FRANKOVIĆ POSJETIO RODILIŠTE 'Grad će nastaviti potporu i suradnju s Općom bolnicom Dubrovnik'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić posjetili su rodilište Opće bolnice Dubrovnik i obišli bebe rođene prvog dana u 2018. godini.

Doktor Ilija Krmek, voditelj Odjela ginekologije u Općoj bolnici Dubrovnik zahvalio je gradonačelniku na ovom posjetu te ga upoznao s problemima s kojima se Odjel susreće.

'Nažalost, u posljednje vrijeme se inzistira na što kraćem boravku naših pacijentica u bolnici. Uvodi se praksa, na razini cijele Europe, jednodnevne bolnice. U drugim europskim zemljama to se lakše savladalo, mi se trudimo. U dubrovačkoj bolnici situacija je još specifičnija, posebno iz razloga što mi zbrinjavamo pacijente iz cijele županije. Nekad je lakše doći do Australije, nego do Vela Luke', istaknuo je doktor Krmek.

Gradonačelnik je kazao kako je Grad svjestan velike financijske potrebe Odjela ginekologije, ali i Opće bolnice Dubrovnik u cijelosti te najavio nastavak potpore i suradnje.

'Grad Dubrovnik je i u protekloj, 2017. godini, a i godinama prije toga, sudjelovao u potpomaganju Opće bolnice Dubrovnik. S time ćemo nastaviti i dalje te smo kroz proračun odvojili jedan dio sredtava za bolnicu, iako Grad Dubrovnik nije njen osnivač, ali treba pomagati. U 2018. za bolnicu je namijenjeno pet milijuna kuna, dio za opremu, a dio za potrebe koje bolnica smatra važnima. U budućnosti ćemo na jednak način pomagati. Ono što nas, ali i ravnateljstvo Opće bolnice Dubrovnik najviše muči je nedostatak liječničkog kadra. Grad Dubrovnik je već osigurao, u 2017. godini, jedan stan za doktore, u 2018. će ih biti još više, a nakon izgradnje stanova u Solitudu, deset stanova ide u svrhu stambenog zbrinjavanja liječničkog kadra na području Grada. Siguran sam da je i ovo jedan način naše pomoći. Osim što kupujemo aparate i uređaje, najvažnije je da brinemo o našim liječnicima', naglasio je Franković.

Inače, u proitekloj godini, u dubrovačkoj bolnici rođene su 922 bebe, što je, u odnosu na 2016. godinu, kad je rođeno 960 djece, smanjenje za oko četiri posto.

Prva beba rođena u 2018. u Općoj bolnici Dubrovnik je sin Korčulanke Nede Cebalo, rođen u 00:05 sati. Maleni je rođen na carski rez, a težio je 3600 grama.

Popularni Članci