'DURA je stup razvoja Dubrovnika'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Danijela Demarin / DD
U četvrtak se u velikoj vijećnici održala prezentacija pod nazivom: “Iskorištenost EU sredstava iz IPA programa prekogranične suradnje na području grada Dubrovnika" u organizaciji Grada Dubrovnika i Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA d.o.o.

U samom uvodu, gradonačelnik Andro Vlahušić spomenuo je nekoliko projekata poput Vatrogasnog doma, projekta obnove spomeničkih objekata te pojačanja energetske učinkovitosti zbog koji je DURA, kako kaže, „stup razvoja Dubrovnika“. Nije izpstavio spomenuti i hvale vrijednu direktoricu Andreu Novaković koja je potom ukratko opisala najbitnije projekte financirane iz programa prekogranične suradnje.

„Od 2011. godine do danas ukupna realizirana sredstva iz EU fondova prekogranične suradnje iznosila su 1,5 milijuna eura“, započela je Novaković potom imenujući projekte poput YOUTH ADRINET koji je osnovan s ciljem aktivacije mladih u donošenju odluka te poticanja politike mladih, ADRIACOLD koji potiče iskorištavanje Sunčeve energije za razvoj tehnologije hlađenja, ADRIA.MOVE IT čiji je nositelj Grad Dubrovnik, a zalaže se održivu mobilnost i bolju prometnu učinkovitost, EXPO.AUS za valorizaciju UNESCO lokaliteta na Jadranu, INTourAct za stvaranje funkcionalnih turističkih regija, T.H.I.N.K. za implementaciju sustava Mensa NTC u vrtiće, Olympic Hopes za suradnju VK Juga s ostalim vaterpolskim klubovima kroz kampove i edukaciju trenera i osoblja te FLOW4YU kojim se želi postići što bolji dijalog s institucijama.

Po pitanju projekta ADRIACOLD, gradonačelnik je predložio da dođe do osnutka posebnog upravnog odjela koji bi se fokusirao samo na to, upravo zbog poticanja što bolje energetske učinkovitosti. Budući da je projekt aktivan do 2015. godine, ima vremena za implementaciju drugačijeg sistema s ciljem poboljšanja.

Rezultati projekta FLOW4YU čiji je nositelj talijanski grad Cervia održat će se u ponedjeljak, 6. svibnja 2013. godine u velikoj vijećnici. 

Popularni Članci