DUBROVNIK KAO DESTINACIJA ZA BUDUĆNOST Franković s predstavnicima kruzing kompanija o problemima Grada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predstavnici Grada Dubrovnika, Lučke uprave Dubrovnik, međunarodnog udruženja Cruise Lines International Association, vodećih svjetskih društava za kružna putovanja te turističkog sektora održali su danas radni sastanak na temu upravljanja cruising turizmom u Dubrovniku.

Nakon završetka sastanka, gradonačelnik Mato Franković zahvalio se vodećoj kruzing organizaciji CLIA-i te istaknuo kako je ovo drugi sastanak na ovako visokoj razini. 'Prvi put kad smo se sastali u Hamburgu, prisutni su bili svi predsjednici uprava vodećih kompanija koje se bave kružnim putovanjima, a danas su ovdje bili prisutni svi potpredsjednici, većinom oni zaduženi za odnose s lokalnom zajednicom. Ono što smo danas raspravljali su naredne tri godine, odnosno način na koji ćemo postići željene ciljeve od kojih je primarni, naravno, održivi turizam u Dubrovniku. Još jednom se moram zahvaliti CLIA-i kao vodećoj organizaciji koja se odlučila, po prvi put, sjesti s jednim gradonačelnikom i razgovarati o problemima. Postigli smo brojne sporazume o rješavanju tih problema i, uvjereni smo, rezultati tih sporazuma vidljivi će biti već u 2018. godini, a u 2019. i 2020. će postići zasigurno poboljšanje, posebice u broju gostiju koji se u istom trenutku nalazi u destinaciji', kazao je Franković te istaknuo kako se u ovom projektu ne radi o sprječavanju dolazak posjetitelja, već o upravljanju turizmom.

'Da bi se postigao uspjeh u turističkoj destinaciji, prije svega se mora poznavati turizam, a, nakon toga, treba upravljati destinacijom kako ona ne bi bila samo destinacija za sutra, nego kako bi bila destinacija za budućnost. Upravo zato, svi ovi razgovori koje smo vodili, ne samo s CLIA-om, nego i s turističkim agencijama i hotelima imaju samo jedno za cilj, a to je dobro upravljanje destinacijom i podizanje kvalitete usluge. Gospoda iz CLIA-e su to jako dobro razumjela i vjerujem da će ovo biti prvi svjetski model koji će pokazati kako jedna lokalna zajednica, u suradnji s vodećim kruzing operaterima, može postići povećanje kvalitete usluge, a da istovremeno zadrži sve goste', naglasio je Franković.

Direktor CLIA-e zadužen za Europu i pitanja javne uprave Nikos Mertzanidis pozdravio je inicijativu Grada Dubrovnika i projekt Respect the City. 'Svjesni smo da, uistinu, postoje dani tijekom sezone kad je u Dubrovniku jednostavno previše ljudi. Ovaj grad je za nas iznimno važna destinacija i svjesni smo da smo dio njegove turističke sezone te želimo zaista imati pozitivnu ulogu u tom smislu. Želimo pridonijeti pronalasku rješenja u suradnji s gradonačelnikom i stanovnicima Dubrovnika. Zato smo i došli ovdje. Jednostavno, razgovarati o nekom problemu iz ureda na drugom kraju Europe ili svijeta, nema učinka. Najbolja opcija je svakako dolazak ovdje i razgovor licem u lice', kazao je Mertzanidis te istaknuo kako su, uz njega, sastanku nazočili predstavnici vodećih kruzing kompanija kojima je, također, cilj saslušati ideje proizašle s ovog radnog satanka te ih prezentirati i analizirati u svojim tvrtkama.

'Vrlo važna je konstantna komunikacija s Lučkom upravom i predstavnicima Grada te suočavanje s problematičnim situacijama. Što se tiče samog ograničenja broja brodova koji pristižu, mislim da to ne možemo gledati tako jednostavno. Kao što smo danas čuli, a čega smo i sami svjesni. Broj brodova često nema veze s brojem putnika koji će doći u Grad. I sami znate da su postojali dani kad bi u Dubrovnik uplovila samo dva kruzera, a doveli bi više od šest tisuća gostiju. Na sastanku smo debatirali o rješenjima i došli do zaključka kako je jako bitno planiranje itinerara i raspored odlazaka i dolazaka što se može dogovarati s kompanijama i Lučkom upravom', kazao je Mertzanidis.

Na novinarski upit o tome što se može očekivati u ljeto 2018., gradonačelnik Franković rekao je kako će se već u sezoni pred nama postići upravljanje destinacijom na način da više neće biti zagušenja na Pilama, dok će  se od 2019. pa dalje točno definirati dani koji su problematični te će se znati u kojim danima će se moći bukirati Dubrovnik kao luka pristajanja.

Popularni Članci