DUBROVAČKI UMJETNIK ODUŠEVIO U Domu Marina Držića otvorena izložba 'Kad si s Držićem, nisi svoj! (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić, /Portal Oko
Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika Miša Baričevića 'Kad si s Držićem, nisi svoj!' u subotu je otvorena u Domu Marina Držića.

Ravnatelj Doma Marin Držića Nikša Matić posebno je istaknuo kako je Baričević "dijete Grada."

On voli kulturu, sudjeluje aktivno i za sebe često voli reći "ja nisam napuhan i znam gdje mi je mjesto". Mislim da je Mišu itekako mjesto u likovnoj današnjici ovoga grada jer on svojim duhom pojavom i bićem, sa svojim prijateljima umjetnicima, uvijek osvježava ovaj grad - rekao je ravnatelj Nikša Matić.

Kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković podsjetila je kako je Baričević dugo radio u Kazalištu Marina Držića kao ilustrator, dekorater i scenograf što je prema njenom mišljenju itekako ostalo prisutno u ovom likovnom ciklusu kojega izlaže. Tako je Baričević, naglasila je kustosica, objedinio Držićeve literarne tekstove i kazališna uprizorenja. 

- Na specifičan način nam želi proniknuti tu suvremenu Držićevu bit i misao, a njegova djela su suvremena i aktualna, podsjećaju na kazalište, pozivaju na komediju i radost življenja - kazala je Andrea Batinić Ivanković.

Umjetnik Mišo Baričević kazao je kako je oduvijek bio povezan s Marinom Držićem.

- Odrastao sam u ulici blizu ove i svaki dan sam prolazio pored Doma Marina Držića, kasnije me put nanijeo u kazalište koje nosi njegovo ime, na Ljetnim igrama sam radio nekoliko naslova našeg velikog komediografa, a čak sam i u Dolenčićevoj predstavi Dundo Maroje glumio slikara što je naravno bilo loše - našalio se Baričević te se zahvalio Gradu Dubrovniku, ravnatelju Doma Marina Držića i povjesničarki umjetnosti Andrei Batinović Ivanković na biranim riječima s kojima ga je oslikala.

Inače, izložbu "Kad si s Držićem, nisi svoj!" čini trideset osam slika tehnikom akrila na kartonu, deset u tehnici akrila na medijapanu i tri zidna platna u tehnici akrila na platnu. 

Svi radovi koje na ovoj izložbi predstavlja Mišo Baričević, svojom originalnošću i intrigantnošću predstavljaju izuzetno vrijedan doprinos Marinu Držiću kao najvećem dubrovačkom renesansnom komediografu tim više što se ove godine obilježava 450 obljetnica njegove smrti

Izložba će biti otvorena do 4. srpnja.

Izvor: portaloko.hr

Popularni Članci