Andro Vlahušić za Dubrovački dnevnik: Kada Grad preuzme zidine poslat ćemo DPDS-u našeg medijatora – državne institucije!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD/Ilustracija
–'Kada Grad preuzme upravljanje zidinama, Društvo prijatelja dubrovačke starine može očekivati našeg medijatora. Tada će medijaciju napraviti državne institucije. Jedina razlika je što je nećemo trebati plaćati, a budite sigurni da će biti zanimljiva', poručio je Vlahušić Društvu prijatelja dubrovačke starine.

Društvo prijatelja dubrovačke starine uputilo je dopis Gradu Dubrovniku na temu upravljanja gradskim zidinama, u kojem su predložili nastavak pregovora kroz tradicionalni oblik medijacije.

-'Predlažemo Vam, stoga, da za početak medijacije Grad i Društvo, svatko za sebe, odrede po jednog upućenog i nezavisnog pregovarača koji bi stranama pomogle u razumijevanju problema, a možda i njegovu rješenju', navodi se između ostalog u dopisu koji je upućen na adrese predsjednika Gradskog vijeća Nika Bulića i gradonačelnika Andra Vlahušića.

-'Oni medijaciju rade već mjesec dana. Mi smo je prihvatili staloženo i sportski. Počeli su je onog trenutka kada su angažirali 'medijatora' i javno napali Grad Dubrovnik, Vladu, Sabor i Ministarstvo kulture. A napravili su to novcima od imovine Grada Dubrovnika', komentirao je gradonačelnik Andro Vlahušić za Dubrovački dnevnik.

Gradonačelnik Vlahušić podsjeća kako će Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Grada Dubrovnika uskoro ići u Sabor na drugo čitanje te se nada njegovom usvajanju do kraja godine. –'I tu priča o medijaciji završava', nastavlja. –'Kada Grad preuzme upravljanje zidinama, Društvo prijatelja dubrovačke starine može očekivati našeg medijatora. Tada će medijaciju napraviti državne institucije. Jedina razlika je što je nećemo trebati plaćati, a budite sigurni da će biti zanimljiva', poručio je Vlahušić.

 

Dopis kojeg potpisuje podpredsjednica Društva Renata Andjus prenosimo u nastavku:


PREDMET: Upravljanje gradskim zidinama

Poštovani gospodine,


Društvo prijatelja dubrovačke starine ima, kao što Vam je sigurno poznato, ugovor s Gradom Dubrovnikom o upravljanju dijelom spomeničke baštine u spomeničkoj cjelini, pod zaštitom domaćega zakonodavstva, ali i Unesco-a.

Grad Dubrovnik u posljednjih nekoliko godina, uglavnom posredno, poticanjem javnoga dojma da su se okolnosti na kojima taj ugovor počiva značajno promijenile, a potom putem utjecaja dijela svojih čelnika u zakonodavnoj vlasti pokušava promijeniti zakonski okvir rada Društva, tako nam se čini, tj. pokušava pronaći način izlaska iz ugovornog odnosa.

Neposredan i uobičajen pravni put o promjeni ili raskidu ugovora Društvo prijatelja nije primilo ili možda nije dobro razumjelo različite ad hoc inicijative za razgovore.

Nakon što je za jedan od takvih razgovora, s gradonačelnikom i ministricom kulture, u lipnju ove godine Društvo pripremilo promemoriju o vlastitome shvaćanju problema, ništa se u biti nije promijenilo, pa je Društvo taj tekst, s prijedlozima odlučilo i objaviti.

Društvo prijatelja dubrovačke starine i samo smatra da sudsko okruženje, a nekoliko postupaka je već u tijeku, dok bi načinom koji se otima dogovoru po definiciji završio na sudu, nije dobar način, pogotovo s obzirom na sadržaj zajedničkoga interesa – očuvanje baštine.

Društvo prijatelja stoga, držeći se korijena svoga programa, iskustva dubrovačke starine, predlaže Gradu Dubrovniku tradicionalni oblik medijacije, proizašao iz kulture sjećanja naših starih, a ponegdje u dubrovačkom kraju još živi model rješavanja sporova.

Pri nerazumijevanju Društva i Grada takav bi pristup mogao pomoći već utoliko da se zajednički utvrdi o čemu je prijepor, kako bi se ugovorom ili raskidom odnosa riješio, jer u tijelima Društva i Grada a pogotovo u javnosti prevladavaju predodžbe, a ne meritum nesporazuma.
Predlažemo Vam, stoga, da za početak medijacije Grad i Društvo, svatko za sebe, odrede po jednog upućenog i nezavisnog pregovarača koji bi stranama pomogle u razumijevanju problema, a možda i njegovu rješenju.

Uz poštovanje,

DOPREDSJEDNICA:

Renata Andjus

Popularni Članci