Dubrovačke zidine postaju dubrovačke, bajka postaje zbilja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Nakon što je prošlo ljeto Grad Dubrovnik nepravomoćno izgubio sudski spor s Društvom prijatelja dubrovačke starine zbog uknjižbe DPDS-a na pravo plodouživanja na dubrovačkim zidinama danas sve to sada, pada u zaborav. Grad je, sukladno budućem zakonu, vratio sve nekretnine u svoje vlasništvo.

Riječ je bila o prvostupanjskoj presudi u predmetu kojim je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić početkom prošle godine pokušao osporiti pravo DPDS-a na uknjižbu plodouživanja nad gradskim zidinama na temelju kojeg se naplata ulaznica na zidine povjerava Društvu.

Na pravo plodouživanja Društvo se pozvalo na temelju ugovora i aneksa ugovora između DPDS-a i gradonačelnika Vlahušića kojim se naplata ulaznica povjerava Društvu. Uknjižba prava plodouživanja nad zidinama unesena je u ugovor između Grada i DPDS-a.

Dubrovački gradonačelnik je u pismu Ministarstvu kulture RH tražio promjenu načina gospodarenja dubrovačkim fortifikacijskim sustavom poništenjem prava plodouživanja DPDS-u, no Ministarstvo je presudilo da je predmetni ugovor između Grada i DPDS-a oko upravljanja zidinama zakonit te ga ne treba ukidati.

Danas, druga priča. Nakon rata koji je trajao gotovo četiri godine, u kojoj je u više bitki pobjedilo Društvo prijatelja, danas, konačno rat je dobio Grad Dubrovnik i Andro Vlahušić koji je četiri godine posvetio ulozi da vrati ono što pripada gradu.

Kako donosi Dubrovački vjesnik, danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaju vrijediti svi pravni poslovi sklopljeni između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine, na temelju kojih je DPDS-u povjereno upravljanje, korištenje i gospodarenje zidinama Grada Dubrovnika te prestaje pravo upravljanja, korištenja i gospodarenja gradskim zidinama, plodouživanja kao i sva druga prava što ih je steklo Društvo prijatelja dubrovačke starine na temelju navedenih pravnih poslova. Isto tako prestaju vrijediti svi pravni poslovi koje je Društvo sklopilo s trećim osobama u svrhu zakupa, odnosno korištenja, prostora i površina u sklopu gradskih zidina. Društvo prijatelja dubrovačke starine dužno je predati u posjed Gradu Dubrovniku dokumentaciju i drugo arhivsko gradivo nastalo za vrijeme obavljanja poslova upravljanja, korištenja i gospodarenja gradskim zidinama u roku od trideset dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona. Grad Dubrovnik ovlašten je u skladu sa stavkom 1. ovoga članka ishoditi kod nadležnoga suda brisanje prava upisanih u zemljišne knjige na temelju gore navedenih pravnih poslova. Danom stupanja na snagu ovoga Zakona Grad Dubrovnik preuzima poslove upravljanja, korištenja i gospodarenja zidinama Grada Dubrovnika te stječe pravo na sve prihode po toj osnovi – stoji u članku 37. Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koje je Ministarstvo kulture RH uputilo na ocjenu drugim ministarstvima hrvatske Vlade.

Novim zakonom među ostalim Zavod za obnovu Dubrovnika financirat će se sredstvima osiguranima u proračunu Grada Dubrovnika u visini od 50 posto od ukupnoga neto prihoda koji Grad ostvari od prodaje ulaznica za obilazak gradskih zidina. Ako se ostvari višak sredstava, na način da sva sredstva nisu utrošena za ugovorene stavke godišnjega programa obnove, ona se prenose u sljedeću godinu. U tom će slučaju u sljedećoj godini Grad Dubrovnik uplatiti sredstava na račun Zavoda umanjena za iznos prenesenih sredstava.

Tako se i ova saga, od oporbe nazivana bajka realizirala i postala priča po istinitom događaju u kojoj će zapravo profitirati građani. Za sve buduće ugovore i radove će, kako doznajemo biti raspisani natječaji, pa će i oni „manje povlašteni“ građevinari napokon biti u šansi da dobiju posao, ukoliko imaju licencu.
 

Popularni Članci