BIZARAN SLUČAJ U DUBROVNIKU Nisu ga pustili na vrijeme iz zatvora pa mu država mora platiti odštetu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Država će morati platiti odštetu čovjeku koji je greškom Općinskog kaznenog suda u Dubrovniku predugo bio u istražnom zatvoru.

Presudu o tome donio je također Općinski sud u Dubrovniku utvrdivši propust svojih djelatnika koji su pisali rješenje o ukidanju istražnog zatvora okrivljeniku Tomislavu M.

Prema presudi Tomislav M. je podnio tužbu jer je zaključio kako mu je učinjena šteta budući da mu je odlukom suda 6. ožujka 2015. ukinut istražni zatvor, ali je u istom rješenju bilo navedeno da se na slobodu može pustiti tek nakon pravomoćnosti rješenja – tri dana kasnije, 9. ožujka, piše Telegram.

Bili su mi to najgori dani. Bio mi je određen istražni zatvor od mjesec dana, a nakon što je donijeli rješenje kojim me se pušta na slobodu, svaki dan mi se govorilo da ću izaći sutra. Za to vrijeme mojoj je majci bila potrebna pomoć, a ja nisam mogao učiniti ništa. Nisam znao kada ću uopće izaći.

Osim toga, uvjeti u zatvoru bili su loši. Hrana je bila nejestiva, a u sobi nas je bilo devet. Svi smo morali koristiti čučavac na otvorenom”, opisao je u svom iskazu Tomislav M., koji je, kada je konačno pušten na slobodu, odlučio zbog nezakonitog pritvaranja tražiti odštetu.

U njoj je precizirao da je rješenje, kojim mu je istražni zatvor ukinut, donijeto 6. ožujka, ali je na njemu nezakonito bilo naznačeno da ga se može pustiti tek 9. ožujka. Doznajemo kako se radilo o potpuno pogrešnom tumačenje suca koji je u to vrijeme bio uvjeren kako se okrivljenik može pustiti iz istražnog zatvora tek nakon što protekne trodnevni rok za podnošenje žalbe na to rješenje.

No, jednako kako što se okrivljena osoba šalje u istražni zatvor odmah nakon donošenja rješenja, pa tek onda ima pravo podnijeti žalbu, tako se i iz istražnog zatvora na slobodu pušta odmah. Nakon toga može uslijediti žalba državnog odvjetništva. Pravo na slobodu zaštićeno je Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima zbog čega se ova procedura mora poštivati.

MINISTARSTVO ODBILO NAGODBU

Dubrovačko općinsko državno odvjetništvo nije uspjelo na sudu dokazati da Tomislav M. nije imao pravo na ovu tužbu. Tvrdilo je da se protiv njega još vodi kazneni postupak, zbog čega je tužba ocijenjena preuranjenom.

No, Općinski sud u Dubrovniku tužbu je prihvatio i Tomislavu M. dosudio 1.200 kuna odštete za četiri dana što ih je nezakonito proveo u istražnom zatvoru. Osim toga bit će mu, ako presuda postane pravomoćna, plaćeno i 1.700 kuna sudskih troškova. Tih troškova ne bi bilo da se Ministarstvo pravosuđa pristalo još krajem ožujka 2015. nagoditi s ovim okrivljenikom i platiti mu odštetu zbog ovog propusta dubrovačkog suda, piše Telegram.

Popularni Članci