CRNA STATISTIKA IZ NAŠE ŽUPANIJE Na prometnicama prošle godine poginulo 11 osoba, šipanska tragedija šokirala javnost

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Nikša Klečak
Na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tijekom protekle godine život je izgubilo 11 osoba, prema službenom podacima. Od toga je pet osoba stradalo na području Grada Dubrovnika te po jedna osoba na području Brsečina, Župe dubrovačke, Kule Norinske, Ploča i Korčule.

To su četiri smrtno stradale osobe više nego 2016. godine, kad je na prometnicama na području PU DN stradalo sedam osoba, što je ujedno bio i najmanji broj smrtno stradalih u posljednjih 30 godina. Godinu ranije, odnosno 2015. godine smrtno je stradalo 14 osoba, 2014. godine devet osoba, a 2013. godine 18 osoba.

Posljednja nesreća se u 2017. godini dogodila 12. prosinca u večernjim satima, nedaleko od Vidikovca, u kojoj je život izgubio poznati dubrovački odvjetnik Željko Vidović. U rujnu je na magistrali stradala Njemica na motoru, a u ožujku vozačica (89) koja se nije kretala sredinom trake. Po pitanju nesreće u Župi dubrovačkoj, točnije u Platu, došlo je do slijetanja vozila s ceste, a nesreća se dogodila u srpnju. U nesreći na Korčuli je jedna muška osoba smrtno stradala u frontalnom sudaru.

Javnost je u 2017. godini šokirala i stravična pomorska nesreća u Koločepskom kanalu gdje je smrtno stradalo pet osoba i u kojoj se dvojica muškaraca smatraju nestalima, a još dvojica su bili ozlijeđeni. Nesreća se dogodila krajem travnja, a riječ je o sudaru broda Lučke kapetanije Dubrovnik 'Danče' i gumenjaka u kojem je bilo devet osoba.

„Polazeći od teze da je i jedna smrtno stradala osoba previše promet, odnosno prevencija prometnih nesreća, jedan je od strateških ciljeva ove Policijske uprave i to posljednjih nekoliko godina. U tom smislu poduzima se čitav niz preventivnih i represivnih aktivnosti, a njihov osnovni cilj je u što većoj mjeri podići svijesti vozača o važnosti poštivanja prometnih propisa čime u značajnoj mjeri smanjuju opasnosti od prometnih nesreća,“ poručuju iz PU DN.


Nesreće se najčešće događaju najesen

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević na jednoj je od prvih konferencija za medije otkako je preuzeo dužnost kazao kako se prometne nesreće najčešće događaju u jesenskom dijelu godine.

„U zadnjih 10-ak godina smanjuje se trend teško stradalih te prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama. Moje iskustvo, ali i iskustvo onih koji se prometom bave, pokazuje kako se trend povećanja smrtno stradalih i onih s teškim ozljedama u prometnim nesrećama događa u jesenskom dijelu godine. Tad su prometnice manje prometne, a onda se razvijaju brzine kao najveći uzrok fatalnih prometnih nesreća. Tu najčešće stradaju motociklisti. U tom segmentu postoji aplikacija na koju se građani sami javljaju u predlažu gdje bi se trebala nalaziti policija i nadzirati brzina,“ izjavio je tada Pavličević.


Pješaci posebno ugroženi

Uz kontinuiran rad i velike napore Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koja održava visoku razinu sigurnosti na dubrovačkim prometnicama, pa i u ljetnim mjesecima kad se broj osoba koje borave u Dubrovniku višestruko povećava, vrijedi istaknuti i napore udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik.

„Najviše je poginulih u automobilima (46 posto), a slijede pješaci (21 posto), vozači i suputnici na motociklima (14 posto), biciklisti (osam posto) i vozači i suputnici na mopedima (tri posto). Najugroženije kategorije sudionika, pješaci, biciklisti i motociklisti osobito su ugroženi u urbanim zonama. Osobito zabrinjava podatak o poginulim pješacima,“ objavljeno je na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Stoga udruga redovito provodi edukativne i preventivne mjere u vidu tribina, okruglih stolova, ali i raznih akcija kako bi se broj smrtno stradalih na prometnicama sveo na minimum.

Popularni Članci