DRŽALI GA TRI MJESECA Ovog su Korčulanina oteli somalijski pirati, a danas drži predavanja o terorizmu i sigurnosti (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Leona Rašica/Portal Oko
Kapetan američkog broda komodor US Navy Miro Alibašić održao je danas predavanje o terorizmu i sigurnosti u pomorstvu: usporedba teorije i prakse, na Sveučilištu u Dubrovniku.

Naime, kapetan je bivši student Pomorskog fakulteta na Sveučilištu s bogatom 38 –godišnjom karijerom, a predavanje koje je danas održao utemeljio je na vlastitom primjeru. Kapetan Miro Alibašić u ožujku 2011. godine isplovio je iz Sudana s  tankerom Zirku nosivosti 100.000 DWT s teretom sirove nafte za Japan.  

Brod su napali i oteli somalijski pirati. Prilikom boravka na sidrištu i čekanja na plaćanje otkupnine kap. Alibašić je između ostaloga bio primoran isploviti i spašavati piratske brodice na otvorenom moru, te je dospio pod unakrsnu vatru američkih ratnih brodova koji su pokušali zaustaviti piratske brodice. 

Pirati, većinom drogirani, jednom prilikom zamalo su objesili drugog časnika stroja. Nakon  87 teških dana provedenih u zarobljeništvu kap. Miro Alibašić uspio je vratiti netaknuti teret i sve članove posade u sigurne vode.

- O pomorskoj trgovini ovisi mir u svijetu. Terorizam je instrument politike i teško ga je definirati. Za nekoga je terorist nitkov, kriminalac, a za nekoga “borac za slobodu”. Uzmimo za primjer čovjeka koji je uzrokovao Prvi svjetski rat – Gavrila Principa, on je terorist, a tada je za neke bio “borac za slobodu” – kazao je kapetan Alibašić o definiciji terorizma.

- Problem terorizma ne nastaje samo u Palestini, na Balkanu, nego se sve više pojavljuje i u zemljama poput Nizozemske, gdje je glavni problem psihopatnost - kazao je kapetan Alibašić.

Pokazavši sliku jednog od somalijskih pirata koju je sam uslikao kazao je: "Pogledajte ove oči, on je toliko daleko od nas, u djetinjstvu ga majka sigurno nije tetošila, tko zna kako mu je bilo. Ja njih ne žalim kao vojnik, ali ih razumijem. Da ja njega nisam razumio, on bi me upucao, uperio je u mene kalašnjikov i rekao klekni, a ja sam odbio.  Te oči negdje gledaju, one su i tužne. Oni po 15 dana ništa ne jedu. Potpišu ugovor od 15 dana za određeni zadatak i s te dužnosti se ne smije micati. Oni su naučeni da se održe na životu - prepričao je Alibašić.

- U onom trenutku kad je glad, nevolja tada upadaju njihovi radikalni imami i obećavaju im ulazak u raj ako stave eksplozivni pojas i raznesu, primjerice, neko vjenčanje.  Terorizam se mijenja, on je kao jedna hobotnica  i veliki biznis, on neće tako lako nestati. Otkineš toj hobotnici jedan krak, a ona je idalje opasna - istaknuo je kapetan Alibašić.

Kapetan Miro Alibašić, dipl. ing., bivši je student Pomorskog fakulteta u Dubrovniku, s bogatom 38-godišnjom pomorskom karijerom, i redoviti gost predavač na Sveučilištu u Dubrovniku. Veći  dio svoga radnog vijeka proveo je u SAD-u. 

Sudjelovao je u zaljevskom rata kao zapovjednik američkog ratnog opskrbnog broda, zbog čega je odlikovan ordenom zasluga Purple Heart od strane tadašnjeg predsjednika Billa Clintona. Odlikovanje je zaslužio za uspješnu akciju izvlačenja ratnog broda iz zone minskih polja, tom prilikom na brodu je bilo 100 tomahawk raketa. 

Također, primio je i odlikovanje Officer of the Order of the British Empire od engleske kraljice za uspješno obavljenu misiju prijevoza nuklearnih bojevih glava na Falklandskim otocima. Nakon aktivne vojne službe plovi kao zapovjednik na tankerima vodećih svjetskih kompanija. Trenutno je zapovjednik flote na tankerima AMPTC (Arab Maritime Petroleum Transport Company) iz Kuvajta.

Leona Rašica/Portal Oko

Popularni Članci