Postavljene brane za sprječavanje širenja otpada u Stonskom kanalu (FOTO/VIDEO)

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: DNŽ, DD
Velika ekološka i pomorska katastrofa dogodila se jutros u blizini Dubrovnika. U Lučici Kobaš, u blizini mjesta Broce i Ston zapalila se motorna jahta 'Lory'. Jahta je u vlasništvu Novozelanđanina, potvrdili su nam iz Centra 112, a u trenutku zapaljenja se nalazila na vezu jednog restorana s Kobaša.

16:17 Ekipa Dubrovačkog dnevnika razgovarala je sa svjedokom katastrofalne pomorske nesreće u Uvali Kobaš na Pelješcu.

- SVJEDOK POMORSKE NESREĆE NA KOBAŠU 'Pet, šest brodova je pobjeglo, nisu htjeli pomoći' (FOTO/VIDEO)

14:05 Dubrovačko-neretvanska županija poslala je priopćenje putem kojeg su se očitovali o onečišćenju mora u Stonskom kanalu. 

"Nakon požara na jahti i potonuća iste noćas u Stonskom kanalu, na spomenutom području došlo je do onečišćenja mora. U 2.10 sati Lučka kapetanija Dubrovnik obaviještena je od lokalnog stanovnika o požaru na jahti „LORI“, koja plovi pod zastavom Republike Italije, a bila je vezana u uvali Kobaš u Stonskom kanalu. Zahvaljujući intervenciji zapovjednika jahte, koji ju je uspio odvezati i odvesti od obale, požar nije zahvatio ostala plovila i naselje.

Prema zapovjedi lučkog kapetana Mata Kekeza, Zapovjednika Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (u daljnjem tekstu: ŽOC), na poziciju je upućeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik „DANČE“, a preko Županijskog centra 112 Dubrovnik obaviješteni su PP Ston, DVD Slano i DVD Ston te djelatnici tvrtke CIAN d.o.o. s opremom.

Unatoč interventnom gašenju, koje je trajalo do ranih jutarnjih sati, jahta „LORI“ je oko 6.45 sati potonula. Budući da je ovaj incident izazvao onečišćenje mora, oko mjesta potonuća postavljene su brane za sprječavanje širenja onečišćenja uljnim derivatom i plutajućim otpadom s izgorenog plovila. Naknadno su, prema zapovjedi Zapovjednika ŽOC-a, pozvani i ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik zbog zatvaranja otvora na spremnicima i sprječavanja daljnjeg istjecanja dizelskog goriva.

U tijeku je sanacija onečišćenja akvatorija Stonskog kanala od strane tvrtke CIAN d.o.o. za koju se očekuje da će biti okončana u ranim popodnevnim satima", javili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

10:40  Županijski centar 112 uputio je priopćenje vezano uz pomorsku nesreću. 

'Dana 9. kolovoza u 02.01 sati zaprimljena je dojava o požara na jahti Lory, dužine 23 metra, u uvali Kobaš. Izvješteni su MCC Rijeka, kapetanija Dubrovnik, policija, vatrogasne postrojbe DVD Ston i JVP Dubrovačko primorje. Jahta je izgorjela u potpunosti. Županijski operatini centar u slučaju onečišćenja mora trenutno radi na uklanjanju onečišćenja i sprečavanju daljnjeg otjecanja nafte iz rezervoara,' stoji u priopćenju.

8:33 Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, kapetan broda je Crnogorac u dobi od 28 godina, kao i član posade u dobi od 29 godina. Najmlađi putnik broda ima 24 godine. 

8:15 Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske za Dubrovački dnevnik su iznijeli detalje vezane uz pomorsku nesreću. Prema službenim informacijama, požar na plovilu talijanske zastave je izbio oko 1.30 sati, a plovilo je izgorjelo i potonulo. U trenutku zapaljena na plovilu su bili kapetan i jedan član posade koji, srećom, nisu ozlijeđeni, dok su četiri državljanina Austrije koji su jahtom stigli na dubrovačko područje bili na kopnu. Slijedi policijski očevid kojim će se utvrditi uzrok požara. 

7:10 Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, posada jahte je evakuirana nakon što je kapetan uspio usidriti jahtu po sredini kanala. Požar je stavljen pod kontrolu oko 6.45 sati. 

5:58 I dalje traje višesatna borba s plamtećim brodom, vodonosci sudjeluju u gašenju, dok je intervencija s kopna nemoguća.

5:10  Kako doznaje Dubrovački dnevnik, požar je izbio u strojarnici odakle je počeo sukljati gusti dim. Posada broda je vatrogasnim aparatima počela gasiti požar no to je bilo bezuspješno. Tako je prema dostupnim informacijama izbjegnuta veća katastrofa te je jahta vještim manevrima mještana odvezana te odtegljena na sredinu kanala gdje je akcija gašenja nastavljena. Inače, šumovito mjesto Kobaš moglo je nestati s lica zemlje da je kojim slučajem požar prešao na kopno, ali i obližnja plovila tog inače za nautičare atraktivnog mjesta.

Uskoro opširnije.

Popularni Članci