Franković najavio konkretne mjere: 'Spremni smo se odreći dijela prihoda u korist kvalitete usluge; moramo misliti dugoročno'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Hrvatski turizam iz dana u dana obara rekorde, ministar Gari Cappelli u ponedjeljak je potvrdio predviđanja dvoznamenkastog rasta turizma. No Dubrovniku velik broj posjetitelja stvara probleme. 

Nekontroliranom broju posjetitelja dubrovački gradonačelnik Mato Franković planira stati na kraj kako je objasnio gostujući na televiziji N1.

"Ne bih rekao da izmiče kontroli, već je potrebno povećati svijest ljudi i dionika u turizmu u činjenicu kako je prestao sustav mjerenja uspješnosti brojem "glava", već se sustav mora bazirati na kvaliteti pružene usluge. Grad Dubrovnik trenutno ne može pružiti najbolju kvalitetu s obzirom na broj posjetitelja i to je ono što mi želimo spriječiti u budućnosti", kazao je Franković.

Govoreći o prihodima od turizma, a smanjenoj kvaliteti života građana i posjetitelja zbog velikih gužvi Franković je najavio i konkretne mjere.

"Između kvalitete i novca uvijek biram kvalitetu. Kratkoročno jest to gubitak novca, ali dugoročno su to stabilni prihodi. Uistinu, važno je imati na umu građanina. Kada je građanin zadovoljan, zadovoljan je i gost. To je važno za kontrolu posjetitelja. Nikako nikome nećemo priječiti dolazak, ali određivat ćemo najbolje termine kada doći. Za kruzere uvodimo sustav da se više neće moći dogoditi da imamo sedam kruzera u gruškoj luci, već maksimalno dva s kapacitetom do četiri tisuće posjetitlja istovremeno. Oni bi stajali od 8 do 14 sati, a nakon toga bi stigla nova dva. Nećemo zabraniti, već omogućiti druge termine", pojasnio je Gradonačelnik dodavši kako su "Grad Dubrovnik i dnevni posjetitelji".

" Njima ćemo određivati slotove koje će agencije moći unaprijed promovirati. Želimo postići optimalan broj, o kojem govori i UNESCO, a to je do osam tisuća posjetitelja u povijesnoj jezgri. Sa samim smanjenjem kružnih gostiju i dnevnih izletnika postići ćemo daj optimum. Posjetitelji će moći bez problema razgledavati i uživati", rekao je Franković.

Riječ je o planovima za 2018. i 2019. godinu. Implementacije kreću iduće sezone, a pravila će se u potpunosti primjenjivati 2019. godine jer je dubrovačka luka za iduću godinu već potpisala ugovore s cruising kompanijama.

O tome kako će na ove mjere reagirati ostali, posebice cruising kompanije te hoće li zaobilaziti Dubrovnik Franković je rekao:

"Dubrovnik je šampion turizma i siguran sam da će oni pronaći način kako uvrstiti Dubrovnik u svoju kartu jer je to i njima u interesu. Spremni smo se odreći većeg dijela u korist kvalitete usluge. Svjesni smo činjenice da nas neće svi voljeti i da će neki mjere primiti na nož, pa i neki lokalnih poduzetnici. Nismo tu da nas se voli, nego da uvodimo red i mislimo dugorčno", rekao je Franković za N1.

Dubrovački gradonačelnik procijenjuje da će se raditi o godišnjem gubitku između tri i deset milijuna kuna te da je to nešto što Dubrovnik može i treba podnijeti. Tvrdi da bi u budućnosti to povećalo kvalitetu, gosti bi duže ostajali i stvarali bi se novi prihodi. Cilj je da pružena usluga bude na najvećem mogućem nivou.

Popularni Članci