DUJMOVIĆ O GOLFU NA SRĐU: 'UNESCO je dao pozitivno mišljenje, što će protivnici projekta napraviti ako isto učini ministar?'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kandidat za gradonačelnika Valentin Dujmović uputio je priopćenje na temu projekta golfa na Srđu, a u sklopu prezentiranja njegovih stavova pred najavljeno sučeljavanje kojeg organizira inicijativa 'Srđ je naš'.

Budući da sam kao kandidat Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata za gradonačelnika Grada Dubrovnika pozvan na predizborno sučeljavanje koje 28. travnja na temu upravljanja javnim prostorom i resursima organizira građanska inicijativa „Srđ je naš“, želim dubrovačku javnost pravovremeno upoznati sa stavovima o ovim važnim strateškim pitanjima koje ću kao sljedeći gradonačelnik Dubrovnika zastupati. Ovom prilikom ću iznijeti svoje stavove o budućnosti prostora na Srđu, a javnost ću idućih dana upoznati i s politikom prostornog planiranja, pitanjem gospodarenja otpadom te problematikom putničkom terminala u Gružu.

Projekt sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, moj tim i ja osobno, promatramo kao razvojni projekt koji pridonosi povećanju atraktivnosti destinacije, otvaranju novih radnih mjesta te je u konačnici projekt koji donosi značajan prohod proračunu Grada Dubrovnika jer će investitor na ime komunalnog doprinosa uplatiti više sredstava nego što će se utrošiti na izgradnju javne infrastrukture, a što je prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu obveza jedinice lokalne samouprave. Stoga je potrebno jasno reći da građani Dubrovnika javnim novcem ne plaćaju izgradnju javne infrastrukture nego to čini investitor uplatom komunalnog doprinosa u procijenjenom iznosu od 201 milijun kuna. Ostatak sredstava koji investitor uplati, a ne utroše se na izgradnju infrastrukture u obuhvatu golf parka, Grad Dubrovnik utrošit će na druge javne sadržaje.  

Kako je Dubrovnik dio svjetske baštine imperativ je imati pozitivno mišljenje Ministarstva kulture RH i UNESCO-a. Oba mišljenja su pozitivna i odnose se na izgradnju golfa na 310 hektara, uključujući i obnovu tvrđave Imperial u kojoj je smješten Muzej domovinskog rata s više od 50000 posjetitelja godišnje i samostalnim financiranjem, a za što su svoje mišljenje dale i braniteljske udruge. 

I konačno, svi ekološki preduvjeti moraju biti ispunjeni. Kažem to kao magistar struke znanosti o okolišu i u ovoj sferi najkompetentniji od svih kandidata za gradonačelnika. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske izdalo je pozitivno mišljenje o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu koje je potpisao tadašnji ministar Mihael Zmajlović nakon čega je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo i lokacijsku dozvolu. Upravni sud u Splitu poništio je rješenje o  prihvatljivosti ekološke studije iz proceduralnog razloga, a ne suštinskog. Naime, na izričit zahtjev samog Ministarstva zaštite okoliša iz Studije izdvojene dvije turističke zone, koje ne spadaju u obuhvat projekta i nisu predmet investicije investitora, a koje su bile sastavni dio izvorne Studije. Upravni sud je zaključio da je odluka Ministarstva i nalog investitoru da se iz Studije izbaci turističke zone bila pogrešna i vratio predmet na ponovni postupak. Nova studija sada se nalazi kod trenutnog ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića. Duboko vjerujem kako će ministar Dobrović vrlo detaljno proučiti novu studiju i dati konačno mišljenje. Kakvo god bilo mišljenje Ministarstva kao gradonačelnik ću ga prihvatiti, baš kao što sam cijenio i rad profesora Dobrovića u stručnom povjerenstvu i radnim skupinama Vodovoda Dubrovnik pri odabiru najbolje tehnologije pročišćavanja vode, a koja će se koristiti u uređaju za pročišćavanje pitke vode koji se upravo gradi u Komolcu. 

Pitam sve političke stranke koje se snažno protive ovom projektu što će biti s njima ukoliko ministar Dobrović potvrdi ekološku studiju za projekt u obuhvatu 310 hektara, kao što je to učinio i UNESCO, koji je u svom izvješću Odbora za svjetsku baštinu našao da izgradnja golf resorta na Srđu neće štetiti zaštićenoj povijesnoj cjelini Dubrovnika? 

S poštovanjem,

Valentin Dujmović, 

kandidat za gradonačelnika Dubrovnika

Popularni Članci