SUD POTVRDIO PISANJE DD-a Konel je prije odlaska u stečaj prodavao poslovne prostore za nula kuna!

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Trgovački sud u Dubrovniku donio je presudu u vezi prodavanja nekretnina cavtatske tvrtke Konel prije odlaska u stečaj

Dubrovački dnevnik pisao je kako je cavtatska tvrtka Konel, najpoznatija po aferi Pet zvjezdica, prije odlaska u stečaj fiktivno rasprodavala svoju imovinu.

Podsjetimo, među ostalim, pisali smo kako je Konel zagrebačkoj tvrtki Miroteks prodao više poslovnih prostora. Sporno u priči je bilo što je Konel Miroteksu prostore prodao za nula kuna. Naime, u kupoprodajnim ugovorima koje Dubrovački dnevnik ima u posjedu u jednom članku jasno stoji:

-Miroteks se obvezuje platiti cjelokupnu kupoprodajnu cijenu Konelu, u iznosu utvrđenom u točki 2.1. ovog Ugovora, i to prodajom predmetnih poslovnih prostora krajnjim kupcima, na način da u roku od 15 dana od primitka uplate od krajnjeg kupca za prodani poslovni prostor Konelu isplati iznos kupoprodajne cijene poslovnog prostora ili pristupnom dugu Konela od strane Miroteksa prema BKS BANK d.d. Rijeka.

Drugim rječima, Miroteks se upisao u zemljišne knjige kao vlasnik spomenutih nekretnina, iako Konelu nije platio ni kune (!), a trebao je platiti više od 2 milijuna eura. Prema ovom ugovoru, Miroteks je Konelu dužan platiti novac tek kad dalje proda nekretnine. Ovo je čisti dokaz kako je Konel izvukao nekretnine iz stečajne mase, i na taj način oštetio vjerovnike, među kojima je i Porezna uprava, odnosno država.

To, o čemu je Dubrovački dnevnik jedini pisao, ovih dana je dobilo sudsku potvrdu. Naime, stečajna upraviteljica Konela Ivanka Sušić tražila je od suda da ukine pravnu valjanost spomenutih kupoprodajnih ugovora, a Trgovački sud u Dubrovnik dao joj je za pravo donijevši nepravomoćnu presudu.

Sud u obrazloženju presude objašnjava kako su kupoprodajni ugovori između Konela i Miroteksa ništavni, te nalaže tvrtki Miroteks da Konelu isplati 1,5 milijuna eura za poslovne prostore.

Pitanje je kako će Miroteks isplatiti spomenutu svotu, jer ta tvrtka ima malu dobit i samo jednog zaposlenika.