NESREĆA U PELJEŠKOM KANALU Gumenjak silovito udario u brodicu u kojoj je bilo i djece, pronađeno tijelo oko podne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , HGSS Orebić
Gumenjak i brodica sudarili su se u srijedu u večernjim satima u Pelješkom kanalu, između mjesta Viganj na Pelješcu i Tri Žala na Korčuli. Tragalo se za najmanje jednom osobom, vozačem gumenjaka. 

12:40 

Kako Dubrovački dnevnik doznaje, djelatnici Lučke kapetanije pronašli su tijelo oko podne. 

9.40

O nesreći se službenim priopćenjem oglasilo i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Prema službenim informacijama Ministarstva, dojava o nesreći zaprimljena je sinoć u 22 i 37 sati. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Dubrovnik, nadležne ispostave te Pomorska policija Dubrovnik, a u koordiniranu potragu uključena su i plovila Hrvatske gorske službe spašavanja i komercijalne spasilačke tvrtke „SeaHelp“.

Ministarstvo je, također, potvrdilo kako su se sudarile dvije brodice, jedna brodica hrvatske zastave, dužine 10,60 metara, pogonjena strojem snage 103 kW, sa četiri osobe na palubi (dvoje odraslih i dvoje djece), svi hrvatski državljani, od kojih srećom nitko nije ozlijeđen, a čija brodica se sudarila sa drugom dužine 5 metara (gumenjak), pogonjena vanbrodskim strojem snage 56kW, češke zastave na kojoj je u trenutku sudara bila jedna osoba, A.H. (rođen 1983. godine), češki državljanin za kojim se ujedno i traga.

Dosadašnja potraga nije rezultirala pronalascima koji bi ukazivali na nestalog češkog državljanina.

Obje brodice trenutno su na vezu pod policijskim osiguranjem gdje Općinsko državno odvjetništvo provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće u suradnji sa službenicima Policijske uprave Dubrovačko – neretvanske i službenicima Lučke kapetanije Dubrovnik.

8.05

Prema informacijama Dubrovačkog dnevnika iz Ministarstva mora i pomorstva, gumenjak je vozio mlađi češki državljanin, za kojim se i dalje traga, a prema dosadašnjim informacijama bio je sam u gumenjaku. U tijeku su izvidi, razgovori te ispitivanje svjedoka kako bi se utvrdilo je li još netko bio s njim. U koordiniranoj akciji potrage uključeni su Lučka kapetanija, dubrovačko - neretvanska pomorska policija i Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. Moguće je da će se u potragu uskoro uključiti i zračne jedinice obalne straže. 

U brodici je bila obitelj iz Hrvatske. 

7:30 

Tijekom cijele noći trajala je potraga za vozačem glisera, gumenjaka koji je, kako doznaje rano jutros Dubrovački dnevnik, strahovitom brzinom udario u brodicu od 10 metara iz Metkovića.

Brod Danče Lučke kapetanije i dalje je u Pelješkom kanalu, kao i cijele noći, na lokaciji između Vignja, Kućišta i Korčule. Još uvijek nije poznato je li još netko bio u gumenjaku. Plovilo je pronađeno. 

Pojavile su se neslužbene informacije očevidaca o silini udarca, a nakon toga nekontroliranom kretanju gumenjaka bez vozača u punoj brzini, koji se tako približavao i samoj obali, što je moglo prouzročiti još veću tragediju. U brodici od 10 metara bilo je i male djece, no srećom u stravičnom sudaru putnici iz brodice nisu ozlijeđeni. 

1:30

U Pelješkom kanalu je i brod Danče koji  sudjeluje u potrazi. Više informacija bit će poznato kasnije tijekom noći i ujutro. 

Popularni Članci