DO TRI GODINE ZATVORA! Ako vas policija zaustavi, jednu stvar ne radite ni u ludilu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
Prije desetak dana u Koprivnici je podignuta optužnica protiv 26-godišnjaka jer je u studenome prošle godine bez odobrenja zvučno snimio svoj razgovor s policajcem koji ga je zaustavio i zatražio da se podvrgne alkotestu.

Optužnica je podignuta jer je počinio kazneno djelo neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja iz Kaznenog zakona.

Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora za osobe koje bez znanja sugovornika snimaju nejavno izgovorene riječi drugoga, kao i one koji neovlašteno prisluškuju. Ista kazna očekuje onoga tko na taj način snimljene ili sadržaje prisluškivanih razgovora javno doslovce ili u bitnim crtama iznese. Prema Kaznenom zakonu, nema kaznenog djela ako je snimanje bilo u javnom interesu ili drugom interesu koji je važniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe. To primjerice vrijedi za novinare, osobe koje razotkrivaju kriminal u svojim tvrtkama, tzv. zviždače, privatne detektive i slično, piše Glas Slavonije.

“Policiju se ne smije snimati ni u kojem slučaju jer to podliježe kaznenopravnoj odgovornosti. Riječ je o neovlaštenom snimanju, za što je zakon jasan. Ne smije se snimati policiju ni kada vas, primjerice, zaustave. Isključivo možete snimiti nekog policajca pri postupanju ako vam da dopuštenje, no i tada je pitanje bi li se ta snimka mogla koristiti na sudu. U postaji se policija pogotovo ne smije snimati. Pa nije to reality show”, kazao je za Glas Slavonije osječki odvjetnik Radan Kovač.

Popularni Članci