DONOSIMO KAKO ĆE IZGLEDATI BLAGDANSKA DEKORACIJA! U Gradu više okićenih borova, ukrasit će se ferali

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Početak radova na blagdanskom ukrašavanju grada je već započeo, a iz gradske uprave za Dubrovački dnevnik su odgovorili kako će izgledati blagdanska dekoracija. 

Prema njihovom odgovoru, za razliku od prethodnih godina koristit će se više dekorativnih i rasvjetnih elemenata te samostojećih dekorativnih elemenata te će se ukrasiti i naselja na širem području grada, uključujući i otoke. Ukupno će se upotrijebiti oko 900 komada dekorativnih stupnih elemenata i oko 100 elemenata u 3D izvedbi, a svako od 32 naselja dobit će svjetleću jelku i dodatne dekorativne rasvjetne elemente.

Jedan od glavnih pristupa pri osmišljavanju ukrašavanja stare gradske jezgre jest uvođenje novih pozicija za smještaj okićenih borova kao tradicijskih ukrasnih elemenata. Tako će se jedan bor postaviti na Stradunu ispred crkve Male braće, jedan ispred Katedrale, te jedan tradicionalno pored crkve sv. Vlaha.

Ispred Katedrale svoje novo mjesto pronaći će i adventski vijenac gdje će se uz suglasnost Biskupije održavati i obredi paljenja adventskih svijeća, a kod Katedrale će se smjestiti i dva 2D anđela.

Svojevrsni lajtmotiv ovogodišnjeg uređenja su ferali kao neizostavni elementi u prostoru gradske jezgre, a oni će se prigodno ukrasiti lampicama i zelenim bordurama.

Na kraju, ali ne manje važno, ove godine je dogovoreno i uređenje izloga na Stradunu, a ukupno će se prigodno ukrasiti 20-ak izloga što će sigurno pridonijeti blagdanskom ugođaju.

Za kvalitetniju blagdansku dekoraciju UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu planirao je 450.000,00 kuna. Dodatno, Turistička zajednica grada Dubrovnika kao suorganizator festivala sufinancirat će nabavku blagdanskih dekoracija za područje povijesne jezgre, Brsalja i Uvale Lapad.

Početak rada odnosno uključenje blagdanske dekoracije predviđeno je za 2. prosinca kada se i otvara 4. Dubrovački zimski festival. 

Sveobuhvatni projekt uređenja grada za vrijeme trajanja Dubrovačkog zimskog festivala 2017./2018., a koji uključuje projektiranje i planiranje postavljanja kućica na području povijesne jezgre, izradio je Studio LACROMA za arhitektonsko projektiranje i nadzor. Koncept uređenja temeljen je na tradicijskim elementima i motivima blagdanskog ukrašavanja. Projekt je dobio i sve potrebne suglasnosti Ministarstva kulture RH, odnosno Konzervatorskog odjela.

Popularni Članci