DSO TRAŽI NATRAG SVOJ PROSTOR 'Loše nam je u Slanici, ne možemo više izdržati tamo'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , LR
Predstavnici i članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra danas su se okupili u ljetnikovcu Crijević – Pucić, poznatom kao Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku, kako bi uputili svoj apel za povratkom u ljetnikovac koji je prema dostupnoj papirologiji njihovo vlasništvo.

U ime orkestra govorila je povjerenica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, podružnice Dubrovački simfonijski orkestar i članica središnjeg odbora istog sindikata Mara Đurović. 

'Dubrovački simfonijski orkestar uknjiženi je vlasnik ljetnikovca Crijević – Pucić, čestice  3556 i 3557, kuća i đardin, ali nismo u posjedu našega vlasništva jer ga još uvijek koristi Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku. Ugovor o najmu sklopljen  između Grada Dubrovnika i spomenutog Rektorata istekao je prije šest mjeseci i od tada do danas nije se ništa napravilo kako bi se naš orkestar vratio u prostor svoga vlasništva', kazala je Mara Đurović.

Đurović je nadalje istaknula loše uvjete u Slanici u kojoj je trenutno boravište orkestra, a kojem „nemaju nikakvih uvjeta za rad“.

'Bez obzira na tu činjenicu redovno održavamo koncerte i ispunjavamo sve obveze prema našem gradu. Koncerti su nam jako dobro posjećeni, kvaliteta dirigenata i solista je na jako visokom nivou čemu svjedoči i stručna kritika i zadovoljni slušatelji. Mi ne želimo ulaziti u sukob između institucija koja se bave  obrazovanjem, znanosti i kulturom, ali ukoliko se  danas Rektorat ogluši na naš apel bit ćemo primorani jedinim pravim i legalnim putem zatražiti povratak u naš dom, što podrazumijeva trošenje novca poreznih obveznika na nepotrebne sudske parnice jer mi imamo dokumente o vlasništvu', kazala je Mara Đurović ustvrdivši kako će se orkestar sigurno vratiti, samo je pitanje „kada i koliko će to koštati“.

'Da bi vratili svoj prostor i radne uvjete koje nemamo, morat ćemo pokrenuti sudsku parnicu kako bi sve bilo legalno i pravično', kazala je Mara Đurović Povjerenica hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Denis Ajduković, voditelj tima za razvoj u Dubrovačkom simfonijskom orkestru također se osvrnuo na teške uvjete rada u „skladištu soli“ koji za orkestar nisu nimalo prikladni.

'Orkestru je najdraže kada svira na pozornici, a ne kada apelira ili zbog nečeg prosvjeduje. To je svijet kojem mi ne pripadamo, ali smo na to nažalost primorani. Jutros smo se baš s namjerom okupili ovdje u našem vrtu našeg ljetnikovca Crijević – Pucić, a kako ne bismo napadali nikoga, pogotovo ne naše dubrovačko sveučilište, već smo se okupili kako bi javno uputili naš jedinstveni i odlučni stav, apel i zahtjev da se napokon otpočne s konkretnim rješavanjem povratka imovine na korištenje legitimnom vlasniku ljetnikovca, a to je naš Dubrovački simfonijski orkestar', istaknuo je Denis Ajduković.

'Loše nam je u prostoru takozvane Slanice. Ne možemo više izdržati tamo. Ne samo što nemamo normalne uvjete za normalan umjetnički rad, već nam je ugroženo zdravlje.  Pati nam vansezonska, a u slučaju lošeg vremena i u samoj špici ponuda i potražnja za našim koncertima pa stoga čak gubimo i publiku jer ih se ne može dovoljno ugurati u tom za nas malom skladištu soli pa ih čak vraćamo nazad na ulicu. U grobnici naše umjetničke inspiracije, a to je za nas Slanica, ne možemo više. Prestanite nas mučiti, najuljudnije vas molimo. U Slanici mi nemamo perspektive napretka i to u našoj hrvatskoj slobodnoj Ateni. Ovaj  ansambl nije od jučer nastao, već prelazi mlađahnu devedesetu godinu, a dok  se prvi pisani dokumenti spominju u pisanim analima već 27. 4. 1331. godine', istaknuo je Ajduković.

Ajduković je nadalje kazao kako je namjera orkestra bila pomoći Sveučilištu u Dubrovniku u trenutcima kada se na prostoru Stare bolnice radio novi sveučilišni kampus.

'Dali smo podršku Sveučilištu u proteklih desetak godina, izašavši privremeno iz  našeg radnog, edukacijskog i koncertnog prostora kako bi bili što liže Staroj bolnici gdje se gradilonovo Sveučilište. S obzirom da se to dogodilo, vrijeme je da se gospoda iz Rektorata tamo i preseli', istaknuo je Ajduković.

'Razvoju Sveučilišta da, ali ne preko naših leđa. Jedna nas stvar jako boli i predstavlja nam neku vrstu Ahilove pete, a to je stvarna činjenica kako gotovo već deset godina nismo u mogućnosti ostvariti pravo i dužnost k našim budućim naraštajima, poglavito đacima klaviristima zajednički koncerti sa svojim generacijama i s našim orkestrom u zagušljivom, tijesnom i neinspirirajućem skladištu. 

Ajduković je također poručio da će se orkestar vratiti u svoj ljetnikovac.

'Nećemo posrnuti.  Imamo egzistencijalnu potrebu za povratkom ovdje'.

Marija Đurović istaknula je kako je današnji datum simboličan jer je Sveučilište upravo danas trebalo iseliti iz ljetnikovca, ali su se, prema njezinim riječima, „potpuno oglušili na apel orkestra“.

'Vijeće Dubrovačkog simfonijskog orkestra poslalo je dopis Rektoratu i zamolilo ih da do 1. srpnja napuste prostor ljetnikovca, smatrajući da ih treba pustiti da odrade zimski semestar i baš  smo zato odabrali današnji datum jer su upravo danas trebali izaći iz ovog prostora. Prvotna je ideja bila da jutros u đardinu namjestimo svoje pultove i počnemo raditi. Međutim, večeras počinje festival Tino Pattiera pa bi nekako bilo nezgodno da se za vrijeme generalne probe dogode neke neugodne situacije, pa smo se odlučili za ovu simboličnu konferenciju. Rektorat nam ništa nije odgovorio. Jednostavno su se oglušili na dopis, nadam se da će danas reagirati na apel. Najviše nam smeta rektorica Sveučilišta u Dubrovniku koja ne želi napustiti naš dvorac', zaključila je Đurović.

Leona Rašica/Portal Oko

Popularni Članci