Franković odbrusio novinarki iz Trebinja: 'Zašto bi se mi ispričavali? Naši branitelji su branili naše domove i nisu ulazili na tuđi teritorij'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković rekao je da Dubrovnik nikada neće uspostaviti suradnju s Trebinjem dok ne dobiju ispriku za ono, kako je kazao, što su učinili tijekom ratnih događanja te se danas odbio fotografirati sa zamjenikom gradonačelnika Trebinja Mirkom Ćurićem.

Franković je danas posjetio novoizgrađeni granični prelaz Ivanica na području općine Ravno u Hercegovini koji je svečano otvoren. Tom prilikom novinarska ga je pitala o suradnji između Trebinja i Dubrovnika te navela kako su "Trebinjci još ranije pokazali dobro volju".
Franković je kazao kako "prije iskaza dobre volje treba iskazati ispriku prema građanima Grada Dubrovnika, prema majkama koje su izgubile sinove i djeci koji su izgubile očeve".

- U trenutku kada isprika uslijedi, kao što je to bio slučaj s Crnom Gorom, Grad Dubrovnik je spreman surađivati u budućnosti s Trebinjem. Dok se to ne dogodi nećemo surađivati s onima koji su to napravili našem gradu - rekao dubrovački gradonačelnik na što je uslijedilo pitanje o isprici Dubrovnika prema Trebinju.

- Ne vidim iz kojeg razloga? Zato što smo branili svoje kuće? Je li bi se zato trebali ispričati? Ja se ne sjećam da je vojska Republike Hrvatske napadala bilo koga niti je ulazila u bilo čiji teritorij. Mi smo samo čuvali svoje obiteljske kuće - rekao je Franković dodavši kako su "dubrovački branitelji časno i pošteno obranili domove".

- I naši isto - kazali su okupljeni u Trebinju.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u utorak je nazočio otvaranju Graničnog prijelaza Ivanica, koji je gradila BiH strana, te je tom prilikom iskazao zadovoljstvo zbog otvaranja istoga.

- Očekujemo da će i Hrvatska sa svoje strane izgraditi poseban prijelaz koji bi omogućio brže kretanje ljudi i roba s jednog područja na drugo. Nama je važno povezivanje s Ivanicom jer na tom području žive stanovnici koji većinom rade u Dubrovniku i Konavlima stoga inzistiramo na gradnji posebnog prijelaza koji bi omogućio brži prijelaz granice - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

A.Č.

Popularni Članci