SRUŠENA PRESUDA PLOČANKI! Karmen koja je mužu zabila nož u srce na slobodi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: društvene mreže
Vrhovni sud RH ukinuo je presudu Županijskog suda u Dubrovniku koji je Karmen Matana Đorđević (23) iz Ploča proglašena krivom za ubojstvo supruga Saše Đorđevića (35).

Vrhovni sud ukinuo je i istražni zatvor mladoj Pločanki te je naložio da se okrivljenica treba odmah pustiti na slobodu, gdje će dočekati novo suđenje.

Prepirka i naguravanje

Vrhovni sud spis je vratio na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu u Dubrovniku smatrajući, kako neslužbeno doznajemo, da je presuda "nepodobna za preispitivanje", odnosno da se ne može sa sigurnošću i objektivno utvrditi koji su razlozi doveli do toga da Vijeće Županijskog suda donese osuđujuću presudu.

Podsjetimo, 16. studenoga 2016. godine Vijeće Županijskog suda u Dubrovniku zaključilo je kako je dokaznim postupkom potvrđena optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Prema presudi, kao majka tada tromjesečne bebe, Karmen Matana Đorđević je 7. svibnja 2016. oko jedan sat nakon ponoći u obiteljskom stanu na četvrtom katu zgrade u Ulici kralja Petra Svačića broj 12 u Pločama, tijekom prepirke i naguravanja, ubila supruga Sašu kuhinjskim nožem oštrice od 19,5 centimetara.

Sudski su vještaci utvrdili da je Karmen svoga muža tim nožem udarila u prsa i zadala mu ubodnu ranu dubine 10 centimetara te mu tako nanijela ozljede plućne arterije, lijeve srčane klijetke i lijeve koronarne arterije. Od posljedica tih teških ozljeda njezin suprug, kapetan duge plovidbe, odmah je preminuo.

Vidljivo šokirana izrečenom presudom, Karmen je tada prekinula usmeno obrazlaganje presude predsjednika sudskog Vijeća, poluglasno progovorivši: "Bolje da ste mi izrekli smrtnu presudu!".

Recimo i to da su tijekom suđenja svjedočili skoro svi članovi obitelji Đorđević, s izuzetkom pokojnikove majke koja nije željela svjedočiti i tako otvoriti nezacijeljene rane zbog bolnoga gubitka sina.

Istodobno, sudski su izvjestitelji prateći raspravu stekli i dojam da je tim nesvjedočenjem majka na određen način neizravno odgovorila na tvrdnje nevjeste koja je izrekla više primjera iz kojih se moglo zaključiti da je svekrva posesivnim odnosom donekle hranila sinovu veliku ljubomoru prema mladoj supruzi.

Zanimljivo je i da se sjednica Vijeća Vrhovnog suda RH samo dijelom odvijala u Zagrebu jer su joj posredstvom videolinka u Dubrovniku nazočili okrivljenica i njezin branitelj, poznati dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo. Iako Vrhovni sud RH još nije načinio pisano rješenje niti ga poslao strankama, izrijek je izrečen odmah.

Prema neslužbenim, ali nama dostupnim podacima, Vrhovni sud RH rekao je kako je Županijski sud "utvrdio da je optužena ubojstvo počinila s izravnom namjerom i utvrdio postojanje trajnog napada prema optuženoj, ali taj napad ne priznaje i isključuje ga kao postojanje ili prekoračenje nužne obrane" te da je stoga za VSH presuda nepodobna za preispitivanje.

Otkloniti greške

Očekuje se da će u pisanom rješenju Vrhovni sud sve argumentirati i prvostupanjskom sudu dati naputke koje greške u ponovnom suđenju treba otkloniti. Inače, do novog bi suđenja moglo doći prije ljetne stanke, piše Slobodna Dalmacija

Popularni Članci