BUDUĆNOST POČINJE SADA Dubrovnik u tijeku sa svjetskim trendovima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kad je riječ o razvoju pametnih gradova, Dubrovnik je uvijek rado viđen gost na najvažnijim nacionalnim konferencijama na ovu temu.  U organizaciji tjednika Lider 17.ožujka 2016. godine  u Zagrebu je održana konferencija „Pametni gradovi – Budućnost počinje sada“ na kojoj je kao panelist sudjelovala i Andrea Novaković, direktorica DURA-e, uz čiju se podršku provode najzanimljiviji projekti u smartcity domeni. 

Dubrovnik se izdvojio od ostalih hrvatskih gradova, pa i šire u regiji, jedinstvenim pristupom koji stavlja mlade IT stručnjake u centar zbivanja te im putem mentorskog programa u okviru inkubatora „Tvornica ideja“ omogućava da napreduju u razvoju svojih ideja. Osim toga, svake godine DURA organizira IT natjecanje „Hackathon“ s vrijednim nagradama, odnosno, mogućnosću primjene pametnog rješenja na području Grada Dubrovnika kako bi se potaknuo što veći broj inženjera na osnivanje vlastitih tvrtki. 

Na jučerašnjem panelu u Zagrebu Andrea Novaković govorila je dobrim primjerima korištenja tehnologije u Dubrovniku u cilju zadovoljenja potreba turista poput projekta Dubrovnik Cardapp –aplikacije za mobilne uređaje koja uz pomoć iBeacon uređaja postavljenih u staroj gradskoj jezgri pruža mogućnost informiranja posjetitelja o turističkim sadržajima i ponudi. Osim Dubrovnik Card aplikacije, koja otvara novi kanal komunikacije prema turistima, trenutno su u razvoju komplementarni projekti na kojima se radi zajedno s  drugim upravnim odjelima i tvrtkama u vlasništvu Grada Dubrovnika poput:  brojača posjetitelja, postavljanje Wi-Fi sustava u povijesnoj jezgri  i bežičnog sustava pametnog parkinga s aplikacijom koji se upravo postavlja na lokaciji iza Grada.

Svi projekti se po svom završetku  povezuj sa Smart City platformom grada Dubrovnika čime će se stvoriti jedinstveni sustav upravljanja turistima. Osim mogućnosti analize ponašanja i potreba posjetitelja, ovi projekti  će značajno utjecati i na zaštitu kulturne baštine stimulacijom posjetitelja na korištenje usluga i sadržaja koji se sada koriste u manjoj mjeri, čime će se rasteretiti popularne lokacije koje su do sada bile preopterećene.

DURA je svoja iskustva podijelila i na konferencijama u organizaciji Poslovnog dnevnika u studenom prošle godine te je u sklopu projekta koji promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima za projekt „Smart City Dubrovnik 2020“ u studenom 2015. nagrađena  u kategoriji „Pametnija zajednica."  Projekt objedinjuje više ICT rješenja te je odabran u konkurenciji od 60 prijavljenih općina i gradova.

Popularni Članci