DOZNAJEMO Dok su građani bez proračuna, Povjerenstvo želi spiskati pola milijuna na Večeru od Kandelore

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Batinić / DD
Nakon što su dubrovački političari po drugi put u dvije godine srušili proračun i doveli Dubrovnik opet u poziciju životarenja sve do srca sezone, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ipak su imenovali Povjerenstvo za pripremu i provedbu obilježavanja Dana Grada Dubrovnik.

'Festa svetog Vlaha je primarno festa Dubrovačke biskupije i Grada, i legalno izabranih predstavnika od strane ljudi. Knez je imao posebnu poziciju za vrijeme Feste, dakle u Katedrali bi on koristio mjesto koje je samo njemu namijenjeno. Dakle, nekome tko je legalno izabran od ljudi Grada.  Govoreći o dubrovačkoj prošlosti, oktroirani namjesnik Todor Milutinović je uzurpirao tu priču i sjeo je na mjesto kneza te tako uvrijedio Dubrovčane. To jednostavno nije isto! Vićane, Frankoviću, ne radite nešto što nije običaj ovoga Grada. Povjerenik će odlučiti što će napraviti, mi mu ne možemo oduzimati njegove ovlasti, nije potrebno. Do jučer su te nagrade davali gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća. Tko će to sad raditi? Povjerenik? Ali, nije isto. Možete glumiti da jest, ali nije. Možete napraviti manju ili veću grešku. Manja greška bi bila sjesti s povjerenikom i predložiti mu rješenje, a ne izmišljati brza rješenja i osnivati Povjerenstva. Mislim da je to manja šteta. Dajmo šansu povjereniku da bude gospar ili gospođa u ovom Gradu,' rekao je tada na Gradskom vijeću Andro Vlahušić, ali ekipa koja ima većinu inzistirala je na održavanju svih aktivnosti kao da proračun i vlast nisu pali.

Mazati oči kako se ništa nije dogodilo

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik,  pojedinci putem Povjerenstva sada pripremaju velebnu Večeru od Kandelore, kao da se ništa u Dubrovniku nije dogodilo, a od Vlahušića traže, kako još uvijek nema Povjerenika, da im odbori da u tu svrhu spiskaju gotovo pola milijuna kuna.

Inače, za predsjednicu povjerenstva imenovana je vijećnica Olga Muratti, a kao članovi pročelnica za financije Anita Burić, tajnica Gradskog vijeća Nada Medović, voditeljica Odsjeka za protokol Grada Antonela Đurđević Bujak te Brigita Masle kao vanjski suradnik i osoba koja je godinama organizirala svečanu sjednicu. 

Iako je to u Dubrovniku gotovo pa zabranjeno govoriti, a da vas ne svrstaju u političke lobiste Andra Vlahušića, dio građana, civilnih udruga, gradska razvojna agencija i kulturne institucije su na koljenima zbog pada proračuna. Apsolutna je laž da se u Dubrovniku ništa bitno neće promijeniti, ni dogoditi zbog toga što je Grad bez proračuna sljedećih osam mjeseci.

Ne postoje sredstva za udruge i  razvojne projekte

Brojne civilne udruge, uglavnom one koje skrbe o potrebama najugroženijih skupina, su na koljenima. Neke nemaju ni za pokriti račune od struje, druge poput Deše će otkazati brojne projekte i radionice koje održavaju u suradnji s Gradom. Da ne bi sve ostalo na toj skupini, ogorčeni su i poduzetnici kojima su propali razvojni projekti u koje su trebali krenuti u suradnji s DURA-om i Gradom te tako otvoriti nova radna mjesta. Kulturne institucije ne mogu ulaziti u kompleksnije projekte, jer su im vezani uz Grad i vlast.

No oni kojima od vlastitog političkog probitka ništa nije važnije i ni za što ih nije briga, u svrhu  vlastite promocije na Večeri bi od Kandelore, uz obilje i pretvaranje kako se ništa nije dogodilo, spiskali toliki novac, odnosno najmanje 400 tisuća kuna i više.

Sve ove teženje tko zna koga, preko članova Povjerenstva među kojima ima i članova HDZ-a te osoba koje dogovaraju politički uspjeh u izborima u suradnji s HDZ-om, mogle bi se realizirati. Jer, čak i ako Vlahušić ne odobri trošenje ovoliko novca u trenutku dok su građani bez proračuna, to će vjerojatno napraviti povjerenik.

A sve je moglo puno prikladnije

Na cijeli događaj dodatno baca svjetlo i to što je Udruga Festa, u namjeri da se taj dan dostojno obilježi čak i u ovako teškoj situaciji u kojoj se nalaze Grad i građani, osmislila fantastičan i potpuno besplatan program, koji je predstavljen na konferenciji za novinare.

 Naime, ove godine obilježavaju se važne obljetnice tri dubrovačke klape. Kaše slave 10 godina postojanja, Subrenum 25, a Ragusa 40 godina. Sve tri klape pristale su upriličiti obljetnički koncert besplatno uz manifestaciju 'VečerR od Kandelore'. Također, uz sudjelovanje Turističke i ugostiteljske škole koja obilježava 70. obljetnicu održao bi se i prigodni tratamenat, a donacijama su osigurane primjerice kamenice i šampanjac, iako se i cijeli gastronomski dio programa namjeravao pokriti uz minimalne troškove, a da sve bude svečano i dostojno Grada i Feste.

No, bahatima to nije dovoljno. Oni žele glamur, pretvaranja da bogati Grad bez obzira na katastrofalne političke odluke može i dalje glumiti glamur i bogatstvo.  Barem da ga mogu glumiti oni koji s građanima nemaju baš nikakve veze. I koji za razliku od građana, kojima su to pravo oduzeli, to bogatstvo mogu ovako bahato koristiti.

Popularni Članci