Strani mediji pišu o prodaji Dakse

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Privatni posjednici navodno već više od četiri godine pokušavaju prodati otočić Daksa. 

O otočiću su pisali brojni strani mediji, a zadnji tekst objavio je Travelbook koji u tekstu hvali ljepotu otoka, ali i naglašavaju da vlasnici nude Daksu na prodaju za dva milijuna eura.

Inače, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić imao je ideju o kupnji Dakse kojom bi upravljala Javna ustanova Rezervat Lokrum s ciljem da se Daksa, govorio je Vlahušić, "sačuva u gradskom vlasništu i učini dostupnom za generacije Dubrovčana". 

Turistička zajednica grada Dubrovnika potvrdila je navode za Travelbook o prodaji otoka te su iskazali sumnje kako je moguće da se ne može prodati zbog navodne uklete prošlosti.

Na otoku se nalazi franjevački samostan iz 1281. godine i to je jedan od najstarijih na području Dubrovnika. Pored njega nalaze se ostaci tornja koji se koristio kao utvrda i zvonik. Otok je nenastanjen, a tu i tamo ga posjeti koji ribar ili turist. Na otoku je i svjetionik iz 19. stoljeća. U listopadu 1944. godine tamo se dogodio pokolj. Prije kraja Drugog svjetskog rata, partizani su Dubrovnik oslobodili od Nijemaca. Uhićeni su svi koji su se smatrali neprijateljima. Od 300 uhićenih 53 su ih odveli na Daksu. Među njima su bili i tadašnji gradonačelnik i nekoliko svećenika.

Do 1990. godine je bilo strogo zabranjeno posjećivati Daksu. Žrtve su 2010. godine ekshumirane i dostojno sahranjene.

Ekshumacijom i DNK analizom utvrđen je identitet 18 ljudi, dok je 35 ostalo nepoznato. Još i danas stanovnici Dubrovnika tvrde da duhovi ubijenih noću lutaju Daksom, prenose 24 sata.

Popularni Članci