VIJEĆNICI POTPUNO 'PROLUPALI' Uru vremena raspravljali o osnivanju Muzeja gradskih laži (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Nastavak sjednice Gradskog vijeća, 22. po redu, održan je danas u Velikoj vijećnici. Tijekom prvog dijela sjednice vijećnici su, između ostalog, izglasali Prijedlog odluke o raspodjeli prenesenog viška prihoda iz 2015. godine, Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu.

Osim toga, usvojen je i Prijedlog odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika po pitanju projekta izgradnje groblja Dubac, ali i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu pa kreće sankcioniranje prolaznika koji neprimjereno odjeveni prolaze gradskom jezgrom, u kupaćim kostimima, bez majice ili odjeće. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o financijskom leasingu za trgovačko društvo Čistoća d.o.o. također je izglasan pa će navedena gradska tvrtka dobiti 11 novih vozila, obzirom kako je njihov nešto stariji vozni park potrebno modernizirati.

Dubrovčane je posebno iznenadilo uvrštavanje Prijedloga kojim se raspravljalo o osnivanju Javne ustanove u kulturi Muzej gradskih laži. Prijedlog je to vijećnika Pera Vićana (DDS).

OD VIJEĆNICE NAPRAVILI LAKRDIJU! 

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika većinom glasova donijelo je Odluku o osudi izjave gradonačelnika Andra Vlanhušića o tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Ruke 'za' podigli su HDZ-ovci i 'Srđevci'.

'O skandaloznoj izjavi gradonačelnika Vlahušića u dubrovačkim medijima skoro da nije bilo nikakvih komentara, ali na društvenim mrežama se njegova izjava pojavila. On je, nakon otvaranja Igara, izjavio kako je ministar kulture Hasanbegović jedini dobio pljesak jer su u društvu ustaše oličenje hrvatstva,' uvodno je kazao predlagatelj Ivo Gjaja (HSLS) uz višeminutni monolog o Domovinskom ratu.

Mladen Gojun (SDP) izjavio je kako je točka lakrdija za Vijeće.

'Ima ovdje vijećnika koji su iznosili puno gora mišljenja i viđenja. Hrvatska nije ustaška, naravno, ali fašističkih i ustaških pojava ima. Ovo je lakrdija, isto kao što je lakrdija i osnivanje Muzeja laži, što ste jučer predložili,' izjavio je, nakon čega su SDP-ovi vijećnici napustili sjednicu.

Za riječ je javila i Olga Muratti (HSU).

'Upitala bih predlagatelja što je akt i o čemu odlučujemo? Temeljem kojeg članka Statuta ili Poslovnika? Što prihvaćamo ovdje i o čemu odlučujemo? Pokažite mi članak Statuta u kojem mi nešto osuđujemo. Valjda to radi netko drugi,' izjavila je Muratti nakon čega je napustila sjednicu jer je rekla kako ne želi biti zapisana ni sudjelovati u takvoj lakrdiji.

Esad Čustović (nezavisni vijećnik) točku je nazvao poniženjem za građane Dubrovnika.

'Ovo se pretvorilo u suđenje Vlahušiću bez suda, politizaciji i patološkoj mržnji prema njemu,' kazao je te napustio sjednicu.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) kazao je kako se u trenutku kad Hrvatska ima puno većih problema od priča o ustašama, domobranima i partizanima, mada nije jasno zašto se takvim temama bave dubrovački vijećnici.

'Mi ovime svađamo narod na temelju podjela gdje je netko bio '45. godine. Ovo jednom mora stati. Vaša izjava, gospodine Vlahušiću, nije bila korektna. Ministar kulture nije zaslužio ovo samo zato što je popularan. Tko su te ustaše na Igrama bile? Vrijeme je da se okrenemo budućnosti,' kazao je Franković.

Za riječ se javio Vlahušić koji je svoje oponente nazvao nebitnima.

'Točka je stavljena na dnevni red da bi neki lokalni političari imali nešto reći za dubrovačke medije o nekoj nacionalnoj temi. Žele postati važni, no nažalost neće. Bit će jednako beznačajni kao i prije ove točke. Nitko za njih neće znati. Da je gospodin Gjaja bio imalo upućen, tad bi za ovu govornicu donio intervju u kojem sam dao izjavu o Hasanbegoviću. To nije društvena mreža. Mogli ste citirati izjavu,' kazao je Vlahušić.

Nadalje, podsjetio je i na neke druge svoje izjave.

'Iz brojnih krugova, posebno crkvenih, dobio sam desetke pisama o stavu u kojem sam kazao kako ustaštvo nije fašizam. Moj je djed bio domobran, a u susjednom su selu poginula 22 mladića u ustaškom pokretu. Bili su djeca kad su poginuli,' izjavio je.

Nadalje, uputio je kritiku na račun Gjaje.

'Osuđenog kriminalca treba ukoniti s političke scene, kazao je Gjaja. Tako vjerojatno misli HSLS. Tko je to samnom osuđen, a da ne smijete spomenuti njegovo ime?,' upitao je Vlahušić misleći na Pera Vićana (DDS) koji je predložio točku o osnivanju Muzeja gradskih laži.

Podsjetio je i na to kako je kobnog 6. prosinca sam podigao zastavu koja je ležala na Stradunu te dodao kako pojedincima najviše smeta jer je tri puta pobijedio na izborima za gradonačelnika.

Marko Potrebica (HDZ) kazao je kako to nije tema točke te kako je i njega uvrijedio jer je i on sam zapljeskao ministru.

'Skakutali ste oko njega, a tad ministru niste rekli da je ustaša. Uvrijedili ste cijeli HDZ. Možda vi to niste mislili, ali se onda ispričajte,' izjavio je Potrebica nakon čega se za riječ javila Matija Čale Mratović (HNS) koja je poručila: 'Gjaja, sram vas bilo!' 

Vijećnici HNS-a, SDP-a, HSU-a i DUSTRA-e napustili su sjednicu, zbog čega je sazvana stanka u trajanju od 10 minuta.

Mišljenje je iznio i Ljubomir Nikolić (KLGB 'Srđ je Grad')

'Ostali smo ovdje da bismo pruželi potporu Andru Vlahušiću i obranili njegov integritet, ograđujemo se od ovih postupaka. Žao mi je što ste ovu raspravu pretvorili u nešto što se odnosi osobno na čovjeka, ali osuđujem izjavu,' kazao je Nikolić.

MUZEJ GRADSKIH LAŽI, LAKRDIJA BR. 2

Nakon usvajanja odluke o osudi, vijećnici su se 'bacili' na raspravu o osnivanju Javne ustanove u kulturi 'Muzej gradskih laži'.

Pero Vićan (DDS) je kao predlagatelj pojasnio o čemu se točno radi.

'Ovaj muzej bi poslužio kako bi se građane zaštitilo od različitih oblika laži od strane izvršne vlasti, pa čak i kad je u pitanju državna vlast. Obzirom kako živimo u najbogatijem gradu, mi to možemo. Treba napraviti da se Statutom omogući godišnja nagrada o lažima. Smatramo da je Vijećnica mjesto rasprave o svakom pitanju. Podržat ćemo svaki prijedlog vijećnika ili političke grupacije,' obrazložio je.

Prijedlog je pozdravio Mato Franković (HDZ).

'Drago mi je da razmišljate o proširenju muzejskih ustanova na području Dubrovnika. Vi niste naveli nikakvog pojedinca. Možda bi to u konačnici bio dobar prijedlog, mada je u medijima vaša inicijativa izazvala zgražanje. Nisam siguran je li ovaj Grad spreman na tako veliko osnivanje,' kazao je Franković te od Vićana zatražio poneko pojašnjenje.

Vićan je odgovorio neodređeno, ali svakako priželjkuje Muzej.

'Svaka ustanova ukoliko se osnuje počinje od početka da bi se u njoj akumulirali sva ona obećanja koja dajemo za vrijeme predizbornih kampanja, sva ona koja se pretvaraju u laži, a vrijeme će pokazati taj fundus. Uvijek kad pišem, uredno se potpišem i stavljam pečat, a ne čitam komentare na društvenim mrežama jer ne spadam među one anonimne junake koji blate po tim Facebookima. Naravno da svatko ima pravo iznijeti vrijednosne sudove, ali važno je da se pojedinac, politička opcija ili grupacija potpiše imenom i prezimenom, a ne ono što se često događa. Po pitanju predlaganja ravnatelja Muzeja, nemamo prijedlog, ali mislim da će biti dosta kandidata,' kazao je Vićan.

Marko Potrebica (HDZ) si je dao truda pa se raspitao je li postoji gdje takav muzej pa ih je našao u Njemačkoj i Australiji, a dodao kako je takva hrvatska inicijativa već postojala. Dodao je i kako bi on bio sjajan za natjecanje za Europsku prijestolnicu kulture koja je tražila nešto drugačije i originalno. Iako je šef HDZ-a kazao kako točka nije usmjerena prema nikome osobno, Potrebica je nabrajao sve što Vlahušić do sada nije napravio.

'Ljudi u ovom Gradu znaju da napravim ono što kažem kao čovjek, liječnik i gradonačelnik. Sve što se nalazi na stranicama Grada bit će napravljeno,' odgovorio je Vlahušić.

Srećom, nije donesena odluka o osnivanju nego se sve svelo na raspravu.

POPUSTI ZA GRAĐANE, NOVA PRAVILA ZA TAKSISTE

Prijedlog odluke o autotaksi prijevozu na području i s područja Grada Dubrovnika usvojen je na današnjoj sjednici.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) uvodno je kazao Prijedlog ima potporu nadležnog Ministarstva. Nakon toga je uputio kritike na račun pojedinih taksista.

'Manji dio taksista, oko 10 posto njih je kulturno, a ovi ostali prijete ugrozom života, skaču iz trake u traku i slično. Odlukom su predviđene i kaznene, odnosno prekršajne odredbe, a propisuje rad po principu jedno vozilo, jedan vozač, jedna dozvola,' izjavio je Franković nakon čega je pokazao kako bi trebala izgledati taksi vozila i oznaka. Ona bi trebala biti u crnoj ili bijeloj boji.

Pero Vićan (DDS) kazao je kako bi bilo najpametnije na vozila primijeniti Libertasovu prepoznatljivu narančastu boju što je, po njemu, vrlo bitno pitanje.

Marko Potrebica (HDZ) obznanio je kako će se izdavati Dubrovačka autotaksi kartica koja će građanima omogućiti vožnju po povlaštenoj cijeni. Tako bi se njeni korisnici vozili po startnoj cijeni od 12 kuna, uz dodatnih šest kuna po prijeđenom kilometru što je znatno jeftinije od dosadašnje cijene koja iznosi 27 kuna (start) te devet kuna po prijeđenom kilometru.

'Obzirom kako ne možemo nikoga natjerati da primijenjuje ove popuste, sve taksiste koji budu sudjelovali u programu Dubrovačke autotaksi kartice, bit će nagrađeni s 500 dodatnih bodova prilikom dobivanja dozvole,' izjavio je. Protiv ovakvog rješenja o 500 bodova bio je Vićan.

Za riječ se javio i gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS).

'Prošle godine negdje u srpnju Vijeće je donijelo odluku da gradonačelnik ne određuje pravila i mjerila za dobivanje dozvola. Mi sad nemamo Odluku o autotaksi prijevozu i to nije dobro, a postojeći taksisti voze uz licence. Ono što je ključno u ovoj odluci jest da građane zbog tih 500 bodova koji će dobiti taksisti koji budu sudjelovali u loyalty programu. Kad smo donijeli odluku da građani uz predočenje isprave imaju popuste, tad je nastao problem. Odluka je bila važeća, a opet nije postojao način da prisilimo nekoga da vozi po toj nižoj cijeni, 18 kuna start, uz šest kuna po kilometru. Sad smo odlučili o toj cijeni 12 i šest kuna, mada sam ja bio za 10 kuna start i šest po kilometru,' izjavio je Vlahušić.

UDŽBENICI ZA SREDNJOŠKOLCE ĆE SE SUFINANCIRATI

Prijedlog pravilnika o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola na području Grada Dubrovnika jednoglasno je usvojen.

Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić (SDP) u ime predlagatelja je podsjetila kako je jučer izglasana raspodjela viška sredstava iz Proračuna kojim su osigurana sredstva.

Besplatne udžbenike mogu ostvariti učenici koji žive na području Grada Dubrovnika kao i njihovi roditelji najmanje šest mjesecite ako njihovo imovinsko stanje odgovara imovinskom cenzusu ili su su osobe s invaliditetom. Prednost imaju i učenici ukoliko oni ili netko od njihovih članova obitelji ima maligne bolesti. Također, pravo ostvaruju i učenici koji su osvojili prva tri mjesta na državnim natjecanjima. Imovinski cenzus iznosi 1850 kuna prihoda po osobi u obitelji.

Iznos subvencije iznosi punu cijenu knjiga, uz predočenje originalnog računa koštanja.

Ovakav prijedlog za govornicom su podržali HDZ-ov Marko Potrebica, HSU-ova Olga Muratti i Ljubomir Nikolić ispred KLGB Srđ je Grad.

PRAVILNIK O PRETOVARNOJ ZONI

Vijećnici su jučer usvojili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu pa je stvorena pretpostavka za donošenje Prijedloga pravilnika o pretovarnoj zoni kojim bi se pokušale smanjiti gužve na Pločama zbog karića i dostavnih vozila te uveo red. Pravilnik je jednoglasno usvojen.

Pročelnik Marko Miljanić obrazložio je odluku.

'Ulaz u prostor pretovarne zone bio bi otvoren od 5.00 do 8.00 sati odnosno od 17.00 do 19.00 sati. Prostor bi bio povjeren na upravljanje Sanitatu koji upravlja i ostalim parkinzima u Gradu. Cijena je 300 kuna i smatramo kako je prikladna i kako nije prevelika za one koji dostavljaju određenu količinu robe. U vremenu van onog vremena koji je određen, odredili bismo da ne mogu dva vozila biti unutar povijesne jezgre. Kaznene odredbe su 10 tisuća kuna za pravne, 2 tisuće kuna za odgovorne osobe, a za fizičke 5 odnosno 2 tisuće kuna,' kazao je Miljanić.

Davor Mrša (SDP) kazao je kako jesu za Pravilnik, ali kako bi s vremenom trebalo razmisliti o alternativnijem rješenju.

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž (Dustra) kazao je ponešto i o budućim planovima na tom području.

'Na području pretovarne zone, ako se svi drže pravila, moguće je da će doći do zastoja jer na malom prostoru imamo dostavna vozila, kariće, taksi stajališta i autobusnu stanicu. Pojačali smo kontrolu s redarima i nema većih zastoja jer zabranjujemo svakome da se zaustavljaju na autobusnoj stanici. Da bi se trajno riješio problem, potrebno je određene aktere izmjestiti. Taksiste planiramo maknuti s dijela Ploča na kojemu smo sad, napraviti lijepu kamenu šetnicu od ulaza u Grad do Lazareta, a njih izmjestiti poviše kafića 'Laura'. Oni neće izgubiti ni jedno taksi mjesto i pregovaramo s njima. Osim toga, je li na tako kratkoj relaciji potrebno imati dvije autobusne stanice? Moguće je da ćemo je izmjestiti,' kazao je Raguž, a o novom rasporedu na Pločama Dubrovački dnevnik je prvi pisao.

Gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) je kazao kako je pretovarna zona nastala zbog potreba građana povijesne jezgre, ali i opisao kakva je situacija danas.

'Povijesna jezgra ima oko 5 tisuća postelja. Oko 4 i pol tisuće postelja, soba, stanova je spremno za živjeti i još 500 od Pustjerne. Prema zadnjim podacima, od tih 5 tisuća pojedinačnih postelja, Grad Dubrovnik, Crkva i Blaga djela ih ima oko 300-tinjak. U povjesnoj jezgri ima oko 2 500 hotelskih soba. Svake godine se otovri jedan novi Sheraton u povijesnoj jezgri, s tim da je u povijesnoj jezgri popunjenost bolja. To je slobodna volja vlasnika stanova da sa svojom imovinom rade što misle da je najbolje. S 2 500 ležajeva, ukoliko se nastavi ova stopa rasta, za godinu dana ćemo imati oko 3 tisuće soba, a imamo i oko 4 tisuće stolica. To je najveći restoransko-hotelski kompleks na Mediteranu. Imamo oko 150 suvenirnica i trgovina. Logistika toga je svedena je na 200 kvadrata koje smo prošle godine ogradili gdje se nalazi pretovarna zona, jer treba opskrbiti taj hotelsko-restoranski kompleks koji postaje sve veći,' izjavio je Vlahušić.

Maro Kristić (KLGB Srđ je Grad) je kazao kako podržava svaku ideju o raspisivanju idejnog arhitektonskog rješenja.

VIJEĆNICI O DUBROVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje materijalnih i financijskih rashoda osnovnih škola na području Grada Dubrovnika u 2016. godini, Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje tekućeg i investicijskog održavanja u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini, Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i rashode za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini i Prijedlog plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja  na nefinancijskoj imovini u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini usvojene su odlukom većine vijećnika.

Pročelnik Miho Katičić naglasio je projekt dogradnje dječjeg vrtića Palčica kojim bi se trebale dobiti dodatne grupe za 100-tinjak djece, a on je u završnoj fazi. Također je dodao kako je spreman i Dom umirovljenika u Gružu te kako gradnja moža započeti kad Vijeće to odluči.

Za riječ se javila Olga Muratti (HSU).

'Ispada da ne raspravljamo puno o ovim točkama, dobrim točkama. Uistinu su ovo točke dnevnog reda koje već dugo vremena nemamo većih primjedbi ni zamjerki. Kad sam bila i oporbena, i vladajuća vijećnica moji stavovi nekoga tko radi u ovoj struci bili uvažavani i to je dobro dok dižemo ruke iz uvjerenja da je to tako,' kazala je.

Sanja Putica (HDZ) kazala je kako za djecu nikad nije dovoljno novaca, kako načini učenja u dubrovačkim školama konstantno napreduju te kako napreduju za ulaganje u ljude.

'Sve dok  usvojoj ustanovi nemate nekoga tko može napisati kvalitetan natječaj za povlačenje sredstava iz EU fondove to neće biti dovoljno. Škole trebaju više sredstava za pokrivanje stručnih kadrova i suradnika poput psihologa ili pedagoga,' izjavila je.

Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) predložio je da se školske sporstske dvorane tijekom ljetnih mjeseci stave na raspolaganje onim klubovima Dubrovačkog sportskog saveza koji nemaju dovoljno dobre uvjete.

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za povratak Dubrovačkog simfonijskog orkestra u ljetnikovac Crijević – Pucić te mogućeg podnošenja tužbe protiv Sveučilišta u Dubrovniku je povučena s dnevnog reda, a predsjednik Gradskog vijeća Mato franković kazao je kako će Dubrovački simnfonijski orkestar izraditi studiju o svom povratku u ljetnikovac.

Popularni Članci