Preminuo Đuro Utješanović

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: rtl.hr
U ponedjeljak navečer u Zagrebu je u 73. godini umro glumac Đuro Utješanović. Doajen hrvatskog glumišta preminuo je u bolnici od moždanog udara.

Legendarni Tetak iz Večernje škole Željka Pervana proslavio se sa gotovo svakom ulogom koju je dobio, bez obzira je li se radio o malim ili velikim ulogama. Glumio je u serijama 'Smogovci' iz 1983. godine, 'Lažeš, Melita' iz 1986. godine, 'Punom parom' iz 1978. i 'Putovanje u Vučjak'. Filmske uloge ostvario je u 'Je li jasno, prijatelju?' iz 2000. godine, 'Tri muškarca Melite Žganjer' iz 1998., 'Kad mrtvi zapjevaju' iz 1998., 'Rusko meso', 'Ne zaboravi me' i filmu 'S.P.U.K.' iz 1983. godine.

Zapažene uloge ostvario je u filmovima 'Hajdučka vremena' iz 1977. godine, 'Vlakom prema jugu' iz 1981. godine, 'Krhotine' iz 1991. godine. Kratku, ali zapaženu ulogu imao je i u Oscarom nagrađenom filmu 'Ničija Zemlja' u kojoj glumi bosanskog vodiča. Glumio je i u zabavnoj emisiji 'Jel' me netko tražio'.

U filmovima je često glumio uloge žandara i ustaša.

Pored glumačkog dara Utješanović je i majstor improvizacije o čemu na snimanju serije 'Nepokoreni grad' govori i snimanje scene vješanja sa Zvonkom Lepetićem i Milanom Štrljićem: "Krenuli ja i Lepeta vješat' Štrljića. Dere se on, i dere, i dere, kad iziđe neka baba, koja nije znala da mi snimamo i pita: 'A zakaj vješate dečeca?' Proderem se ja na nju: 'Bježi baba, i tebe ćemo objesiti!' Žena je premrla, mislila je da je opet počeo rat, a redatelju Edi Galiću toliko se dopala ta scena da ju je ostavio u filmu."

Vrijedi spomenuti i da je Utješanović bio i humanist. Za vrijeme Domovinskog rata dnevno je kupovao 17 kilograma kruha kako bi nahranio 17 prognanika koje je smjestio pod svoj krov. Skrbio je i za četvero dubrovačke djece, a najmlađem je bilo osam mjeseci.

Točni podaci o rođenju hrvatskog glumca Đure Utješanovića ne postoje. Zasigurno je samo da je rođen u susjednoj Bosni i Hercegovini "između dva sela, u jednoj šumi" negdje u okolici Sanskog mosta. Dokumenti nisu usuglašeni kada kazuju o godini rođenja, u nekima stoji da je rođen 1938., ponegdje piše 1940., dok u drugima stoji 1941. godina. Đuro Utješanović stoga se odlučio za 1940. kao godinu svog rođenja jer mu je, kako je sam rekao, najlakše pamtljiva.

Još kao dijete izgubio je oba roditelja, njegov otac Drago poginuo je 1943. u njemačkom napadu na partizansku podzemnu bolnicu dok su mu majku Dragicu 1945. ubili pljačkaši.

Popularni Članci