DOZNAJEMO Excelsa nekretninama odobreno korištenje žičare mada Gradu nisu platili ni lipe!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Tvrtka Excelsa nekretnine dobila je odobrenje za korištenje žičare na godinu dana od strane nadležnog Ministarstva, a ono je 8. srpnja stupilo na snagu, doznaje Dubrovački dnevnik. 

Podsjetimo, navedena tvrtka već godinama prevozi goste žičarom i od toga ubiru višemilijunske iznose, od čega ni lipe još nije uplaćeno u gradski proračun, a istovremeno odbijaju potpisati ponuđeni ugovor s Gradom.

Iako je Zakon o žičarama predvidio kako naknada od koncesije mora biti prihod proračuna jedinice lokalne samouprave, nije predvidio što napraviti ako netko odbije plaćati koncesiju što iz Excelsa nekretnina, po svemu sudeći, itekako koriste. Iz tog razloga postavlja se pitanje zašto je Ministarstvo produljilo godišnje odobrenje za rad žičare, premda Excelsa nekretnine nisu ispunile sve definirane preduvjete za zakoniti rad, s obzirom na to kako nisu potpisale ponuđeni ugovor.

Osim što su sasvim nelogično dobili jednogodišnje odobrenje za prometovanje, iz tvrtke žele dulji period korištenja koncesije od onoga koji je predviđen ponuđenim im ugovorom, što je potvrdio gradonačelnik Mato Franković u velikom intervjuu za Dubrovački dnevnik.

'Izvijestio sam sve klubove vijećnika o svim svojim aktivnostima i svemu o čemu sam razgovarao s gospodinom Lukšićem. Došli smo do zaključka kako su oni spremni u potpunosti platiti sve protekle periode, od prvog dana otkako je žičara počela poslovati do danas. Ono što je problem jest duljina koncesije. Gradsko vijeće je smanjilo rok za koncesiju s 50 na 10 godina, a iznos koncesije je 15 posto. Prema logici Excelsa nekretnina, ako smo smanjili rok koncesije, trebali bismo smanjiti i koncesijsku naknadu. Naravno, nama je to neprihvatljivo, ali sam komunicirao s klubovima vijećnika i odlučili smo se za varijantu dogovora da im se ponudi drugi razumni rok trajanja koncesije na period od 30 godina koji bi bio prihvatljiv svima. Sada čekam njihov konkretan odgovor. Ako on ne dođe u narednom periodu, mi smo spremni zaštititi gradsku imovinu. Već smo poduzeli sve radnje vezane uz to pitanje i uz onemogućavanje izvođenje operacija Excelsa nekretnina, do potpisivanja ugovora s Gradom. Dovoljno smo čekali, ponudili smo konkretna rješenja, sad čekamo i konkretne odgovore. Nakon što oni dođu odnosno ne dođu, mi ćemo znati zaštititi našu imovinu,' izjavio je Franković.

Inače, prema Zakonu o žičarama, protiv odobrenja za rad žičare koje je izdalo Ministarstvo žalba nije dopuštena te se jedino mogao pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.

Popularni Članci