DRŽIĆ POVEZUJE MILANO I DUBROVNIK Mato Franković primio konzulicu Ivu Pavić

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom otvorenja izložbe „Stvaranje mostova - Putovanje s Marinom Držićem od Milana do Dubrovnika“, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i ravnatelj ustanove u kulturi „Dom Marina Držića“ Nikša Matić primili su danas generalnu konzulicu Republike Hrvatske u Milanu, Ivu Pavić i ravnateljicu Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, Mariu Goffreddo.

Prijemu su nazočili i Frano Bongi, dugogodišnji počasni konzul Talijanske Republike u Dubrovniku kao i odvjetnik iz Milana, gospodin Cristiano Pambianchi, nositelj odlikovanja Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u području kulture, koji je u diplomatskim krugovima poznat kao veliki promotor dubrovačke i hrvatske umjetnosti i kulture.

Naime, u okviru spomenute izlože u subotu 8. srpnja u Domu Marina Držića upriličit će se predstavljanje prvotisaka Držićevih djela iz 1551. godine, među njima i „Tirene“ koja je prvi put obavljena u Veneciji.  Izdanja su se dugo vremena smatrala izgubljenim dok 2007. godine nisu pronađena u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu gdje su i pohranjena, a njihovo izlaganje u Dubrovniku plod je suradnje Doma Marina Držića i milanske Nacionalne knjižnice.

Generalna konzulica Iva Pavić osvrnula se na nedavno održanu svečanost u Milanu povodom 25. obljetnice bilateralnih diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske republike te Dana državnosti Republike Hrvatske u čijem je središtu bio upravo Dubrovnik i to kroz prizmu života i stvaralaštva Ruđera Boškovića i Marina Držića te uz sudjelovanje brojnih dubrovačkih ustanova u kulturi, Gimnazije Dubrovnik i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Konzulica Pavić predstavila je također nove ideje i inicijative suradnje između Dubrovnika i Milana, ali i drugih gradova i regija u susjednoj i prijateljskoj zemlji.

Gradonačelnik Franković je uvaženim gostima čestitao na dosadašnjim uspjesima na promociji Dubrovnika i njegove bogate baštine i kulture. Izrazio je uvjerenje da će daljnja suradnja, dok god postoji snažni impuls s obje strane, svakako biti još i bogatija te je kazao kako je predstavljanje vrijednih prvih izdanja najvećeg hrvatskog komediografa od velikog značaja za Dubrovnik, ali i Republiku Hrvatsku.

Popularni Članci