PELJEŠAC U PLAMENU: Požarišta i dalje aktivna (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Cvjetinović, Irena Ipšić, Boris Bašić, V.K., M.F., Nikša Klečak, DD, Zoran, NASA, Lucija Komaić / Grgo Jelavić, Pixsell
Već peti dan gori na Pelješcu. 

9:00 Gasitelji su konačno imali nešto mirniju noć. Prema informacijama  zapovjednika DVD-a Orebić, na području Pijavično i Trstenik,  nema više otvorenog plamena, sve je jako dobro natopljeno, no strahuje se od vjetra!

"Požar ne možemo proglasiti lokaliziranim niti ugašenim, intenzivno natapamo područje, velike žarove na zemlji koji se godinama nakupljaju treba dobro sanirati. Zapuše li vjetar mogao bi rasplamsati vatru. No, zasad je stanje dobro. Mali dio vozila smo prebacili na Ponikve gdje su potrebnija nego ovdje. Svi smo malo umorni, ali radimo i dalje. Najbitnije je dobro natopiti sve", rekao je Indexu  Nikša Nogalo.

Jučer je stigla informacija kako je vatrena fronta na Pelješcu duga oko 30 kilometara, te da gori svakih 10-ak metara.

8:00 

Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica na otoku Korčuli, a koji je dojavljen 18. srpnja oko 18:00 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Jučer tijekom dana u gašenju požara sudjelovalo je 100 vatrogasaca s 30 vatrogasnih vozila iz županijskih vatrogasnih snaga Dubrovačko-neretvanske županije, lokalnih vatrogasnih snaga otoka Korčule te DIP Split. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom dana postupno su povučeni vatrogasci iz JVP-a Ploče i Dubrovnik, te pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Dubrovnik. Na sanaciji požarišta ostale su lokalne vatrogasne snage.

Požar kod mjesta Trstenik na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 20. srpnja u 22:46 sati, aktivirao se na nepristupačnom dijelu, te se aktivno gasio i stavljao pod nadzor. Jučer tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su: tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, PP NOS HV, te ukupno 100 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz DIP-a Šibenik, te dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca (DVD-i Kuna, Orebić, Viganj, Janjina, Žuljana, Trpanj) i Dubrovačko-neretvanske županije. Požarom je zahvaćeno oko 1200 ha borove šume, makije i niskog raslinja, poljoprivrednih kultura (vinogradi, maslinici), kao i nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 21. srpnja oko 02:30 sati, aktivno se gasi. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su: tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, helikopter MI-8 MTV, te iz lokalne vatrogasne snage s otoka Pelješca i dubrovačko neretvanske županije, potpomognute snagama DIP-a Zadar, PP NOS HV, te dislokacija Grada Zagreba, Karlovačke Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije sa ukupno 270 gasitelja sa 46 vozila. Požarom je do sada zahvaćeno 1400 ha borove šume, makije i niskog raslinja i poljoprivrednih kultura. Tijekom gašenja požara iz zraka bio je isključen 110 kV dalekovod, a državna cesta DC 414 povremeno zatvarana radi gašenja. Tijekom jutra na požarište će biti upućena i dva protupožarna zrakoplova Canadair.

Petak

22:15 povućeni kanaderi, obranjena Brijesta

Prema dostupnim informacijama, vatra nije prešla cestu prema naselju Brijesta. Vatrogasci i kanaderi su 'natopili' taj teren što usporava širenje vatre. Brani se širenje požara prema Stonu i Dubi Stonskoj, dok je kod Janjine aktivan požar u blizini Sresera, no kuće nisu ugrožene. 

20: 15 - I dalje aktivna tri požarišta

"Situacija je vrlo dobra, nakon onoga sinoć“, rekao je Goran Cvjetinović, glasnogovornik Stožera.

"Aktivno je oko Ponikava i pod utjecajem vjetra sporadično ima vatre u Janjini. I dalje je najgore oko Brijeste i u blizini vjetroelektrana. To se i dalje gasi uz pomoć kanadera, koji još uvijek, prije noći natapaju ova područja“, rekao je Cvjetinović

18:55 - Najteže je kod Brijeste

'Ostala požarišta su uglavnom u dobrom stanju, najteže je kod Brijeste. Ima manje vatre kod samog skretanja ali gore je u nastavku', kazao je Davorko Obuljen. 

Kod Brijeste su u akciji 270 vatrogasaca i dva kanadera, kod Trstenika, gdje se vatra povremeno aktivira u gašenju sudjeluje 130 vatrogasaca. Požar kod Ponikava je i dalje u procesu aktivnog gašenja. Tu je na terenu 270 vatrogasaca i 100 pripradnika snaga Hrvatske vojske 

18:01 - Zatvorena je Pelješka cesta  

18:00 - Glavnina fokusa i djelovanja prebačena je na potez Dančanje-Brijesta. Prema riječima Gorana Cvjetinovića, riječ je o strateški važnoj lokaciji, čijom obranom bi se spriječilo daljnje širenje požara i povećao stupanj sigurnosti u prometu. "Na terenu je veliki broje zemaljskih snaga, gase i kanaderi", kazao je Cvjetinović. 

16:40- Došlo je do požara iznad Orašca 

15:40- zatvorena Pelješka cesta kod Putnikovića

Prema dostupnim informacijama, požar je na pojedinim mjestima došao u blizinu ceste, stoga je donesena sigurnosna procjena o reguliranom propuštanju prometa. Nakon razilaženja dima, očekuje se normalizacija prometa ovom dionicom 

15:10 Davorko Obuljen, načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje i danas je na terenu.

'Situacija oko Dingača je dobra, lokaliziran je požar. Nešto kompleksnija situacija je oko Ponikava, tu se i sada gasi. Posebice u blizini ceste Brijesta-Dančanje, u brdima još ima vatre i kanaderi su u akciji,' kazao je Obuljen.

Bilo je jače zapuhalo, ali se malo smirilo, iako i dalje ima vjetra. No, potrebno je osigurati koordinaciju komunalnih službi, u ovom slučaju Vodovoda i HEP-a, vezano za crpne stanice i dalekovode“, rekao je Obuljen.

14:00 Glasnogovornik Stožera Goran Cvjetinović potvrdio nam je kako je situacija na Pelješcu još uvijek ozbiljna.

'Iznad Janjine još ima vatre u brdima, vatrogasci su na terenu, situacija je poprilično stabilna, na ovom lokalitetu, ukoliko vjetar ne bude u jačanju, ovaj dio bi se trebao smiriti. Problematično je oko Ponikava, gdje i dalje gori, u blizini vjetro parka se intenzovno gasi, u akciji sudjeluju zemaljske i zračne snage,'  kazao je cvjetinović, dok je lokalitet oko Putnikovića i Belenića miran i nije u dosegu požara.

'Dogovoreno je prebacivanje snaga s Korčule, ono je u tijeku, situacija je tamo dobra pa će to požarište osiguravati dobrovoljna vatrogasna društva.'

11:50 Zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Stjepko Krilanović za Dubrovački dnevnik je izjavio kako će na Korčuli, na kojoj je stanje mirno, ostati 30-ak vatrogasaca, dok se ostale snage premiještaju na Pelješac. 

9:50 Policija je priopćila kako je uhićena piromanka s Korčule! Više informacija pročitajte OVDJE. 

9:15 

SITUACIJA NA PELJEŠCU

Zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić izjavio je za Dubrovački dnenvik kako su se sinoć branile Ponikve, no kako ni jedna kuća nije izgorjela.

'Zapadni dio Ponikava smo branili i uspjeli smo obraniti kuće. Nije dolazilo do evakuacija, nego bi određeni stanovnici napuštali kuće spontano i vraćali se, ali su nam jako puno pomogli. Mi bismo obranili kuću i okolno područje, a oni bi nakon toga gasili žar koji bi ostao kako se ponovno ne bi rasplamsalo,' izjavio je. Iako su se u medijima pojavile informacije kako je u požaru izgorjela stara crkvica sv. Marka, to se ipak nije dogodilo.

Stanje je za sada puno bolje nego sinoć, a pao je i vjetar koji je puhao i stvarao probleme. Prema Franušićevim riječima, gasi se vatra u brdima te se može reći kako je požar djelomično pod nadzorom. Vatrogasci su razvukli cijevi i sanira se rub požarišta, a riječ je o vrlo nepristupačnom terenu. Iako je situacija za sada mirna, valja pričekati poslijepodne kad će temperature porasti.

SITUACIJA NA KORČULI

Načelnik Općine Smokvica Lenko Salečić za Dubrovački dnevnik je izjavio kako nema novog širenja požara na Korčuli te kako je situacija mirna.

'Nema nigdje otvorene vatre, a ako nešto i zadimi, to se dogodi unutar opožarenog područja tako da je situacija pod kontrolom. Opožareni dio iznosi oko 900 hektara, a najviše je stradala šuma, kao i maslinici,' izjavio je. 

7:45  Požar na Kobašu su tijekom noći zaustavili pripadnici lokalnih DVD-ova te trenutačno osiguravaju požarište. Opožarena je nenaseljena i neobrađena površina  iznad jedne od uvalica okrenutih prema Mljetu. Uskoro će se vatrogascima u tom dijelu pridružiti i zračne snage.

 

7:15  Požar u Ponikvama i dalje je aktivan, ali u brdskom području iznad samog naselja. Nema više nikakve ugroze prema stambenim i gospodarskim objektima. 

 
Na terenu su vatrogasci i zračne snage, a očekuje se i dolazak novih vatrogasaca iz kontinentalnog dijela države. Svi zajedno će ići u akciju suzbijanja vatre iznad Ponikava. Trenutačno nema vjetra koji bi otežavao gašenje. Požar u Janjini i dalje je aktivan, a vatrogasci gase rubove opožarenog područja.
6:30  Cijelu noć vatrogasci i stanovnici Ponikava branili su domove u naselju Sparagovići od vatre. Jedan od vatrogasaca koji je na ovoj poziciji proveo noć javio se Soundest Ragusi. 'Gori iznad Sparagovića 50m od kuća. Vjetar puše kontra cijelu noć tako da ga pomalo odbijamo. Sinoć je bilo gadno, ali smo uspjeli spasiti sve kuće. Sad je malo počeo vjetar pa se pomalo pojačava, ali ima nas dosta domaćih i vatrogasaca tako da mislim da nema straha.' kako su sinoć stizale informacije s terena, rečeno je kako su dvije vatrene fronte opkolile i staru crkvicu sv. Marka koja je u šumi dalje od naselja te da je crkvica izgorjela s obzirom da joj vatrogasci nisu mogli pristupiti. Jutrošnje slike s terena ipak pokazuju da je vatra zaobišla ovu stogodišnju crkvicu.
Detaljan izvještaj s požarišta prethodnog dana pogledajte OVDJE. 
VEZANE VIJESTI
IZA VATRENE LINIJE 'Evo kako nam je u Ponikvama, došlo je do kuća, idem gasiti' (VIDEO)

I DUBROVČANI POMAŽU U BORBI S VATRENOM STIHIJOM: 'Doslovno smo se bacali u vatru!'

DUBROVAČKI DNEVNIK NA POŽARIŠTU Ovako je to danas izgledalo na Pelješcu (FOTO)

NOVI POŽARI Planulo pokraj Slanog i na Šipanu zbog udara groma

VELIKI POŽARI NA PELJEŠCU I KORČULI Vatrogasci, mještani i vojska, svi k'o jedan; Vuko: 'Nema tko se nije uključio!' (FOTO/VIDEO)

Pogledajte kako današnji katastrofalni požari na Pelješcu i Korčuli izgledaju iz svemira!

PELJEŠANIN ČIJI JE VINOGRAD U DINGAČU ZAHVATIO POŽAR: 'Ovo je kao iz horror filmova, kao da je smak svijeta!' (VIDEO)

Ovo su ljudi koji iz zraka spašavaju Pelješac i Korčulu (VIDEO)

PRIZORI KOJI TJERAJU SUZE NA OČI Ovo je sve što je ostalo od vinarije Grgić, mještani vjeruju kako je požar na Pelješcu podmetnut (FOTO)

Popularni Članci