DRAMATIČNO SUĐENJE Svjedočila i majka Lejle Filipović: 'Tu večer nismo spavali od šoka'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Svjedočenjem Fehime Šehović, punice glumca Tarika Filipovića, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Anici Jurilj (50), bivšoj spremačici Lejle i Tarika Filipovića, koju su supružnici prijavili da ih je 'olakšala' za 150 tisuća kuna, na koliko su procijenili nestale dukate, prstenje, ogrlice, narukvice, naušnice, a bilo je tu i 5000 eura, 100 dolara…

Sucu Dariju Lokasu glumčeva punica je opisala dan kad je otkrila da joj nedostaju kanadski dolari te prsten s briljantima koji je dobila na poklon od svoga brata, piše Jutarnji list.

- Tog dana Tariku je bio rođendan, a Anica je dovršavala poslove čišćenja. Vidjela sam je da izlazi iz sobe i odlazi u dječju, pa sam ušla unutra i vidjela ormar te da torba nije bila na mjestu gdje sam je ostavila. U novčaniku sam imala 300 kanadskih dolara, no našla sam ih 200. Bilo je i nešto eura. Tog sam se trenutka vratila nazad jer smo dugo bili tražili i nestale zlatnike. Anica nas je, pak, cijeli dan izbjegavala i ponašala se čudno. Promijenila je izraz lica kad sam je vidjela da izlazi iz sobe. Grozno sam se osjećala, no tek navečer sam rekla Lejli svoje sumnje kako ne bih pokvarila rođendan. Lejla je s nevjericom otišla do svog ormara. Falio je i njoj nakit. Sve kutijice bile su prazne. Nešto kasnije sam uočila da nema ni mog prstena s briljantima – ispričala je u sudnici Fehima Šehović koja nestali prsten, za koji ima certifikat, procjenjuje na oko 5000 eura.

Tu večer, dodala je još, nisu spavali od šoka. Iako se Jurilj trebala nakon tog neugodnog otkrića pojaviti opet u kući tek za tri dana, Filipovići nisu mogli čekati pa su Jurilj pozvali na kavu.

- Tarik je bio na štakama jer je to bio period nakon prometne nesreće koju je imao. Ispričali su mi da je Anica prvo šutjela i tresla se nakon čega je počela plakati. Govorila im je da joj neki kamatari prijete. Na kraju im je priznala da je uzela stvari. Nadali smo se da će sve uzeto i vratiti jer je potpisala potvrdu o dugu ovjerenu kod bilježnika – rekla je još Tarikova punica, donosi Jutarnji list.

Odgovarajući na pitanja Juriljine odvjetnice Gordane Djurdjević koja je, između ostaloga, ukazala da su Filipovići rekli da je Fehimin prsten bio od žutog zlata, Fehima Šehović je rekla da je prsten bio od bijelog zlata s jednim velikim kamenom i sitnim briljantima te da ga je skidala svaki puta dok je radila po kući.

S obzirom da je Fehima Šehović postavila imovinsko-pravni zahtjev 'težak' 100 dolara i 5000 eura na koliko je procijenila prsten kupljen u Sarajevu, odvjetnica Djurdjević je sa svim prisutnima u sudnici podijelila svoja otkrića te možebitni novi dokaz.

- Ne može se žena teretiti da vrati nešto čija je cijena višestruko manja. Nazvala sam tog zlatara u Sarajevo i pitala ga da li se sjeća kupnje dva prstena ukupne vrijednosti 10.000 eura, jer to je kupnja koja se pamti u Zagrebu, a kamoli ne u Sarajevu. Predstavila sam se kao odvjetnica okrivljene koju se sumnjiči za krađu jednog od ta dva prstena. Poslala sam zlataru preko aplikacije Viber cerfitikat na što mi je odgovorio da takav prsten košta najviše 2500 eura te da nitko nikad od njega nije kupio dva takva prstena. Nakon toga sam ga pitala da li se sjeća Tarika Filipovića, pa je rekao kako se ne bi sjećao sina direktora zloglasnog zatvora u Zenici. Uostalom, kod njega je kupovao zlato i bankar, brat Fehime Šehović koji je darovao prsten, no navodno ne u tom iznosu - pojasnila je odvjetnica Djurdjević.

Do idućeg ročišta sud je naložio vještačenje po vještaku za zlatarstvo i draguljarstvo jer odvjetnica tvrdi da je ukupna vrijednost nestalog nakita višestruko manja od inicijalnih 150.000 kuna, nakon čega će biti odlučeno hoće li sarajevski zlatar biti pozvan kao svjedok.

"Rekao sam joj: 'Ana, zašto? Sve znamo.' Posivila je u sekundi."

Podsjetimo, na prošlom ročištu Tarik Filipović se u sudnici prisjetio okolnosti puštanja Jurilj u svoj dom na povjerenje da im čisti, a netom prije svjedočenja, sudac ga je upitao je li možda u ikakvom srodstvu s Anicom Jurilj na što je razrogačenih očiju glumac rekao da ne.

Vidjevši mu izraz lica, sudac se nadovezao: “Što je? Pomislili ste 'Ne daj bože?'”

- Pa da, pomislio jesam, ali rekao nisam – dobacio je Filipović.

Jurilj se s Filipovićima tako, nakon četiri godine pauziranja, susrela oči u oči, a cijelo to vrijeme popularni bračni par je živio u nadi da će svoju zlatninu koja je zapravo neprocjenjiva uspomena, konačno vidjeti. U međuvremenu su mu se, kako je rekao glumac, javili jedan naš poznati redatelj i jedan glazbenik koji su s Jurilj imali istih problema, no njih je obeštetila, donosi Jutarnji.

- Ova optužena gospođa je kod nas radila nekoliko godina na preporuku susjede koja je rekla da je vrijedna. I doista, pokazala se jako vrijednom. Uklopila se, a mi smo se prema njoj ponašali korektno. Kad je Lejla po kući jednom prilikom tražila dukate kojih je bila prepuna vrećica, ja sam rekao da je Anica jedina koja nam dolazi u kuću, ali Lejla na nju nije dala. Vrteći film mislili smo da smo ih zametnuli negdje tijekom selidbe, ali kad je punica na moj rođendan otkrila da joj iz torbice nedostaje 100 kanadskih dolara, a potom i prsten od žutog zlata vrijedan između 5000 i 6000 eura, stvari su postale jasnije. U trenutku izlaska Anice iz sobe, punica je rekla da ju je vidjela crvenu u licu.

Lejla je otišla pogledati u svoj ormar. Nedostajala je zlatnina iz kutijica u jednoj ladici. Uspomene iz djetinjstva, vjenčano prstenje... Pitali smo se što sad jer osim Anice u našu kuću, a pogotovo ne u spavaću sobu, nitko drugi nije ulazio – ispričao je Tarik Filipović sucu koji se nedugo zatim odlučio sa suprugom na prvi korak – suočiti Jurilj sa problemom.

Zakazali su susret u jednom kafiću na koji je Filipović došao na štakama jer je to bio period nakon teške prometne nesreće koju je imao.

- Rekao sam joj: 'Ana, zašto? Sve znamo.' Posivila je u sekundi. Počela se tresti, grčiti, gledala je u pod i pušila cigaretu. Počela je plakati i govoriti 'Joj, oprostite'. Pravdala se da joj muž ima problema s kamatarima, da mu prijete smrću i dolaze na vrata. No, nama su ukradene uspomene. Dali smo joj godinu dana počeka. Potpisala je potvrdu o dugovanju da bi sad pod utjecajem nekoga promijenila iskaz. Znam da je teško priznati krivicu. Čak mislim da smo i premalo izračunali vrijednost ukradenog zlata. Drugi kojima je uzimala nisu je prijavili policiji jer im je vratila novac. Ali supruga i ja nismo bili te sreće. I evo nas sada ovdje u sudnici – dodao je Tarik Filipović objasnivši da je šteta od 150.000 kuna procijenjena nakon razgovora s nizom zlatara. Za ništa od zlatnine koja im je 'isparila', Filipovići nemaju račune jer “kad se nešto dobije na poklon, uz to se ne prilaže i račun.”

U Jurilj su imali povjerenja. Nakon nekog vremena ostavili su joj i ključeve stana, pogotovo ljeti dok su bili na moru da u miru odradi svoje poslove čišćenja.

Na upit Juriljine odvjetnice Gordane Djurdjević do kad je Jurilj imala ključ njihova stana, Tarik sa sigurnošću nije mogao reći, ali je naglasio da je nakon nestanka puničinog novca i prstena, promijenjena brava na vratima.

- Originalne kutije nakita ne čuvamo jer je ambalaža neprikladna. Ponavljam, u našu spavaću sobu nitko nikada nije ulazio osim djece za dobro jutro. Na vratima sobe imaginarno nam stoji: 'Ne ulazi!” Ne znam da li uvijek na istom mjestu supruga drži nakit jer ne ulazim u njezinu garderobu. Pretpostavljam da nije sve odjednom ukradeno nego da se to kroz neko vrijeme čopalo. Ne znam kad je krenulo jer nemamo kamere u stanu. I ne znam zašto je punica baš taj dan odložila svoj prsten na ormarić – odgovarao je strpljivo na pregršt pitanja odvjetnici Djurdjević glumac, a kad ga je upitala gdje je Jurilj po dolasku u njihovu kuću na čišćenje odlagala svoje osobne stvari, Tarik se zgrozio pa rekao: “Postavljate mi tako nebitna pitanja.”

Na Filipovićev iskaz Jurilj je prigovorila poručivši glumcu: “Doista si dobar glumac!”

On joj na to nije ostao dužan pa je dobacio: “Htio sam ispasti gospodin, ali drago mi je da će ova slika iz sudnice izaći u novinama kako vas više nitko ne bi pustio u svoju kuću.”

Bez digresija svjedočila je, pak, Lejla Filipović opisavši također Jurilj kao vrlo vrijednu osobu koja im je ulila povjerenje. Unatoč tome, nisu je dodatno novčano nagrađivali, ali su joj, kako je rekla, znali plaćati unaprijed te je darivati za rođendane.

Odvjetnici Djurdjević, nakon što ju je upitala da li na njezinom garderobnom ormaru postoji ključ, Lejla Filipović je začuđena pitanjem istaknula kako ormar ključ nema, ali da uzimanje iz nečijeg ormara bez ključa ili s njim nema nikakvog opravdanja.

- Anica nije bila zadužena da otvara ormare i ladice nego da čisti. I ne, nitko nam u stan nije mogao ući preko balkona jer smo na trećem katu. Previsoko je. Prije nego što smo otkrili da fali zlatnina, znali smo primjećivati kako nam zna manjkati po 100, 200 kuna. Sami sebe smo uvjeravali da smo novac možda negdje potrošili u nabavi. Za prsten koji je ukraden mojoj majci sudu smo dostavili certifikat. I taj dan ga je odložila jer mi je pomagala u kući. Ne znam kolika je cjelokupna vrijednost nakita koji imam u kući, ali nakon ove krađe nemam ništa vrijedno. Sve mi je otuđeno. I sada sam mirna što se spremačica po kući tiče – odbrusila je kroz smijeh bivša manekenka na niz pitanja obrane, piše Jutarnji list.

Tužiteljstvo za okrivljenu Jurilj traži godinu dana zatvora, a obzirom da se još mora jedino saslužati punica Tarika Filipovića, presuda bi mogla biti izrečena do kraja godine.

Među nestalom zlatninom bilo je i 15-ak zlatnih dukata vrijednih od 300 do 15 tisuća kuna. Jedan od dukata je bio s likom Napoleona koji je FIlipoviću, prema njegovim tvrdnjama, poklonio popularni nogometni trener Ćiro Blažević, a koji je i on od nekoga dobio na poklon.

Popularni Članci