SUĐENJE ZA POŽAR U VILI SUNČANICI Svjedokinja: 'Išli smo prema Boninovu, a onda su nam presjekli put'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Suđenje za slučaj požara u vili Sunčanici koji se dogodio 22. veljače 2017. godine u Ulici branitelja Dubrovnika nastavljeno je danas na Županijskom sudu u Dubrovniku. Optuženici u ovom slučaju su Zrinko Zelić (22) i Leonel Vlahušić (25) koji su optuženi zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti kojim je izazvana smrt jedne osobe, u ovom slučaju Ivile Kalauz, stanovnice navedene kuće koja je zadobila teške opekline te je preminula u KBC-u Split od posljedica požara. I Zelić, i Vlahušić kazali su jučer na Sudu kako se ne osjećaju krivima. Na suđenju je bio i oštećenik Paul Kalauz, sin stradale Ivile Kalauz. 

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, optuženike se tereti da su 22. veljače 2017. oko 22,15 sati u Dubrovniku, dogovorno i zajednički, kako bi se osvetili oštećeniku P.K.; nakon što je prvookrivljenik Z.Z. guranjem ruke otvorio prozor s bočne strane kuće, ušli u kuću odnosno u sobu – biblioteku te su, u nakani da zapale kuću i dovedu u opasnost život i tijelo i imovinu osoba koje su bile u kući, otvorenim plamenom iz upaljača zapalili madrace u toj sobi. Požar se ubrzo proširio po cijeloj kući te su izgorjele dvije sobe s namještajem, dva hodnika s namještajem, stubište od metala i drva koje vodi iz prizemlja na prvi kat kuće, kuhinja, stropovi na prvom i drugom katu kuće, središnji dio potkrovlja i krovište.

Danas je rasprava nastavljena saslušanjem svjedokinje V.R. (26) i O.J.L. (26) koji su, prije nego što se događaj dogodio, susreli grupicu mlađih muških osoba koji su išli prema staračkom domu prekoputa Vile Sunčanice.

„Te večeri oko 22:00 sati sam išla iz smjera Pila s prijateljicom i dvoje prijatelja, išli smo u prijateljičin stan. Iz smjera Gradca je dolazilo nekoliko mlađih muških osoba koji idu prema nama. Jedan od njih je dobacio – što buljiš? Gledali smo u pod jer nismo htjeli probleme. Kod staračkog doma su nam trojica presjekla put, a mi smo produljili dalje. Kod Boninova smo shvatili kako nisu iza nas. Ne znam točan broj, ali bilo ih je manje od 10, imali su tamnu odjeću na sebi, mlađi su bili od nas, mršavi, visoki, ali ih ne bi mogla prepoznati,“ kazala je V.R. Na pitanje jesu li bili u alkoholiziranom stanju, odgovorila je kako su bili 'veseli' i kako su svakako bili glasni.

O.J.L. (26) koji se u tom trenutku nalazio sa svjedokinjom V.R. te prijateljicom T.B. i prijateljem I.S. je također svjedočio na Sudu.

„Pješice smo išli od Pila do Boninova. Kad smo došli do Arta, susreli smo grupicu mladića i bili su bučni. Ostali su nam iza leđa, ne mogu se sjetiti jesu li se igdje zaustavili. U toj ekipi sam jedino prepoznao Leonela Vlahušića, a ostale znam iz viđenja jer je grad mal,“ izjavio je svjedok.

Obrana je zatražila neuropsihijatrijsko vještačenje okrivljenika, ali i saslušanje svjedoka D.S. koji se prema iskazima te večeri kad je došlo do požara nalazio u Vili Sunčanici, zajedno sa Zrinkom Zelićem i Leonelom Vlahušićem, ali i još dvojicom mladića, Z.G. i A.K koji su jučer ispitani na Sudu. Što su izjavili, pročitajte OVDJE.

Popularni Članci