RAJ ZA PLJAČKAŠE Ovoj traljavoj policijskoj upravi Most i Orepić žele podrediti dubrovačku policiju

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U reorganizaciji MUP-a koju je u travnju predstavio Mostov ministar iz Neretve Vlaho Orepić nema mjesta za Policijsku upravu dubrovačko - neretvansku, inače jednu od najmanjih, a daleko najuspješnijih u Hrvatskoj prema svim pokazateljima. Njeno vodstvo i šefa najuspješnije policijske uprave Tonćija Radibratovića, Orepić je također planirao smijeniti, i to u mandatu Vlade u odlasku. 

Policijska uprava dubrovačko – neretvanska u preustroju bi tako potpala  pod onu Splitsko – dalmatinsku, a Dubrovnik bi tako po tko zna koji put dobio šamar s Markovog trga. Kao s Jadrankom Kosor koja je Trgovački sud u Dubrovniku pripojila Splitu ili sa Slavkom Linićem koji je dubrovačku Carinu pripojio Pločama, inače Lalovčevoj parohiji.

Kriteriji po kojima su se navedene odluke donosilo niti su bile povijesne jer je dobro poznato kako je Dubrovnik imao carinu dok Ploča, ali ni Kardeljevog pradjeda, još nije bilo ni u planu, niti su kriteriji bili uspješnost. Naprosto su nas izbrisali i dodijelili nam slabije od sebe.

U ovom slučaju je slabija ona PU Splitsko – dalmatinska koja već godinu i par tjedana nema mrtve veze tko je opljačkao četiri milijuna kuna Splitske banke u Bolu na Braču.

- Od svih svjetskih čuda, ovo će biti još jedno – piše Slobodna. Da toliki novac nestane usred mjesta koje je puno turista i gdje kafići gotovo uvijek rade, i da nitko ništa nije čuo ni vidio... - govorio mi je dva tjedna nakon pljačke jedan umirovljeni policijski inspektor, ali ni on, a ni porezni obveznici nisu očekivali ovakvo jednogodišnje čekanje bez ikakvih odgovora, a kamoli rezultata.

IZ PU splitsko-dalmatinske su Slobodnoj poslali sljedeći odgovor na upit što se radilo na slučaju otkrivanja počinitelja sve ovo vrijeme:

"U svezi vašeg upita obavještavamo vas da ova Policijska uprava i dalje provodi kriminalističko istraživanje u odnosu na navedeni događaj. Kriminalističkim istraživanjem je do sada obuhvaćen veći broj osoba. Obzirom na tajnost izvida propisanu Zakonom o kaznenom postupku, nismo u mogućnosti navesti više detalja."

Ni manje, ni više nego tri prazne rečenice o jednoj od najvećih krim-priča s svog područja ima za javnost reći PU SD. Naravno, sa svojim organizacijskim problemima se moraju nositi sami, a nama je jedino rezultat zanimljiv, a njega nema. Kada se tome doda da splitska policija nikada nije razriješila ni razbojstvo u mjenjačnici MDD-a iz kolovoza 2012. na hvarskoj Pjaci, gdje je odneseno oko dva milijuna kuna i 40 tisuća eura, niti je riješen prepad na zaštitare na Mažuranićevu šetalištu u Splitu istog mjeseca i iste godine kada su prebacivali novac kompanije "Jadrolinija" u vozilo FINA-e, onda se dođe do zaključka da su policajci ili ispodprosječni operativci ili da su pljačkaši supermani.

U Bolu barem nitko nije ozlijeđen, za razliku od dva gore spomenuta slučaja, gdje su dvije osobe zaradile ozljede. Policija je u obradi bolske priče ostala i zastala samo na jednom zaštitaru koji je radio u banci. Čovjek je doveden u Upravu na obavijesni razgovor, a nakon ispitivanja i poligrafskog testiranja pušten je na slobodu kao slobodan građanin.  Na razgovore su pozivani i zaposlenici banke i svi koji su imali doticaj s novcem, ali bez rezultata.

U banku su lopovi ušli noću, nekoliko sati prije početka jutarnje smjene, kada se novac iz bolske poslovnice trebao prevoziti za Split. Novac je bio pripremljen za transport i nije se nalazio u trezorima banke koje treba otključavati i rumbavati, nego je uredno posložen za transport. Da se lopovi ne muče.

I dan-danas mještani Bola se čude kada je uopće banka mogla biti "opustošena", kada čak i za mrkle i gluhe noći ljudi tim putem često prolaze. Banka se, naime, nalazi u središtu mjesta okružena s nekoliko kafića, pa su razbojnici očito imali i sposobnost da ih golo oko ne vidi, jer kamere ionako nisu bile u funkciji, piše Slobodna Dalmacija.

Ukradeni novac iz banke je osiguran, policija nije napravila ništa i čini nam se da bi i iz Splitske banke i splitske policije najradije zaboravili ovu bolsku priču. Ali, eto, novinari ne zaboravljaju.

Nadamo se samo kako radi brojnih neriješenih policijskih predmeta splitske policijske uprave ipak Dubrovnik neće potpasti u tu, po učinku, lošiju upravu te da će nam se nakon brojnih tortura i premještanja institucija van Grada ovog puta ipak zadržati Policijska uprava dubrovačko – neretvanska. Uprava koja radi svoj posao, koja na ovim prostorima održava jedan nivo sigurnosti kakav dolikujegradu kao što je Dubrovnik.

U kontekstu samih pljački nije potrebno posebno podsjećati na planiranu pljačku u zgradi Hrvatske pošte u Dubrovniku, na dan kad je trezor bio pun novca za mirovine, to bi bio i veći iznos od onog na Bolu, koja je spriječena, a organizatori, među kojima je bio i jedan policajac, uhićeni. Ništa nije opljačkano i nitko nije stradao. 

SD / DD

NEUSPJELA PLJAČKA MILIJUNA IZ POŠTE Pavlović, Majić, Milić i Pušić ostaju u istražnim zatvorima (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci