HNS POKREĆE PETICIJU: 'Što nam vrijedi Zračna luka kad stanovnici ne mogu do Zagreba?' (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Konferencija za medije na temu početka akcije prikupljanja potpisa 'Potpišite ZA jeftinije zrakoplovne karte' održana je danas u prostorijama županijskog HNS-a na kojoj su riječ imali predsjednik dubrovačkog HNS-a Andro Vlahušić, predsjednik županijskog HNS-a Valentin Dujmović i HNS-ov Vedran Kunica.

Vlahušić je tom prilikom istaknuo kako od Vlade Republike Hrvatske, Croatia Airlinesa i Zračne luke Dubrovnik traže da za stanovnike Dubrovnika te općina koje gravitiraju Zračnoj luci, a to su Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje, ali i stanovnike Pelješca i otoka Mljeta i Korčule osiguraju 50 tisuća karata po povoljnijim cijenama. Naime, HNS će tražiti 30 tisuća karata u ljetnim mjesecima po fiksnoj cijeni od 750 kuna za povratnu kartu u dva smjera te 20 tisuća karata tijekom zimskog perioda po fiksnoj cijeni od 550 kuna zimi za povratnu kartu u dva smjera prema Zagrebu. Osim toga, Vlahušić je, kao gradonačelnik, najavio kako će ostati pri subvencijama od 250 kuna po povratnoj karti te će cijena povratne karte za građane iznositi 500 kuna u ljetnom odnosno 300 kuna u zimskom periodu.

'Mi kao Grad želimo kupiti tih 50 tisuća karata, ali po unaprijed definiranim cijenama. Vlada kroz sustav PSO-a već subvencionira liniju Dubrovnik-Zagreb, i to od novca građana, a ne samo da bi se njome vozili turisti. Da je tako, nadležno bi bilo Ministarstvo turizma, a ne Ministarstvo prometa.  Grad Dubrovnik je suvlasnik Zračne luke Dubrovnik koje je prošle godine ostvarila dobit od 50 milijuna kuna, a naših je dakle 5 milijuna kuna. Što bi Zračna luka s tom dobiti trebala napraviti? Treba li išta vratiti njenim suvlasnicima i građanima? Mi ćemo s našom dobiti sigurno sufinancirati građane jer šteta je imati Zračnu luku za razglednicu ako ne služi građanima da, primjerice, mogu odvesti svoje bolesno dijete u Zagreb. To je pitanje smisla,' izjavio je Vlahušić te dodao kako ga rastužuje što je HNS usamljen u toj borbi za jeftinije karte građana.

LAKŠE DO ISTANBULA NEGO DO ZAGREBA

Također je kazao nešto više i o praksi na Ibizi po tom pitanju gdje postoje povlaštene karte iz te destinacije prema Barceloni i Madridu kroz cijelu godinu i uz suglasnost Europske unije, ali i naglasio kako će karta u smjeru Dubrovnik - Zagreb i natrag koštati 1 500 kuna, dok će za Istanbul ona koštati 99 eura.

'Želimo potpuno jasno ukazati na nelogičnosti koje sada postoje i koje opterećuju stanovnike. Kad pitate građane, oni će reći kako postoji prometna izoliranost, no pitanje je kako je tko rješava. Neki kažu kako će napraviti autocestu, neki su za most, a Grad podržava i most, i cestu, samo što za takvo što treba vremena,' izjavio je te dodao kako peticiju pokreću jer se njome neće oštetiti ni Vlada, ni Zračna luka, ni Croatia Airlines, ali će se povesti računa o potrebama građana.

Riječ je imao i Dujmović koji je kazao kako peticijom žele dodatno naglasiti potrebu žitelja Županije za jeftinijim avio kartama.

'Svi imate nekoga tko živi u nešto siromašnijim općinama gdje nema subvencija za zračni prijevoz. Ovo je zajednička borba, a od Županije, Vlade, Croatia Airlinesa tražimo više suosjećanja kad su u pitanju građani,' kazao je.

AKO NEĆE ŽUPANIJA...

Kunica je podsjetio kako je upravo na Vlahušićevu inicijativu uvedena mjera 'Zračni most', a subvencije je dnevno koristilo u prosjeku 60 građana. Od početka provođenja mjere na račune građana isplaćeno je više od pet milijuna kuna te je subvencionirano više od 40 tisuća karata. Također je uputio i kritiku na račun načelnika općina.

'Što su oni napravili? Ništa. Postoji dio općina koje imaju dio sredstava, ali ne žele uvesti subvencije, kao ni Županija. Također, ima dosta općina koje nemaju sredstva, ali se ne bore, ne traže pomoć od Županije i Vlade. Načelnik Općine Ston Vedran Antunica često putuje za Zagreb, a da ne spominjem turistička putovanja za Bruxelles sa županom. S druge strane imamo stanovnike Županije koji često zbog zdravstvenih problema moraju za Zagreb. Ne možemo se složiti kako je to pravi odnos prema građanima,' izjavio je Kunica.

Potpisi za peticiju će se početi prikupljati u petak, a Grad Dubrovnik iskazao je spremnost za pronalazak agencije koja će svim stanovnicima Dubrovnika i općinama na jugu Hrvatske omogućiti kupovinu karata po povoljnijim cijenama.

Novinarka: Ivona Butjer

Video: Goran Mratinović 

Popularni Članci