130 GSS-ovaca traži alpinista

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.oslobodjenje.ba
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i dalje tragaju za četvrtim alpinistom, 52-godišnjim Edvardom Reteljom, kojeg je zajedno s trojicom u subotu spašenih kolega, na planini Kamešnica zatrpala snježna lavina.

Na terenu je trenutno 130 spasilaca iz Hrvatske i BiH koji pretražuju područje od loma lavine do podnožja planine.

"Potraga se provodi sa psima, sondira se s RECCO uređajima za lociranje. Lopatama se radi uglavnom jedan težak posao na vrlo velikom prostoru. Vremenske prilike nisu baš naklonjene, magla je, postoji opasnost i od drugih lavina, tako da radimo s povećanim oprezom" rekao je za Media servis pročelnik splitskog HGSS-a Vinko Prizmić.

Potragu je sinoć dodatno otežavalo i olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, koje je akciju u jednom trenutku nakratko zaustavilo. Zbog opasnosti od novih lavina, rezervne ekipe HGSS-a za izmjenu umornih spašavatelja čekaju u sigurnosti podnožja planine. Trojica jučer spašenih alpinista izvan su životne opasnosti. Na liječenju su u splitskoj bolnici.

"Jedan je samo lakše ozlijeđen, drugi je s prijelomima u dobrom i stabilnom stanju, treći je na intenzivnoj, ima dosta teške ozlijede, no po svemu sudeći izvan je životne opasnosti premda se nalazi na intenzivnoj", zaključuje Prizmić.

Media servis

Popularni Članci