Jadranski luksuzni hoteli na imenu Dubrovnika zgrću milijune, a doniraju 'mrvice' lokalnoj zajednici

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: JLH
Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije obavijestila je medije kako su Jadranski luksuzni hoteli vatrogasnim postrojbama s područja Dubrovačko-neretvanske županije donirali vatrogasnu opremu.

Za vatrogasce je to zasigurno od velikog značaja budući da su dobili, kako navode, vatrogasne kombinezone za šumske požare, čizme, kacige, tlačne cijevi i vatrogasne mlaznice te dodaju kako je ukupna vrijednost donirane opreme veća od 150 tisuća kuna. Riječ je o ne baš malom iznosu koji je poznata hotelska grupacija donirala vatrogascima, no gledajući u kontekstu zarade i omjera ulaganja u lokalnu zajednicu može se propitati je li riječ o izdvojenim "mrvicama". Inače, primjer takvog društveno odgovornog poslovanja uobičajen je u svijetu tako da su privatne kompanije, posebno one koje ostvaruju velike prihode, sjedinjene s lokalnom zajednicom te čine sve što mogu da poboljšaju život građanima.

Naime, hotelska grupacija Jadranski luksuzni hoteli već dugi niz godina djeluje u Dubrovniku, a u njihove hotele pristižu brojni posjetitelji iz cijelog svijeta. Njihov uspjeh rezultat je prvenstveno rasta Dubrovnika kao vrhunske turističke destinacije koja privlači sve veći broj turista. Tako JLH egzistiraju isključivo na brendu Grada pomoću kojega ostvaruju višemilijunske prihode, čak skoro 112 milijuna kuna prošle godine. Nije na odmet pripomenuti vezu Jadranskih luksuznih hotela koji su u vlasništvu Lukšić grupe koja je također vlasnik tvrtke Excelsa nekretnine, koja u Dubrovniku upravlja žičarom. Već godinama ne plaćaju koncesiju, a ostvaruju oko 28 milijuna kuna dobiti kako ej zabilježeno za prošlu godinu. Inače, kako su Todorići krahirali, Lukšići se mogu pohvaliti kako su postali najbogatija hrvatska obitelj.

Da im nije isplativo poslovati u Dubrovniku, bez ikakve sumnje, svoje bi poslovanje preselili u neko drugo atraktivnije mjesto. No, boljega od Dubrovnika nema.

Koliko JLH društveno odgovorno posluje, svakako je za razmatranje jer donacija vatrogasne opreme je jedan od rijetkih javnih trenutaka kada ih se može vidjeti da izravno doprinose životu u Gradu.

"Nadamo se da će ovaj, hvale vrijedan primjer, biti poticaj i drugima da, u okviru svojih mogućnosti, pomognu naše vatrogasce u osiguranju neophodne i nedostajuće vatrogasne opreme i sredstava za gašenje", naveli su vatrogasci te se zahvalili na donaciji i razumijevanju njihovih potreba.

Lijepo je da su JLH potpomognuli vatrogasce, ipak se poklonjenom konju ne gleda u zube, a kamoli ovoj donaciji. Ali, pomalo je tužno da se osjetljivost prema lokalnoj zajednici svede na nekoliko kaciga i kombinezona, a ostvaruju se nevjerojatni profiti.

Aida Čakić

Popularni Članci