MOST U VLASTITOJ UTVRDI GUBI JEDAN MANDAT! Pogledajte kako će na predstojećim izborima glasovati Dubrovčani

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Hrvatska demokratska zajednica i dalje je u prilično uvjerljivom vodstvu u X. izbornoj jedinici koja obuhvaća južne dijelove Dalmacije, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja koje je agencija Promocija plus provela za Jutarnji list i RTL.

Lista HDZ-a osvojila je 36,6 posto glasova, što znači sedam saborskih zastupnika, Narodna koalicija (SDP-HNS-HSS-HSU) 26,2 posto i pet zastupničkih mjesta, a Most 14,7 posto i dva sigurna mandata. Raspodjela glasova je takva da postoji mogućnost da Most osvoji još jedno zastupničko mjesto, koje bi, u tom slučaju, izgubio SDP, piše Jutarnji

 

Ispod izbornog praga najbolje je plasirana lista Pametno-Za grad sa 3,1 posto glasova, što znači da u Desetoj izbornoj jedinici još imaju određene izglede za osvajanje jednog mandata. Slijede Živi zid (1,9), HSP Ante Starčević (1,0), kao i Bandić Milan 365 (0,9 posto), redom bez realnih šansi za prelazak izbornog praga.

Još jednom se potvrdilo da većina birača nije promijenila političke afinitete u proteklih desetak mjeseci, kada su održani prošli parlamentarni izbori. Tada je u X. izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila prvo mjesto i 7 mandata, Hrvatska raste 4, a 3 su pripala Mostu. Ovaj put HDZ je ostao na istom, Narodna koalicija bi mogla uzeti jedan mandat više nego u studenom 2015., a Most za sada gubi jedno zastupničko mjesto.

Uostalom, 81,6 posto nekadašnjih birača Domoljubne koalicije reklo je da će 11. rujna glasati za HDZ, a 78,7 posto onih koji su za Narodnu koaliciju prošle je godine glasalo za Hrvatska raste. Za razliku od HDZ-a i SDP-a, Most se suočava s gubitkom birača i sada može računati na glasove 61,2 posto birača koji su 2015. bili za listu Boža Petrova.

Upada u oči koje dobne skupine podržavaju pojedine liste. HDZ-ovi birači su relativno podjednako podijeljeni (osim onih u dobi od 31 do 40 godina, kojima se HDZ zamjerio iz nekog razloga), dok SDP i partnere vole penzioneri (imaju podršku čak 37,2% starijih od 70 godina), ali zato ih ignoriraju birači mlađi od 30 godina (svega 11,6 posto glasa za Narodnu koaliciju).

Nasuprot tome, mlađe biračko tijelo je baza Pametnog (čak 9,5 posto od svih birača do 30 godina je za ovu stranku), ali još više i Mosta, koji podupire 21,1 posto madih.

U teritorijalnom pogledu, HDZ bolje stoji u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj ga podržava 38,4 posto birača, a u Dubrovačko-neretvanskoj 32,1 posto. Narodna koalicija u Splitsko-dalmatinskoj ima 27,3-postotnu potporu, a južnije to pada na 23,5 posto. Kod Mosta je obrnuta situacija - u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (iz koje je Božo Petrov) dobili su velikih 24,7 posto, ali i svega 10,7 posto na području Splitsko-dalmatinske županije.

I na kraju, kada su u pitanju preferencije birača oko budućeg premijera, u vodstvu jeAndrej Plenković, kandidat HDZ-a. Plenkovića za predsjednika Vlade podržava 31,7 posto, Zorana Milanovića 24,3, a Petrova 9,4 posto birača u X. izbornoj jedinici. Zanimljivo je da bi 18 posto Mostovih birača u dijelu srednje i južne Dalmacije podržalo Andreja Plenkovića za premijera, dok bi Milanovića podržalo njih samo šest posto.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci