DETALJI NESREĆE Svi su u šoku, vatrogasci se žurili spasiti kuću, stručnjaci u dvojbi

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Teška prometna nesreća koja se dogodila sinoć oko 19.30 sati na raskrižju ispred Doma zdravlja jedna je od tema o kojoj se danas naveliko piše, priča i nagađa.

Prema službenim informacijama dobivenima iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, do sudara je došlo kad je vatrogasno vozilo s upaljenim zvučnim i svjetlosnim signalizacijama prošlo kroz raskrižje ulica Splitski put, Pera Čingrije i Ante Starčevića kroz crveno svjetlo na semaforu te je tom prilikom došlo do sudara s osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka. Osobno vozilo je ušlo u raksrižje za vrijeme trajanja zelenog svjetla na semaforu, a u prometnoj nesreći su tri osobe ozlijeđene, od kojih je jedna osoba zadobila teške ozljede opasne po život.

'Najvažnije je da svi budu dobro'

Prema neslužbenim infromacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, sve tri ozlijeđene osobe su se nalazile u osobnom automobilu. Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o mlađim muškim osobama. Lakše ozlijeđeni su vozač i jedan putnik koji su pušteni doma, a drugi putnik je u životnoj opasnosti i smješten je na odjelu intenzivne njege. U cisterni koja se prevrnula na bok, je bilo dvoje vatrogasaca. Na osobnom vozilu marke Mercedes zabilježena je znatna materijalna šteta, a na cisterni je poprilično stradalo podvozje. Ipak, kako je za Dubrovački dnevnik izjavio zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović, to je najmanje važno.

'Naša vozila su osigurana, no za koji dan ćemo imati preciznije informacije o šteti. Međutim, to je sad zaista najmanje važno. Najvažnije je da svi budu u redu,' kratko je izjavio Krilanović za Dubrovački dnevnik.

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, vatrogasci koji su se nalazili u vatrogasnom vozilu su žurili na intervenciju u Komolac gdje je došlo do zapaljenja krovišta kuće. Iz izvora bliskog pripadnicima koji su se našli u vatrogasnom vozilu saznajemo kako je upravo vozač koji je upravljao vozilom jedan od najsavjesnijih vozača u postrojbi te kako je trenutno u šoku zbog svega što se dogodilo. Upravo su JVP Dubrovački vatrogasci ovih dana imali pune ruke posla zbog neuobičajenog nevremena koje je pogodilo dubrovačko područje, a požar krovišta samo je još jedna u nizu brojnih intervencija koje su pojačane upravo u blagdanskom razdoblju.

Pavela: Treba biti na oprezu, zaustaviti se...

 

O ovom slučaju se za Dubrovački dnevnik očitovao i Denis Pavela, čelnik udruge Sigurnost u prometu koji je prokomentirao zakone. Prema njegovim riječima, u zakonima ne piše puno toga o korištenju semaforima po pitanju interventnih vozila. Ipak, naglašava kako, prema zakonima, stajanje na crvenom svjetlu vrijedi i za njih, ali navodi i zanimljivu stavku.

'Stavka glasi: "Vozač koji na cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojega sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su zaustaviti svoje vozilo, noću umjesto dugih svjetala upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, držati se naredbi koje im daju osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek nakon što prođu sva vozila pod pratnjom." Ovo se odnosi na štićenu pratnju, kao i na vozila s pravom prvenstva. Stoga, bez obzira, bilo crveno ili zeleno na semaforu, vozač je dužan zaustaviti svoje vozilo te omogućiti prolaz', prokomentirao je.

Međutim, dodao je i kako vozači s pravom prednosti prolaza moraju biti na oprezu te usporiti odnosno zaustaviti vozilo kako bi se uvjerili da mogu proći.

'Problem je sljedeći, kod nas interventna vozila u pravilu ne koriste sirene (iz samo njihovih razloga), što može napraviti problem u prometu, jer vozač, pješak ili sudionik prometa jednostavno ne čuje i ne vidi interventno vozilo što nije bio slučaj u Dubrovniku, jer da imaju zvučne uz signalne znakove, vozači bi ih vjerojatno čuli i postupili po zakonu. Isto tako u konkretnom slučaju ako se već prolazi kroz raskrižje za vrijeme trajanja crvenog svjetla, vozač vozila s pravom prednosti prolaza, u konkretnom slučaju vatrogasno vozilo, bi trebao usporiti, zaustaviti se, i čekati da ga se eventualno propusti, jer ostalo sve je jako opasno i dolazi do ovakvih situacija i tragičnih dogadaja,' pojasnio je Pavela.

Podsjetimo, tijekom prevrtanja cisterne došlo je i do istjecanja vode koja se, zbog niskih temperatura, ubrzo smrznula pa su se i ostali sudionici u prometu pozivali na pojačan oprez.  

Vezane vijesti:

-STRAVIČNA PROMETNA NESREĆA S VIŠE OZLIJEĐENIH Cisterna se zabila u automobil i prevrnula se (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci