OTKRIVAMO POSLOVE MINISTRA CRNOJE Nesposoban za rad i prima mirovinu, a ulaže u biznis s otpadnim uljima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Ministar je uložio novac u tvrtku Eko južni Jadran

-Kada su počeli pregovori oko mog ulaska u Vladu 4. siječnja ove godine otišao sam kod svog liječnika opće prakse i podnio zahtjev da se opća nesposobnost 'prevede' na profesionalnu -  priznao je ministar branitelja Mijo Crnoja u razgovoru za Večernji list.

Naime, ministar Crnoja 20-tak dana prije stupanja na funkciju preko noći je promijenio opću nesposobnost za rad za onu profesionalnu, što je ministar i priznao. Prema biografiji Crnoja je 2008. godine otišao u mirovinu sa statusom ratnog vojnog invalida s općom nesposobnošću za rad, da bi sada, zbog ulaska u Vladu taj status promijenio jer kako kaže "osjeća se bolje". 

Međutim, to što je prema nalazima doktora bio opće nesposoban za rad i što prima mirovinu iz državnog proračuna, ministra Crnoju nije spriječilo da se bavi biznisom. Kako Dubrovački dnevnik doznaje, ministar Crnoja uložio je novac u tvrtku Eko južni Jadran d.d., koja se planira(la) baviti izgradnjom terminala u luci Ploče za prihvat opasnih otpadnih ulja, gdje od svibnja prošle godine obavlja funkciju zamjenika predsjednika nadzornog odbora, što piše i u sudskom registru (zanimljivo skupa sa spornom adresom Gradna 85/G). Za Dubrovački dnevnik to je potvrdio bivši direktor i sadašnji predsjednik nadzornog odbora tvrtke Eko južni Jadran d.d. Mladen Milošević. Na naše pitanje koliko je do sada novca Crnoja uložio u projekt opasnih otpadnih ulja, Milošević je odgovorio da ne zna točno.

-Crnoja je uložio novac i zajedno s drugim članovima tvrtke sudjeluje u sastancima i planiranju. Za svoju funkciju zamjenika predsjednika NO-a ne dobiva nikakvu naknadu. Osim planova, još uvijek nismo pokrenuli ništa konkretno, jer nije lako pronaći lokaciju i ishodovati sve dozvole za bavljenje ovim poslom – rekao je Mladen Milošević za Dubrovački dnevnik. Milošević je, kao i Crnoja, bivši branitelj, a blizak je s drugim članovima HDZ-a.

Podsjetimo, tvrtku Eko južni Jadran osnovala je tvrtka kćer Luke Ploče, odnosno Pomoski servis Luka Ploče, međutim predsjednik uprave Luke Ploče i bivši ministar pomorstva u HDZ-ovoj Vladi s kraja devedesetih Ivan Pavlović za Dubrovački dnevnik izjavio je kako luka u Pločama nije idealna lokacija za bavljenje ovim poslom, te je Luka Ploče d.d. odustala od gradnje terminala za otpadna ulja i prepustila vlasništvo nad firmom. Ona se poslije toga prebacila iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo, a kao osnivači se vode Roko Ivanović i Luka Zovko.

Osim Miloševića i Crnoje, član nadzornog odbora je Luka Luburić, dok je osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke Mario Milošević, sin Mladena Miloševića.

Navodno je terminal za otpadna ulja jako unosan posao, a u kuloarima u Pločama priča se kako bi čak i NATO sa svojih brodova u Mediteranu praznio opasna otpadna ulja u terminal na Jadranu, ako se ikada izgradi. Ekolozima je projekt sumnjiv, jer nisu sigurni koliko je opasan po okoliš.

Maro Marušić

VEZANE VIJESTI:

NERETVANSKI BIZNIS MIJA CRNOJE Otkrivamo ulogu ministra u Dubrovačko-neretvanskoj županiji