ČINI VAM SE DA JE MALO ZAHLADNJELO? Ipak, danas je natopliji dan do sada!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
‘Iako se većini čini da je malo svježije, danas je zapravo izmjerena najviša temperatura do sada, tokom cijelog ovog ljeta, a iznosila je gotovo 35 Celzijevih stupnjeva,’ objavili su dubrovački Storm Chasersi na svojoj službenoj Facebook stranici, ali i pojasnili zašto nam se čini kako su temperature danas nešto niže nego posljednjih dana.

Naime, razlog treba potražiti u vlažnosti zraka. ‘Prirodno hlađenje putem znoja puno se efikasnije obavlja u relativno suhom zraku, jer u tim uvjetima znoj za isparavanje s kože brzo troši toplinu i tako hladi tijelo. Ako je vlaga zraka visoka, isparavanje je vrlo sporo, a s tim i hlađenje otežano. Na ovom principu radi i Augustov psihrometar, uređaj za mjerenje relativne vlažnosti zraka. Kako je temperatura samo jedan od faktora koji utječe na osjet ugodnosti, tako je uveden indeks za osjet topline (heat index), koji uključuje i ostale elemente i izražava vrijednost temperature koju osjećamo kada se oni svi uračunaju. Heat index za danas popodne, kada je temperatura bila 35 Celzijevih stupnjeva, a vlaga nešto ispod 20 posto iznosio je 33 Celzijeva stupnja, dok se proteklih dana kada se temperatura kretala oko 31 Celzijev stupanj uz vlagu često iznad 70 posto, heat index kretao i do 39 Celzijevih stupnjeva. Zato nam je danas u hladu na 35 Celzijevih stupnjeva ugodnije nego prije nekoliko dana uz 30 Celzijevih stupnjeva u hladu,’ pojašnjavaju Storm Chasers Dubrovnik.

Svakako se ne dajte zavarati, s čim bi se složio i Državni hidrometeorološki zavod koji je poslao upozorenje na toplinske valove, a koje možete provjeriti u nastavku.

 

Popularni Članci