ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA Ana Birimiša oslobođena optužbi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/Pixsell
Jedanaest godina nakon uhićenja skupine Jakše Cvitanovića Cvika, korčulanskog šefa koji je ustrojio organizaciju za preprodaju heroina na tom području, dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša oslobođena je optužbe za sudjelovanje u dilanju droge i pranju ilegalno zarađenog novca. 

Vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Damira Romca procijenilo je kako nema dokaza na kojem mogu temeljiti osuđujuću presuda.

- Za prvo kazneno djelo koje joj se stavljalo na teret je glavna svjedokinja Želita Tomić, koja se sada zove Ana Družeta, za koju se pokazalo da je nevjerodostojna. Što se tiče pranja novca, činjenica je kako je u to vrijeme Ana Birimiša bila uspješna odvjetnica s dobrim primanjima te je dobila nasljedstvo tako da nema dokaza da je njena imovina potekla od prodaje droge. Isto tako, iako je bila u bliskim odnosima s Jakšom Cvitanovićem, nema dokaza da je imala svijest da se on bavi kaznenim djelom te da je imala namjeru prikrivati porijeklo njegovog nelegalno stečenog novca – kazao je u obrazloženju odluke sudac Romac.

Činjenica da je Ana Birimiša u to vrijeme bila u intimnoj vezi s Jakšom Cvitanovićem koštala ju je teških optužbi i deset godina dugog kaznenog progona. USKOK-ova optužnica tereti je da bila član zločinačke organizacije. Prema optužnici, Birimiša je zajedno s Cvitanovićem i njegovim bratom bila među čelnim ljudima udruge te im je davala na korištenje osobne automobile i motorkotače za nabavu i prodaju droge.

Jedan od članova i uličnih dilera u skupini bila je i Želita Tomić koja je postala krunski svjedok protiv svih pa tako i Ane Birimiše za koju je izjavila kako joj je jedne prigode predala paketić heroina. Nadalje, USKOK je teretio Birimišu da je zatražila American Express karticu za Jakšu Cvitanovića kao svog izvabračnog supruga te dizala kredite na svoje ime za kupnju motornih vozila koje je on koristio. Nadalje se teretila da je prihodom od droge kupila stan od 50 metara četvornih u Dubrovniku namjeravajući na taj način prikriti porijeklo novca.

Tijekom postupka se pokazalo kako je Želita Tomić svjedok kojem se teško može vjerovati te da postoje još najmanje tri pravomoćne presude kojima je od optužbi oslobođeno čak sedam osoba protiv koji je također ona svjedočila. Dvije osobe je optužila za otmicu na Korčuli, jednoga za nasilničko ponašanje u Blatu na Korčuli te još četvoro da su je oteli i prisilili na prostituciju u Zagrebu.

Za to vrijeme sama Želita je postala okrivljenica za razbojstvo, iznudu, pokušaj teške krađe, tešku krađu i lažno predstavljanje kao policajka. Što se tiče optužbi za pranje novca pokazalo se kako prihodi Ane Birimiše od njegog odvjetničkog ureda te nasljedstvo koje je dobila pokrivaju sve troškove za koje je tužiteljstvo smatrao da su upitni.
Unatoč ovakvoj odluci USKOK će i nadalje ustrajati na osuđujućoj presudi.

- Nakon što zaprimimo pisani primjerak presude podnjet ćemo žalbu – kratko nam je kazala Daira Barović, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Odvjetnik Željko Gulišija koji zastupa optuženu Birimišu bio je čvrsto uvjeren u pozitivan ishod.

- Od početka sam očekivao ovakvu odluku i vjerujem da će je Vrhovni sud potvrditi – kazao nam je.

Radi se o drugoj oslobađajućoj presudi jer je prva ukinuta odlukom višeg suda kako bi se provelo novo suđenje i bolje obrazložila odluka, piše Slobodna Dalmacija.

Popularni Članci