centru Stona.

Popularni Članci