Ambiciozni planovi Društva prijatelja dubrovačke starine za 2018. godinu

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Zeljko Lukunic, Grgo Jelavic/PIXSELL
Kraj 2017. godine u Gradu Dubrovniku zasigurno je obilježilo redefiniranje ugovora s Društvom prijatelja dubrovačke starine koji je, uz potporu većine u Gradskom vijeću, potpisao gradonačelnik Mato Franković. Tako je DPDS-u omogućeno sljedećih 15 godine upravljanje vrijednom gradskom imovinom.

Društvo prijatelja dubrovačke starine više desetljeća skrbi za fortifikacijski sustav i očuvanje vrijedne baštine na širem gradskom području što je velika briga i odgovornost, ali još veća zarada. Politička prepucavanja na relaciji Grad-DPDS posljednjih godina bila su učestala, no promjenom vlasti čini se kako su nesuglasice skoro pa nestale. Prema novom dodatku ugovoru Gradu će pripasti 60 posto od prihoda nakon oporezivanja, a DPDS-u će ići 40 posto. Dok su neki od dubrovačkih političara gorljivo branili stavove zašto je ova odluka dobra za obje strane, bilo je onih koji su u svojoj kritici bili iznimno oštri. Tako je predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač u javnom istupu istaknuo kako je „DPDS privatna pravna osoba organizirana kao udruženje građana“, a prozvao ih je i „jednim od neformalnih centara moći definiranim kao specifična masonska loža, u kojoj se kreira politika i odlučuje o mnogo čemu, ne samo o zaštiti i obnovi dubrovačke spomeničke baštine“.

Tko god što mislio o DPDS-u neosporno je kako su na tragu plemenitog djelovanja u svrhu obnove vrijedne baštine i imovine. Također, neosporna je činjenica da uprihoduju i raspolažu, upravo na račun tih vrijednosti, s velikim novcima te da će novi dodatak ugovora potpisan na 15 godina izazvati još nepredviđene reperkusije.  Zbog svega toga DPDS bi trebao obavljati svoju zadaću najbolje što može, uz maksimum transparentnosti, a građani, političari i svi oni zaduženi za to pomno nadzirati njihov rad i raspolaganje javnim novcima.

U svrhu toga donosimo pregled plana rada Društva za 2018. godinu.

Sanacije, izrade projekata, počeci i završeci radova

U Gradu Dubrovniku DPDS planira čak oko 35 zahvata od kojih je na prvom mjestu uopćeno redovito održavanje gradskih zidina i tvrđava. Od ostalih aktivnosti navedeni su: održavanje drvenih mostova, gradskog sata i gradskih fontana, manji popravci na tvrđavi Lovrjenac, arheološko istraživanje prapovijesnog lokaliteta u Brsečinama, uklanjanje građevine/ruševine kod bastiona sv. Petra i konzervatorsko-restauratorski radovi u crkvi Gospe od Šunja. Planirane su aktivnosti oko tvrđave Bokar, točnije sanacija, konzervacija i prezentacija unutrašnjosti kao i radovi na prezentaciji tvrđave Minčeta s predziđem i tvrđavom Bokar, a navedeno je i uređenje unutrašnjosti kule sv. Luke kao i hitna sanacija krovišta Slanice.

DPDS planira sanaciju hodnika na ukupnoj dužini zidina prema prioritetima, a sanirat će se i zapadni zid crkve sv. Marka na arheološkom lokalitetu „Na Andriji“. Od ostalih sanacija nabrojani su zahvati na vanjskom plaštu tvrđave sv. Ivana kao i čišćenje na istoj tvrđavi, sanacije vlage u kulama sv. Dominik i sv. Spasitelj, završetak sanacije nagnutog zida u Štrosmajerovoj, nastavak radova na sanaciji crkve sv. Mihajla u Lapadu i crkve Gospe od Karmena kao i krova od katedrale sa stupovima. Planirana je sanacija unutrašnjeg plašta zida od kule Drezvenik do kule sv. Katarine, a nastavlja se raditi na zvoniku crkve Gospe od Špilice na Lopudu kao i na crkvama sv. Duha na Šipanu i sv. Ivana u Dubravici.

Izrade projekata koje planira DPDS za 2018. godinu su vezani za uređenje vrata od Ponte, postavljanje gromobrana na gradske zidine, projekt tvrđave Drezvenik, Royal na Lokrumu i zapadnog krila Benediktinskog samostana na Lokrumu kao i druge faze sanacije crkve sv. Duha na Šipanu te projekt i sanacija Lokve u Mrčevu.

Tu su i završeci projekata prezentacije i početak radova na arheološkom parku „Na Andriji“ i tvrđavi Sutvrač na Lopudu kao i završetak radova na sanaciji crkve sv. Nikole u Mravinjcu. U planu je i nastavak rekonstrukcije bastiona Sv. Margarite i zamjena željezne flime i sanacija kamena oko nje na unutarnjim vratima od Ploča.

Planovi od Stona do Konavala

U Stonu i Primorju DPDS također ima planova. Uz redovito održavanje stonskih zidina tu je i sudjelovanje u financiranju izrade projekta uređenja prostora između kule Barabanata, crkve sv. Vlaha, Velikog Kaštela do parka Komarda u Stonu, čišćenje raslinja biskupije Mandaljene u Stonu i početak obnove Kneževog dvora u Janjini. Nastavak radova planiran je s konzervacijom zapadnog dijela Velikog zida u Stonu kao i rekonstrukcija tvrđave Koruna u Malom Stonu, a nastavlja se uređenje parka Komarda u Stonu i sanacija Lokve u Trnovici. Na popisu je i završetak sanacije tvrđave Veliki Kaštio u Stonu s jarkom oko tvrđave uz arheologiju. Izradit će se projekti Lastve na Velikom zidu i tvrđave Podzvivd u Stonu i dovršiti projekt zapadnog gotičkog zida u Stonu.

U Konavlima Društvo ima značajne planove, a svakako je najistaknutiji izrada projekta tvrđave na ponti Oštro uz najavljeni početak radova hitne sanacije. Također, tu je održavanje Sokol grada u Dunavama, ugradnja dizala na Sokol gradu, nastavci radova na Kneževom dvoru u Pridvorju i sanaciji crkve sv. Barbare u Dubravci i čišćenje i konzervacija zidina u Moluntu. Izradit će se projekt crkve sv. Ivana Krstitelja u Ljutoj uz arheološke istražne radove i izraditi replika oltarne slike sv. Srđa i Bakha s prikazom Kneževog dvora u Pridvorju iz 1710. godine. U Župi dubrovačkoj u planu je konzerviranje kule na Dupcu i izrada projekta sanacije Dominikanskog samostana i crkve sv. Vicenca.

Ostali radovi i aktivnosti

Pod kategorijom ostalih radova navedeni su završetak restauracije slike Gospe od Ponte i izrada medalja Veliki Kaštio u Stonu i Sokol grad u Konavlima. Aktivnosti Društva s kojima se nastavlja u 2018. godini su financijske potpore i otkupi knjiga, organizacija stručnih predavanja, sređivanje arhive, biblioteke i fototeke i prezentacija prostora na Gundulićevoj poljani 2. DPDS planira i radove u svome Domu pa su tu, osim standardnog održavanja prostorija Društva, radovi na vratima i štukaturama te sanacije istočne i zapadne fasade i ulaznog hodnika Doma Društva na Gundulićevoj poljani 6.

Pod „vlasničkim aktivnostima“ Društvo prijatelja Dubrovačke starine nastavlja voditi postupke oko kule Toljevac u Malom Stonu i četvrtine Kneževog dvora u Slanome, a planiran je i otkup „bivše stolarije“ na južnom dijelu stonskih zidina, „Bušaka“ u Stonu, kuće koja je naslonjena na zidine u Malom Stonu, Sotnice na otoku Mljetu i Zlatarićeve kule u mjestu Pijavično na Pelješcu. 

Popularni Članci