ŠTO JE RADIO RADIBRATOVIĆEV TIM? Padali dileri, spriječene pljačke, smrti na cestama nikad manje, a Merkel bezbrižno šetala najsigurnijom destinacijom

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović krajem srpnja je raspisao interni oglas za imenovanje rukovodećih policijskih službenika te načelnika ukupno 18 policijskih uprava, od kojih je jedna i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska koja već godinama bilježi sjajne rezultate na krajnjem jugu Hrvatske što je čini jednom od najuspješnijih policijskih uprava u državi. 

Dubrovački dnevnik donosi presjek događaja i rezultata koji su obilježili petogodišnji mandat načelnika Tonćija Radibratovića i njegovih kolega.  

Dubrovnik među 10 najsigurnijih gradova na svijetu 

Zahvaljujući bogatoj povijesti i kulturnoj baštini, prirodnim ljepotama, ali i filmskim hitovima i serijama koje se već godinama snimaju u Dubrovniku, Grad se svrstava u najatraktivnije svjetske lokacije po izboru najprestižnijih svjetskih medija kao što su The New York Times ili britanski Telegraph. I dok Dubrovnik svoje turističke uspjehe broji u milijunima, od čega koristi ima cijela zemlja, treba voditi računa i o sigurnosti kako stanovnika, tako i turista čiji broj u sezoni nadmašuje broj domaćeg stanovništva. 

Čini se kako su u PU dubrovačko - neretvanskoj taj posao proteklih pet godina radili poprilično uspješno. Najbolja potvrda takvih teza svakako je činjenica kako je Dubrovnik kao sjedište ove policijske uprave svrstavan među najsigurnije gradove. Tako su ga najpoznatiji svjetski strani portali kao što su TripAdvisor i TheRichest uvrstili među 10 najsigurnijih turističkih gradova na svijetu. Prema ljestvici TheRichesta, nalazi se na visokom trećem mjestu, dok je na listi TripAdvisora zauzeo šesto mjesto po pitanju sigurnosti. 

Kaznena djela i prekršaji protiv javnog reda i mira u kontinuiranom padu 

Svrstavanje Dubrovnika među najsigurnije gradova ne dolazi samo od sebe, a zahtijeva borbu protiv kriminala na svim razinama; od kršenja javnog reda i mira do razbijanja lanaca kriminala koji su svakako obilježili petogodišnji Radibratovićev mandat. 

Prema dostupnim podacima u zadnjih pet godina u PU dubrovačko - neretvanskoj ostvaren je kontinuirani pad broja kaznenih djela i prekršaja protiv javnog reda i mira. Usporedbe radi, 1995. godine na području nadležnosti ove Policijske uprave zabilježeno je 1799 kaznenih djela, dok je najveći broj zabilježen 2010. godine, čak 2141 kaznenih djela. Od 2012. godine, kad je Radibratović stupio na dužnost, broj kaznenih djela je u padu. Te godine zabilježeno je 1951 kazneno djelo, dok narednih godina broj kaznenih djela nije prešao brojku od 1 400 na godišnjoj razini. Lani su zabilježena 1172 kaznena djela, što je ujedno najmanji broj od 1995. godine do danas, bez obzira na to što se broj turista posljednjih godina u Dubrovniku uduplao. 

U zadnjih pet godina u kontinuiranom su padu i prekršaji protiv javnog reda i mira. Prema dostupnim podacima 2012. godine zabilježeno je 913 navedenih prekršaja, dok je taj broj lani bio gotovo prepolovljen, kad su na godišnjoj razini zabilježena 582 prekršaja protiv javnog reda i mira. 

Razbijale se međunarodne narko hobotnice, padali dileri kokaina i heroina 

Bez obzira na kontinuirani pad kaznenih djela i prekršaja protiv javnog reda i mira, u proteklih je pet godina zabilježen veliki prodor organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta droga kao i niz samostalno iniciranih i uspješno provedenih lokalnih i međunarodnih operativnih akcija u kojima su razbijene i procesuirane domaće i međunarodne zločinačke organizacije.

Broj zapljena velikih količina droga je s jedne do dvije godišnje (u razdoblju od 1995. do 2012. godine) porastao na 11 do 17 velikih akcija, koliko ih je na godišnjoj razini zabilježeno od 2012. godine do danas. Tako su u razdoblju od 1995. do 2011. godine zabilježene ukupno 22 velike zapljene droge, a u razdoblju od 2012. do 2017. godine ukupno 76 velikih zapljena. U zadnjih pet godina je 3,5 puta više bilo velikih zapljena nego u svih 16 godina prije 2012. godine.

Dubrovačka javnost itekako se dobro sjeća operacija GladijusGladijus II i Gladijus III. Podsjetimo, po pitanju operacije Gladius, PU DNŽ je inicirala i provela međunarodno kriminalističko istraživanje u kojem je razbijena i procesuirana međunarodna zločinačka organizacija u sklopu koje je uhićena 51 osoba, a zaplijenjeno 376 kilograma marihuana, 523 grama heroina, sedam pištolja, puške, bombe, eksplozivi, streljivo. Vrijednost zaplijenjene droge u RH na ilegalnom narko tržištu kretala se oko 340 000 kuna, a ukupna vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narko tržištu kretala se na oko 5 500 000 kuna. 

Gladius II rezultirao je razbijanjem zločinačke međunarodne organizacije te je uhićeno šest osoba na području RH, a više osoba je uhićeno i u BiH. Osumnjičeni su za udruživanje radi nabave kokaina i marihuane u svrhu daljnje preprodaje. 

U sklopu Gladiusa III, kojeg je inicirala PU DNŽ, razbijena je međunarodna zločinačka organizacija koja se bavila kupnjom i prodajom kokaina, amfetamina i marihuane iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore na područje RH radi njezine daljnje preprodaje, zbog čega je u Dubrovniku ponovno bilo uhićenja. 

Obračun s korupcijom u redovima policije 

Tu su još i operacije 'Hrid', 'Family', 'Tramak', 'Porat', 'Mreža', 'Meduza', 'Fortis', 'Kosa', ali i 'Bonita' u kojoj je PU DNŽ pokazala kako nema tolerancije za kriminal u svojim redovima s obzirom na to kako je u akciji optužen policijski službenik Prometne policije zbog preprodaje kokaina. 

U posljednjih pet godina PU DNŽ zaplijenjeno je preko 2 tisuće kilograma marihuane, 433 stabljike marihuane, preko 73 tisuće 'tabletica', 21 kilogram hašiša, 14,5 kilograma kokaina i gotovo 70 kilograma heroina. Inače, do 2012. godine PU DNŽ nije imala većih zapljena hašiša, heroina i kokaina

U akciji 'Porat' PU dubrovačko - neretvanska prvi put u povijesti RH ušla je na kruzer na kojemu su pronašli i dokazali krijumčarenje 200 kilograma kokaina iz Brazila preko Dubrovnika za balkansko podzemlje.

Ni Angela Merkel se u Dubrovniku nema čega bojati 

Dubrovnik je prije nekoliko dana proglašen najboljom kongresnom destinacijom srednje i jugoistočne Europe, prema izboru regionalnog izdanja stručnog magazina Kongres, u konkurenciji 71 grada. Kongresi već godinama u Grad dovode visokopozicionirane političare; premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović svake godine, premijere i ministre iz cijele regije, ali i najuglednije svjetske političare kao što je njemačka kancelarka Angela Merkel čiji je posjet Dubrovniku, baš kao i posjeti ostalih visokopozicioniranih političara, prošao u najboljem redu i bez ijednog i najmanjeg incidenta. 

Grgo Jelavić, Pixell

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Podsjetimo, u posljednjih pet godina u Dubrovniku je održan NATO summit, Croatia forum, UEFA konferencija, Parlamentarna skupština Vijeća Europe, Konferencija o provedbi Strategije Vijeća Europe za prava djeteta, Konferencija ministara unutarnjih poslova u Cavtatu, Konferencija predsjednika parlamenta Jadransko-jonske inicijative i mnoge druge. PU DNŽ je vodila brigu u tom vremenskom razdoblju o sigurnosti preko 600 štićenih osoba

Za istaknuti je i osiguranje Susreta hrvatske katoličke mladeži koji je u Dubrovniku upriličen 2014. godine, kada se u Gradu okupilo 30 tisuća mladih

U padu teške krađe, a zahvaljujući policiji planirana pljačka pošte nije završila kobno 

Iako poznate destinacije sa sobom obično nose i veliki rizik od krađa, u Dubrovniku to nije slučaj te su i one u posljednjih pet godina u padu. Prema podacima PU DNŽ, najveći broj teških krađa zabilježen je 1995. godine, njih 590. Usporedbe radi, 2012. godine ih je zabilježeno 173, a lani tek 105. Najmanji broj teških krađa, u razdoblju od 1995. godine do danas, zabilježen je upravo za vrijeme Radibratovićevog mandata, 2014. godine i to tek 90 njih

Javnost je zaintrigirala operacija 'Pošta' u kojoj je spriječeno razbojništvo glavne pošte u Gružu koje je moglo završiti kobno. Podsjetimo, u akciji je uhićeno četvero hrvatskih državljana, od kojih i jedan policajac te djelatnik pošte. Akcijom je spriječena oružana i detaljno isplanirana pljačka pošte. 

Ovakvim rezultatima PU dubrovačko - neretvanska postala je jedna od policijskih uprava s najmanjim brojem razbojništva, teških krađa i krađa na području RH u posljednjih pet godina. 

U zadnjih 45 godina nikad manje smrtno stradalih na dubrovačkim prometnicama 

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zabilježila je i značajne pomake po pitanju smrtno stradalih u prometu. Tako je 2016. godina zapamćena kao godina s najmanjim brojem smrtno stradalih u posljednjih 45 godina! Lani je na području nadležnosti ove Policijske uprave zabilježeno sedam smrtno stradalih osoba. 

Iz PU dubrovačko - neretvanske u svojim kampanjama znaju naglasiti kako je i jedna žrtva u prometu previše pa se kontinuirano organiziraju preventivne i represivne akcije, ali i edukacije kako bi se taj broj dodatno smanjio. 

Radibratović itekako aktivan i prije pozicije načelnika 

Načelnik Policijske uprave dubrovačko - neretvanske  Tonći Radibratović dao je svoj značajan obol u borbi protiv kriminala i prije nego što je dobio funkciju načelnika. Dubrovčani se dobro sjećaju najveće eksplozije u povijesti Dubrovnika koja se dogodila 2008. godine, kad su uništeni jedan stan i dva skupocjena automobila.  Radibratović je osobno preuzeo vođenje kriminalističkog istraživanja i otkrio počinitelje. 

Jedno od prvih zločinačkih udruženja od 10 osoba koje su opskrbljivale Pelješac drogama  razbijeno je 1996. godine, a istraživanje je vodio upravo Radibratović. Iste godine sudjeluje u užem  stručnom timu  te otkriva i  procesuira počinitelja podmetanja eksplozivne naprave pod auto tadašnjeg zamjenika gradonačelnika Metkovića. Radibratović je i kasnije dao veliki doprinos kada je osobno otkrivao i procesuirao počinitelje najtežih kaznenih djela, onih koji su podmetali eksplozivne naprave, a koja djela su najteže dokaziva te je sudjelovao u razotkrivanju počinitelja drugih teških kaznenih djela poput ubojstava,oružanih pljački, paljevina i slično, koja su se događala u proteklih 25 godina na ovom području.

S obzirom na rezultate u posljednjih pet godina,  Policijska uprava dubrovačko-neretvanska na čelu s Radibratovićem ima se čime pohvaliti jer su upravo takvi rezultati ovu Policijsku upravu svrstali među najuspješnije u Hrvatskoj.  Od samih pokazatelja ipak je najbitniji krajnji rezultat, a to je  Dubrovnik kao siguran grad i turistička destinacija, za ljepši život domaćih, ali i turista u funkciji napretka gospodarstva. Po ovim pokazateljima posljednjih godina rad sadašnjeg načelnika, njegovog zamjenika Tončija Glumca i odabranog stručnog tima  može se ocijeniti itekako pozitivnim.  Prava je rijetkost u Hrvatskoj vidjeti kako nešto u sustavu dobro funkcionira i kako se da primijetiti napredak. 

Popularni Članci