SVJEDOK POMORSKE NESREĆE NA KOBAŠU 'Pet, šest brodova je pobjeglo, nisu htjeli pomoći' (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: E.J.
Ekipa Dubrovačkog dnevnika razgovarala je sa svjedokom katastrofalne pomorske nesreće u Uvali Kobaš na Pelješcu koja se dogodila nešto nakon 1.30 sati, a u kojoj je izgorjela i potopila se jahta 'Lory'.

Riječ je o kapetanu jahte 'Just Mine' čija je posada, u suradnji s posadom jahte 'Lory', pomogla u gašenju požara i prebacivanju iste prema sredini kanala, kako bi se spriječio prelazak požara na ostatak pravog nautičkog raja. Upravo iz tog razloga ostatak plovila i naselje nije zahvatila vatra.

'Pomogli smo u gašenju, a potom i prebacivanju jahte na drugu stranu,' kazao je svjedok dodavši kako ga je iznenadilo to što druge jahte i brodice koje su se u tom trenutku našle na mjestu događaja, nisu priskočile u pomoć.

'Bilo je tu pet, šest plovila, ali svi su se odmah razbježali. Nikoga nije bilo briga i nitko nije htio pomoći,' izjavio je za Dubrovački dnevnik.

Inače, u trenutku zapaljenja na jahti 'Lory' su bili kapetan i član posade, oboje iz Crne Gore, dok su četiri putnika jahte iz Austrije bili na kopnu. Srećom, tragedija je izbjegnuta te nitko nije ozlijeđen, no došlo je do onečišćenja uslijed istjecanja nafte.

'Budući da je ovaj incident izazvao onečišćenje mora, oko mjesta potonuća postavljene su brane za sprječavanje širenja onečišćenja uljnim derivatom i plutajućim otpadom s izgorenog plovila. Naknadno su, prema zapovjedi Zapovjednika ŽOC-a, pozvani i ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik zbog zatvaranja otvora na spremnicima i sprječavanja daljnjeg istjecanja dizelskog goriva. U tijeku je sanacija onečišćenja akvatorija Stonskog kanala od strane tvrtke CIAN d.o.o. za koju se očekuje da će biti okončana u ranim popodnevnim satima", javili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Popularni Članci