DUBROVNIK DOBIVA I FILMSKI STUDIO? 'Svaka čast klasičnoj kulturi i sportu, ali ovo je najjača promocija Grada'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
U Dubrovniku se razvija nešto sasvim novo!

Naljepša ulica na svijetu ovih dana polako, ali sigurno poprima galaktičke obrise, a Dubrovnik je, kako tvrdi gradonačelnik Andro Vlahušić, time dobio drugu zlatnu medalju na 'Olimpijskim igrama u svijetu filma'. Prva se svakako odnosi na snimanje Game of Thronesa u Dubrovniku, koji je najgledanija serija u povijesti američke televizije, dok je serijal 'Ratovi zvijezda' čiji će se novi nastavak snimati od 9. do 20. ožujka u Dubrovniku, najgledanija franšiza u povijesti filma.

'Uzeli smo oba svjetska trofeja i ponosni smo zbog toga. Želimo da Dubrovnik, a kroz njega i cijela Hrvatska, bude prepoznat ne samo po baštini nego i po novoj tehnologiji. Shvatio sam na vrijeme da Dubrovnik, kao grad kulture i velike povijesne vrijednosti, ali i poznato turističko središte, ako želi dobiti glavnu poziciju u zemlji i svijetu to će najbolje ostvariti upravo putem filma. Svaka čast sportu, klasičnoj kulturi i poznatim političarima koji dođu u Grad, ali iz iskustava koja smo vidjeli u svijetu, od Gospodara Prstenova i Novog Zelanda do Saint Tropeza i Brigitte Bardot, najsnažnija promocija leži upravo u filmu,' prokomentirao je Vlahušić za Dubrovački dnevnik.

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Dubrovnik se uistinu pretvara u pravu filmsku meku pa se ovih dana grad punom parom priprema za snimanje novog, osmog nastavka 'Ratova zvijezda', nakon što je postao 'King's Landing' u megapopularnoj HBO-ovoj seriji Igra prijestolja.

'Naše zadovoljstvo proizlazi iz toga da nakon Igre prijestolja gdje smo napravili ogromne napore s Embassy Films i ostalima koji su bili uključeni u cijelu priču, HBO dobro priča o nama. Sada imamo Lucas Film i Star Wars u Dubrovniku, više od godinu dana tvrdih, teških, detaljnih pregovora, pokrivenih s puno stvari koje nisu smjele izlaziti u javnost; od toga da Knežev dvor posebno preuređujemo i slično, ali da vodimo računa o našim građanima, kao i da ujedno uspjemo napraviti sve ono što smo obećali bilo kojem studiju, producentu, velikom dioničaru,' kazao je Vlahušić.

Razmatraju se lokacije za studio

Međutim, Dubrovnik se, prema mišljenju gradonačelnika, ne bi smio samo zaustaviti na činjenici kako je privlačna destinacija za snimanje poznatih serija i filmova pa se tako naveliko razmišlja te se vode razgovori i povlače potrebni potezi oko otvaranja filmskog studija u okolici Dubrovnika čime bi se otvorila mogućnost za produkciju filmova i serija, ali bi poslužio i za ostale potrebe u kulturi.

'U cijeloj priči oko toga da Dubrovnik postane prava filmska meka imali smo potporu Ministarstva kulture Vlade, Embassy Filmsa, no odmah u samom početku je postojala ideja o filmskom studiju. Napravili smo analizu europskih filmskih studija, znamo njihove veličine, prednosti, mane, cijene snimanja u tim studijima. Čak smo u krugu od oko 30-ak kilometara oko Dubrovnika našli više lokacija pogodnih za taj studio,' izjavio je Vlahušić.

Tom je prilikom izrađena vrlo detaljna 'feasibility studija' o ekonomskoj isplativosti, a kako tvrdi gradonačelnik već su dobivene načelne suglasnosti.

'Ljudi s kojima smo radili, od Lucasa preko HBO-a do Bollywooda, pokazali su veliku spremnost da sudjeluju u sufinanciranju i kreiranju novih sadržaja. Mi smo kao Grad voljni sufinancirati taj projekt na različite načine. U tom studiju bi se mogle ne samo producirati serije i filmovi za Hrvatsku i regiju, ukoliko bude potrebno, nego bi mogao poslužiti i za potrebe Ljetnih igara, festivala i svega onoga za što je potrebna vrhunska tehnika i logistika,' kazao je te dodao kako je Grad spreman sa Sveučilištem u Dubrovniku pokrenuti suradnju za otvaranjem studija multimedije u Dubrovniku za što, po njegovom mišljenju, postoje svi potrebni preduvjeti.

Što to sve veže Dubrovnik i Jamesa Bonda?

Osim snimanja 'Ratova zvijezda' ovih je dana javnost razveselila i informacija kako se vode pregovori oko snimanja novog Jamesa Bonda u Dubrovniku, a Vlahušić je prokomentirao zašto bi Grad bio idealan za snimanje Bonda i što sve veže Dubrovnik i najpoznatijeg tajnog agenta.

'Priča oko Jamesa Bonda zapravo traje više od tri godine, možda bolje reći punih sedam godina otkako sam gradonačelnik. Mi ne na godišnjoj, nego na mjesečnoj razini surađujemo sa studijima u Hollywoodu, Los Angelesu, New Yorku, San Franciscu, Indiji i u okviru tih suradnji pregovaramo oko Jamesa Bonda s ljudima koji su vezani uz produkciju filmskog serijala. Nismo ponudili neki iznos i rekli da dođu i snime jednu scenu, to ne rade ozbiljni gradovi poput Dubrovnika,' kazao je Vlahušić.

Iako se ne vode direktni pregovori, postoje brojne poveznice između Dubrovnika i agenta 007.

'James Bond će doći na kraju priče. U svijetu u kojem postoji četiri, pet velikih filmskih franšiza kao što su Star Wars, Bollywood ili Game of Thrones, većina njih je stigla u Dubrovnik. Naši kontakti su široki, ali nisu direktni, ne trgujemo nego stvaramo uvjete da se u Gradu koji ima Duška Popova, jednog od predložaka za Iana Flemingovu priču o prvom Jamesu Bondu, spoje početak i nastavak jednog od narednih Bondova. Dubrovniku nije bitno vrijeme nego kvaliteta,' izjavio je Vlahušić.

Podsjetimo, pretpostavlja se kako je Ian Fleming lik Jamesa Bonda kreirao po dvostrukm britanskom tajnom agentu Dušku Popovu iz Dubrovnika. Međutim, to nije jedina poveznica Grada i poznatog tajnog agenta. Naime, nedavno su se u medijima pojavila šuškanja kako bi se u sljedećem nastavku popularnog serijala mogao pojaviti prvi tamnoputi James Bond.

'Ove godine slavimo 600 godina otkako je Dubrovačka Republika prva u Europi zabranila ropstvo. Napravila je to znatno prije Velike Britanije prije nego što je Europa otkrila Ameriku. Bilo bi idealno kada bi prvi takav James Bond došao u Dubrovnik, koji se bori protiv traffickinga ili protiv izazova modernog ropstva. Također, u listopadu će se u Dubrovniku održati veliki znanstveni skup o izazovima modernog ropstva u 21. stoljeću. Pozvat ćemo najuglednije ljude iz svijeta; znanstvenike, političare, vjerske poglavare da dođu u naš Grad. Bilo bi uistinu prekrasno kad bi prvi takav James Bond bio na Stradunu i podsjećao na slavnu prošlost naših sugrađana,' kazao je.

Što od toga imaju građani?

Građani se često pitaju koja je njihova korist u cijeloj toj priči, no već na prvi pogled može se vidjeti kako je značaj velikih produkcija u Gradu i za njih nemjerljiva. Tako su objekti koji će biti zatvoreni tijekom snimanja 'Star Warsa' na Stradunu dobili pozamašne svote novca, a isto je i s agencijama koje vode turističke ture s filmskih lokacijama i suvenirnice koje prodaju suvenire vezane uz 'Game of Thrones'. Na poslijetku, veliki broj turista upravo je na račun popularne serije tijekom posljednih godina stigao u Dubrovnik pa ruke zadovoljno trljaju privatni iznajmljivači, hotelijeri, vlasnici ugostiteljskih objekata, poduzetnici i svi oni koji su u njihovim tvrtkama i obrtima pronašli svoja radna mjesta.

'Fotografije King's Landinga pozicionirale su nas među najpoželjnije svjetske destinacije. Mi možemo direktno plaćati reklame u New York Timesu ili CNN-u, ali to nije ni približno snazi koju imaju Disney ili HBO,' zaključio je Vlahušić.

Popularni Članci