DUBROVNIK JE ŠAMPION TURIZMA! Slavit će se na Stradunu uz pjesmu, tortu i šampanjac

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika, u utorak 27.rujna organiziraju proslavu Svjetskog dana turizma, čija je ovogodišnja tema koju je istaknula  UNWTO - Svjetska turistička  organizacija – „Tourism and Accessibility“ .

Program obilježavanja Svjetskog dana turizma započet će u jutarnjim satima uz Klapu Subrenum, šampanjac i tortu te čestitku gradonačelnika Vlahušića u 12 sati, a u 19 sati bit će upriličena i prigodna dodjela priznanja „Šampion turizma“ koje je Dubrovniku za 2016. dodijelio „Večernji list“, nakon koje će uslijediti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra s repertoarom klasičnih evergreena.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma temom posvećen dostupnosti u turizmu ili turizmu za sve, nastoji istaknuti potrebu pristupačnosti turizma i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo današnjice. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, petnaest posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Riječ je dakle o milijardi ljudi koji možda nisu u mogućnosti uživati privilegije upoznavanja drugih kultura, prirodnih ljepota ili uzbuđenja odlaska na putovanje.

Kako bismo pokazali pomagala koja invalidnim osobama olakšavaju dostupnost dubrovačkih turističkih atrakcija, Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika upriličit će  demonstraciju transportera Društva Multiple skleroze, a koji omogućava ulazak u spomeničke objekte u invalidskim kolicima. Također će biti predstavljena i mapa za slijepe, koju je 2012. godine izradio dubrovački Lions klub , a koju su dubrovački gimnazijalci kreirali na Brailleovom pismu, a izvest će se i kratka interpretacija vođenja na znakovnom jeziku u suradnji s Društvom vodiča Dubrovnik i prevoditeljicom na znakovni jezik Anom Liban.

Početak programa ispred crkve sv.Vlaha u utorak 27.rujna bit će u 11 sati.

Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika uz Svjetski dan turizma obilježit će i ostvarenje tromilijuntog noćenja ,realiziranog ove godine čak dvadeset dana ranije, uz obraćanje gradonačelnika Vlahušića u 12 sati ispred crkve sv.Vlaha,zdravicu šampanjcem  i podjelu velike prigodne torte, a sve uz  koncert Klape Subrenum.

Večernji dio programa održat će se također ispred crkve sv.Vlaha s početkom u 19 sati. Tad će glavni urednik  „Večernjeg lista“  Dražen Klarić dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću uručiti priznanje „Šampion turizma 2016.“  Ceremoniji dodjele priznanja „Šampion turizma“ bit će nazočna i predsjednica Uprave „Večernjeg lista“ Andrea Borošić, a u svojstvu gosta nazočnost je potvrdio i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić. Dodjeli će nazočiti i direktorica TZ grada Dubrovnika Romana Vlašić. 

Nakon svečane ceremonije, održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji će izvoditi klasične evergreene i filmsku glazbu, uz solistički nastup jazz-skupine Gadjo Manouche.

Popularni Članci