Otkrivamo nove pojedinosti u transakcijama Falkonija i tvrtki povezanih s njegovom obitelji

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: screenshot Dnevnik Nove TV
Dobar dio nekretnina je plaćen prijebojem

O temi privatizacije HTC Dubrava Babin Kuk Dubrovački dnevnik je već ranije pisao o transakcijama nekretnina koje je direktor Babinog kuka u privatizaciji Mladen Falkoni prodavao tvrtkama povezanim s njegovom užom obitelji.

Podsjetimo, riječ je o tvrtkama Solitudo Dubrovnik i Dubrovnik Elegant u kojima je direktorsku dužnost obnašao sin Mladena Falkonija, Lukša Falkoni. Osim toga, tvrtku Dubrovnik Elegant osnovao je Vlaho Žegura, brat Franke Falkoni, inače supruge Mladena Falkonija.

Falkoni je sveukupno tvrtkama i fizičkim osobama, bliskima njemu osobno,  prodao dvocifreni broj nekretnina, a dio njih plaćen je manje od vrijednosti procijenjene u elaboratu. Također, za dio njih nije bio raspisan ni javni natječaj.

No, to nije sve. Danas vam otkrivamo kako su tvrtke, povezane s užom obitelji Mladena Falkonija, plaćale za nekretnine Babinog kuka.

Tvrtka Solitudo Dubrovnik, koju je osnovala Ruža Čikato, a čije je vodstvo kasnije preuzeo Falkonijev sin, za poslovni prostor veličine 46 kvadrata u Trgovačkom centru Babinin kuk (prostor Malog Straduna) platila je 54 tisuće njemačkih maraka ili 203 tisuće kuna. No, Babin kuk priznao je ulaganje tvrtke Solitudo Dubrovnik u taj prostor, u vrijednosti od 85 tisuća kuna, pa je Solitudo Dubrovnik platio samo ostatak cijene u iznosu od 118 tisuća kuna.

Državna revizija u svom izvješću o priznavanju ulaganja kaže sljedeće.

-Upravni odbor u sastavu Ivan Đerek, Perica Cvjetković, Davor Miloglav, Šime Đodan i Ivo Bautović, početkom 1995. godine, donio je odluku o kriterijima priznavanja ulaganja, te utvrdio da se stručna komisija imenuje za svaku pojedinačnu ocjenu ulaganja u poslovne prostore. Iz dokumentacije nije vidljivo tko je komisiju osnovao – zaključuje Državna revizija koja u svom izvješću više puta ističe da Babin kuk nema cjelovitu dokumentaciju iz koje se sa sigurnošću može utvrditi jesu li međusobna potraživanja i obveze sudionika u plaćanju realno iskazana, te jesu li plaćanja obavljena u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima.

Drugim rječima rečeno, ostaje nejasno tko je osnovao komisiju koja je priznala ulaganja tvrtki Solitudo Dubrovnik. Možda je to bio upravo Mladen Falkoni.

Transakcija druge nekretnine između Babinog kuka i Solituda Dubrovnik još je sumnjivija. Naime, riječ je o više nekretnina smještenih na prostoru auto kampa – trgovina veličine 234 kvadrata, ured od 21 kvadrata, skladište od 73 kvadrata, te zemljište od 400 kvadrata – za koju je Solitudo Dubrovnik Babinom kuku platio 218 tisuća maraka, ili 814 tisuća kuna.

Međutim, i ovdje je priznato ulaganje u visini od čak 361 tisuću kuna, a dio cijene platio se prijebojem od 273 tisuće kuna, pa je u biti za tu nekretninu uplaćeno svega 179 tisuća kuna 'živog' novca.

Pazite sad ovo – ta se transakcija između Babinog kuka i Solituda Dubrovnik događa u studenom 1995 godine, a tvrtka Solitudo Dubrovnik osnovana je samo godinu i osam mjeseci prije – u ožujku 1994. Postavlja se pitanje što je to Solitudo Dubrovnik u 20 mjeseci uložio u tu nekretninu i zašto je to učinio kad nije bila u njegovom vlasništvu?  Riječ je, naime, o prilično velikom iznosu ulaganja u nečiju tuđu nekretninu, ako već ne znaš što će biti s njom. Ili su ipak znali? Osim toga dio je plaćen prijebojem, pa bi bilo zanimljivo vidjeti kakve su to međusobno poslove vodili Babin kuk i Solitudo Dubrovnik da je nastao taj dug. Podsjetimo, riječ je o godinama dok se još uvijek vodi rat, nema turista, a posao je prilično u mirovanju. Temeljem čega je nastao taj dug u visini od 273 tisuće kuna i je li uopće nastao ili je samo fiktivno prikazan kako bi se na kraju platila manja cijena prilikom transakcije nekretnine?

Bilo bi zanimljivo poslušati objašnjenje Mladena Falkonija, ali on nam je rekao da ne želi govoriti o tome, te da se obratimo aktualnoj Upravi.

Slična je situacija i s tvrtkom Dubrovnik Elegant. Ta je tvrtka od Babinog kuka čak tri nekretnine u potpunosti platila prijebojem. Riječ je o skladištima veličine 174, 85 i 14 kvadrata koji su sveukupno plaćeni prijebojem u iznosu od 353 tisuće kuna!

I Dubrovnik Elegant je osnovan 1994. godine, ali ove su se transakcije događale nešto kasnije nego one Solituda Dubrovnik – tijekom 1998. i 1999. godine.

Upada u oči da su obje firme, u kojima je kasnije direktor postao sin Mladena Falkonija, Lukša Falkoni, plaćale Babinom kuku prijebojem. Kako li je samo nastao taj dug? Na kraju krajeva i da je za opstanak Babinog kuka bilo nužno poslovanje s tim tvrtkama, nije li Mladen Falkoni opet u očitom sukobu interesa, jer je davao posao tvrkama povezanim s njegovom užom obitelji?

Ostaje također pitanje jesu li te tvrtke uopće poslovale s Babinim kukom, i je li to fiktivno prikazano kako bi tvrtke, povezane s užom obitelji Mladena Falkonija, manje platile za nekretnine? Nažalost, pitanje je, i je li cjelovita dokumentacija o tim transakcijama više uopće postoji, kako se žali i Državna revizija.

Bilo kako bilo, tvrtke Solitudo Dubrovnik i Dubrovnik Elegant lijepo su prošle u kupovinama nekretnina od Mladena Falkonija. Kao da ih je on prodavao sam sebi.