KATASTROFALNI POŽARI NA PELJEŠCU I KORČULI: Očekuju se jak vjetar i udari vatre, ali stižu i prve kapi kiše (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak, DD, Goran Cvjetinović, čitatelj, Nikša Lujo/HTV, Čitatelj, Grgo Jelavic/PIXSELL, Ivan Anđelinić, Ante Lovrić, Zoran, M.F.
Katastrofalni požari koji su zahvatili područje Pelješca i Korčule još uvijek nisu ugašeni. Na požarištima na Pelješcu je i Dubrovački dnevnik. 

23:32 Crometeo javlja kako je na stonskom području pala konkretna kiša koja je jako pomogla ugasiti požar. Srednji Pelješac i prema zapadu nažalost  je i dalje suho, no stanje na požarištu je zadovoljavajuće.

Na Pelješcu je situacija većinom mirna, osim lokaliteta iznad Ponikava gdje još ima plamena. Gori i u ponikovskom polju, ali je dobra vijest što je pala kiša. 

23:15  Prema informacijama iz DVD-a Slano, požar između Slanog i Slađenovića, uzrokovan udarom groma, zbog jakog vjetra brzo se proširio, ali je srećom oko 23 sata lokaliziran brzom intervencijom vatrogasaca koji su i dalje na požarištu. 

22:49 Planuo i četvrti požar!  Gori između Slanoga i Slađenovića, dubrovački vatrogasci krenuli u gašenje.

22:24 Kako za Dubrovački dnevnik rekao Davorko Obuljen, situacija na Korčuli je stabilna.
'Nema vjetra, što je dobro, situacija je stabilna, noć je tiha. Trenutno se neka sparina nadvila nad ovim područjem, ako ne bude vjetra, sve bi trebalo biti u redu,' kazao je Obuljen, koji bi se ubrzo s Korčule trebao uputiti na Pelješac.

Pelješac je u nešto nepovoljnijoj situaciji.

'Za sada je sve u redu ovdje na Pelješcu: Kuće u onim kritičnim zaselcima su obranjene kazao,' je Ivo Franušić za Dubrovački dnevnik.

'Raspoređeni su vatrogasci na području Zabrđa, Dančanja i Zaradeža, na istoku Putnikovića i na još dvije lokacije na tom potezu. Stigla nam je pomoć iz svih djelova županije, iz Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Zagreba. Trenutno je raspoređeno 163 vatrogasca i 35 vozila,' rekao je Franušić koji očeukuje udare vjetra.

„Najavljena je mogućnost vjetra oko ponoći, sva ova mjesta su na udaru šiloka, zato smo rasporedli ljude“, objasnio je Franušić.

20:00 Zapovjednik JVP-a Dubrovačko primorje Ivo Franušić za Dubrovački dnevnik je izjavio kako su vatrogasne snage raspoređene na području Zabrđa, Dančanja i Zaradeža. 

'Očekujemo jak vjetar i udare vatre na navedena područja, nadamo se kako ćemo očuvati stambene objekte. Dobili smo pomoć s kontinenta i iz Dalmacije,' izjavio je. Na pitanje kako se osjećaju gasitelji, Franušić odgovara kako su 'jako iscrpljeni, ali vatrogasno srce je tu!'

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović izjavio je kako su ljudi umorni i na rubu snaga.  

'Psihički i fizički su prazni. Ipak ostajemo u ovom broju ovdje, znači oko stotinu ljudi. Doći će i pojačanja iz drugih djelova, pa bismo se mogli i odmoriti,' rekao je Krilanović.   

DUBROVAČKI DNEVNIK NA POŽARIŠTU Ovako je to danas izgledalo na Pelješcu (FOTO)

19:12 - PRIOPĆENJE ZAGREBAČKOG UREDA ZA UPRAVLJANJE U HITNIM SITUACIJAMA; Stižu zagrebački vatrogasci u pomoć!

'Po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika zagrebački vatrogasci su krenuli pružiti pomoć u gašenju velikog požara na Pelješcu. Na Pelješac večeras kreće 20 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara. Pored toga, na redovnu dislokaciju na područje Dalmacije noćas odlazi i šest profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Grad Zagreb uvijek solidarno pomaže ugroženim područjima u Hrvatskoj,' priopćeno je iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

19:04 - Načelnik Općine Ston Vedran Antunica za Dubrovački dnevnik je kazao kako se situacija polako smiruje. 

'Najkritičnije je bilo u Zabrđu i Ponikvama, no sada se situacija smiruje. Kuće su obranjene. Popodne je bilo dosta gusto, no napravljen je ogroman posao. Kanaderi još uvijek rade, gori u brdima i riječ je o poprilično nepristupačnom terenu. Međutim, gasit će se cijelu noć, i to na svim područjima na koja ljudska noga može kročiti,' izjavio je Antunica. 

Davorko Obuljen za Dubrovački dnevnik je izjavio kako se situacija na Korčuli smiruje, a na području Pelješca je također došlo do smanjenja intenziteta. 

'Na Korčuli se stanje smirilo. 'Žive vatre' nigdje nema. Trenutno se saniraju rubna područja kako ne bi prebacilo na Smokvicu i Brnu. Samo se nadamo da će vjetar biti milostavi večeras, jer ako okrene...', izjavio je Obuljen. 

18:51 – Europarlamentarka Dubravka Šuica danas je obišla požarišta na Pelješcu te je uvjerena kako je moguće dobiti pomoć od Europske unije za opožarena područja.

'Još sam tu, a obišla sam Pijavičino, Potomje, Trstenik i Dingač, i mogu reći kako su posljedice ovih požara katastrofalne. Pisali smo pismo Jean-Claude Junckeru i moguće je dobiti pomoć od EU. Postoji nešto što se zove Fond solidarnosti od kojeg je dobivena pomoć za poplave u Slavoniji i posljedice velikog nevremena u Gorskom kotaru. Međutim, porebno je da Vlada službeno preda zahtjev,' izjavila je Šuica.

Po pitanju situacije na terenu, europarlamentarka je izjavila kako je vatra došla do kuća, no one su obranjene.

'Važno je naglasiti kako je lokalno stanovništvo jako dobro reagiralo,' izjavila je za Dubrovački dnevnik. 

18:15 - Prema informacijama Dubrovačkog dnevnika s terena, pušten je promet u oba smjera nakon višesatne blokade prometa u Ponikvama. Trenutno je najkritičnije prema Zabrđu gdje vatreni jezici dosežu i 10 metara u visinu, neslužbeno doznajemo. 

17:41- Davorko Obuljen: 'Situacija u Ponikvama je teška, obranjene su kuće ali još nije gotovo. Kanaderi gase morsku stranu, dio vatrogasaca je razmješten na brdskoj strani iznad samih Ponikava.'

Također je dodao kako situacija nije dobra ni u Janjini. 

'Nije dobra situacija u Janjini, rade se pripreme za dolazak vatrenog vala, dok su stabline situacije kod Trstenika,' kazao je Obuljen'

Prema informacijama iz Ponikava, požar je u sredini mjesta došao skoro do kuća, u gašenje se uključio i kanader. Linija požara je višekilometarska. 

17:00 - Prema neslužbenim informacijama vatra je prodrla u Ponikve. Kako neslužbeno doznajemo, brane se kuće, stanovništvo nema struje,  mogućnost potrebe za dodatnom pomoći bit će poznata nakon što se sanira situacija u Ponikovskom polju.  

16:50 -  Bila sam u Putnikovićima i u Ponikvama. Može bit svašta ovdje, za sada nema riječi o evakuaciji. Sugeriralo se da se evakuiraju Dančanje, jesu li evakuirane ne znam. Pokušavam olakšati vatrogascima, pokušavam kanalizirati komunikaciju“, kazala je Ana Miličić - Kordić, pročelnica Područnog ureda DUSZ-a.

16:18 - Kako doznajemo od načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje DNŽ Davorka Obuljena, iznad Zabrežja se obavljaju pripremni obrambeni radovi. Naime, zbog loše konfiguracije terena brda kraj Zabrežja, guste vegetacije i mogućnosti kako to područje još uvijek nije u potpunosti razminirano, radi se obrana na najbližoj mogućoj lokaciji. Iz toga se može zaključiti kako su mogućnosti vatrogasaca poprilično ograničene i kako im slijedi nadljudska borba s vatrenom stihijom. 

U tijeku je gašenje manjeg požara koji je izbio iznad Pijavičinog, dok je situacija u Potomju i Dingaču mirna. 

15:52 - U Ponikve došla električna energija. 

15:48 - Kako doznajemo s terena, požar je prošao Zabrđe te se kreće prema Zaradežu. Kako nam javljaju s terena, vatrogasci zbog konfiguracije terena nisu u mogućnosti boriti se sa ovim požarom, te se čeka asistencija kanadera.

15:40 - Kako doznajemo od načelnika općine Smokvica Lenka Salečića, na Korčuli je trenutno najgore na području uvale Brna i na istočnom dijelu Općine Smokvica. Stanje je oko podneva pogoršao vjetar, no situacija je sada nešto bolja. Ipak, ne zna se do kada.

'Ovdje trenutno gase dva kanadera. Kazao sam vam jutros kako bi sve ovo danas moglo biti lokalizirano, no očito sam se prevario. Ne znamo što nosi poslijepodne ni noć,' izjavio je Salečić te kazao kako je opožarena površina oko 900 hektara. 

Inače, planira se uklanjanje raslinja između opožarene površine i ostalog dijela kako bi se stvorili preduvjeti za dolazak cisterne i spriječilo širenje požara na ostale neopožarene površine. 

'To bi tada bila jedna tampon zona obrane, ali i uzmaka, ako bi došlo do toga,' kazao je te dodao kako bez dodatnih zračnih snaga gašenje neće biti izvedivo. 

15:10 - Kako doznajemo od JVP Dubrovački vatrogasci, u pomoć stiže pet vatrogasaca s dva vozila. 

15:01 - Prema riječima načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje DNŽ Davorka Obuljena, evakuirano je selo Zabrežje. Situacija oko Trstenika se smiruje, dok je nezgodno oko Ponikava. Kako neslužbeno doznajemo, nekoliko stanovnika Zabrđa brane svoje kuće od vatre koja se širi  u smijeru Brijeste. 

13:50 - Ivo Blagajić iz DVD-a Ston potvrdio je kako cesta na relaciji Dračanje-Ponikve nije prohodna, vatrogasci su na cesti, a stanje je poprilično loše. Zapovjednik DVD-a Janjina Željko Nožica izjavio je kako su se aktivirali i požari oko Trstenika, no kako su sve zračne snage prebačene u Ponikve. 

'Okrenuo je vjetar, stanje nije dobro. Mi se snalazimo kako možemo, uzdamo se u se i u svoje kljuse. Međutim, ako nam netko uskoro ne pomogne, moglo bi situacija biti gora nego što je sada u Ponikvama', izjavio je za Dubrovački dnevnik.  

13:37 - U Ponikvama trenutno najdramatičnije. Selo Zabrđe potpuno je odsječeno, nema opskrbe električnom energijom, a cesta zatvorena s obje strane, kako doznajemo. 

13:28 Prekinuta je opskrba električnom energijom obzirom kako se vatra približila selu Dančanje u općini Ston. 

13:04 - Dramatično u Ponikvama! Vatra je prešla na drugu stranu te je zbog toga zatvorena cesta preko Pelješca. 

12:35 - Na Korčuli i dalje gori. Prema riječima zapovjednika DVD-a Smokvica Iva Pecotića, požar se širi prema istoku te dijelu Uvale Brna, no u tom dijelu su uspjeli napraviti neke pomake. 

'Širi se, stalno se širi, i taman kad pomislimo da je nešto krenulo nabolje, nešto bukne. Tko ovu silu može zaustavit'?. Ima nas, više ne mogu ni prebrojati koliko, i dajemo sve od sebe,' kazao je Pecotić za Dubrovački dnevnik koji zajedno sa svojim kolegama danonoćno radi na gašenju požara. 

Inače, požar na Korčuli gase dva kanadera. 

11:11 Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, sva su tri požara i dalje aktivna i nisu pod nadzorom gasitelja. Radi se o požarima u Ponikvama, na području između Trstenika, Pijavičino i Janjine te na području Smokvice na Korčuli. Na terenu je preko 300 vatrogasaca i 70-ak vozila, a sudjeluju i zračne snage. 

9:06 - Načelnik Općine Smokvica Lenko Salečić izjavio je kako se na Korčuli požar više nije širio, no kako je riječ o velikom području od preko 800 hektara. 

'Na nekim područjima bukne požar, no to je sve unutar požarišta, vatra se nije širila. Rubna područja čuvaju zemaljske snage i taj rub se nije pomicao tijekom večeri. Kuće nisu stradale, no stradalo je nekoliko gospodarskih objekata, poljskih kućica, nešto strojeva, stoke, no najvažnije je kako ni jedan ljudski život nije bio u pitanju, izjavio je Salečić. 

Veliki broj mladih se priključio gašenju, naravno, u granicama u kojima im to dozvoljavaju zakoni i propisi. S druge strane, načelnik Salečić kaže kako 'uvijek ima svakakvih priča, no najlakše je biti general nakon bitke'. 

8:55 - Zamjenik zapovjednika JVP Dubrovačko primorje Antun Kraljević za Dubrovački dnevnik je izjavio kako je za sada situacija na Pelješcu podnošljiva. 

'Ovdje u Trsteniku je situacija u redu, ali gori u Ponikvama, u brdima. Jutros je malo puhao burin, ali nije ništa strašno. Nastavljamo raditi, a gorjet i dimiti danima vjerojatno,' izjavio je. 

8:00 - Dobra vijest je, ukoliko se može naći nešto dobro u ovoj situaciji, kako se vatra tokom noći nije širila. Podsjetimo, zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić sinoć je za Dubrovački dnevnik kazao kako su kuće obranjene, no kako će raditi cijelu noć kako bi stavili pod kontrolu vatru koja bijesni na Pelješcu i Konavlima. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović izjavio je za Dubrovački dnevnik još sinoć kako će raditi cijelu noć i kako se nada kako će sve potrajati tek nekoliko dana, dok je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko za naš portal kazao kako se glavnina posla odrađivala sinoć, kad su temperature pale, a požar se dobro vidio. 

Prema izvješću Županijskog centra 112, probleme gasiteljima zadaje promjenjiv vjetar. 

Detaljan prikaz jučerašnjih događanja s fotogalerijom i izjavama možete vidjeti OVDJE

VEZANE VIJESTI: 

VELIKI POŽARI NA PELJEŠCU I KORČULI Vatrogasci, mještani i vojska, svi k'o jedan; Vuko: 'Nema tko se nije uključio!' (FOTO/VIDEO)

Pogledajte kako današnji katastrofalni požari na Pelješcu i Korčuli izgledaju iz svemira!

PELJEŠANIN ČIJI JE VINOGRAD U DINGAČU ZAHVATIO POŽAR: 'Ovo je kao iz horror filmova, kao da je smak svijeta!' (VIDEO)

Ovo su ljudi koji iz zraka spašavaju Pelješac i Korčulu (VIDEO)

PRIZORI KOJI TJERAJU SUZE NA OČI Ovo je sve što je ostalo od vinarije Grgić, mještani vjeruju kako je požar na Pelješcu podmetnut (FOTO)

Popularni Članci