ATRAKTIVNA PARCELA Znate li u čijem je vlasništvu veliko neizgrađeno zemljište na Kantafigu?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Zelena zona na Kantafigu jedna je od rijetkih preostalih na užem području grada

Rijetki dijelovi Dubrovnika, na njegovom užem području su ostali neizgrađeni. Jedna od većih zelenih zona je na Kantafigu, iza prvog reda kuća, od kružnog toka, prema autobusnom kolodvoru.

Ta velika parcela u vlasništvu je Grada Dubrovnika, osim njenih rubnih dijelova oko kojih se na sudu godinama spore trenutni vlasnik Vlaho Kisić, te tužitelj Denis Vokić.

Međutim, ni parcele u vlasništvu Grada Dubrovnika nisu u čistom vlasništvu. Naime, Grad Dubrovnik, oh kojeg li ludila, tužila je Republika Hrvatska. Je li to normalno da se natežu država i lokalna samouprava? Sigurno nije. Umjesto da se zajednički pokuša naći najbolje rješenje za taj prostor, država i grad međusobno se spore na sudu, i plaćaju sudske troškove.

Taj prostor na Kantafigu trenutno je u GUP-u označen kao zelena zona, i ne smije se graditi ništa, no po našem mišljenju, ne bi bilo loše da se ta zelena zona prenamijeni u građevinsku, te da Grad Dubrovnik na tom mjestu – uz nečiju pomoć i sufinanciranje, možda i od EU fondova – izgradi stanove koji bi se po povoljnim cijenama davali u najam radnoj snazi koja Dubrovniku ponajviše nedostaje, a to su doktori i stručnjaci koji skrbe o osobama s invaliditetom, te djeci s poteškoćama u razvoju.

Takvi stručnjaci ne dolaze raditi u Dubrovnik, jer im je cijena stanovanja preskupa i komplicirana. Ako Grad Dubrovnik ništa ne napravi po tom pitanju, Bolnica će svake godine imati sve manje doktora i drugog kvalitetnog medicinskog kadra.

A zemljište na Kantafigu moglo bi upravo poslužiti za svrhu stanovanja.

MM

Popularni Članci